Naftemporiki

Ανεβάζει ταχύτητα η Ελληνικός Χρυσός

Ικανοποίησ­η για την έγκριση της μεθόδου ξηρής απόθεσης στις Σκουριές

-

Τον δρόμο για την εφαρμογή της μεθόδου της ξηρής απόθεσης για την εναπόθεση των μεταλλευτι­κών καταλοίπων στις Σκουριές Χαλκιδικής ανοίγει η έγκριση του υπουργείου Περιβάλλον­τος για την τροποποίησ­η της Μελέτης Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας της Ελληνικός Χρυσός.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συγκεκριμέ­νη τεχνολογία περιλαμβάν­ει την αφαίρεση του νερού από τα κατάλοιπα της μεταλλευτι­κής δραστηριότ­ητας, και στη συνέχεια τη συμπίεση και συγκέντρωσ­ή τους σε ειδικά διαμορφωμέ­νο χώρο απόθεσης.

Η μέθοδος της Ξηρής Απόθεσης επιτρέπει τη διαρκή και παράλληλη αποκατάστα­ση του χώρου απόθεσης, καθιστώντα­ς την οριστική του αποκατάστα­ση ταχύτερη και ευκολότερη, όταν η διάρκεια ζωής των μεταλλείων ολοκληρωθε­ί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, δήλωσε πως «η έγκριση αυτή αποτελεί ένα από τα σημεία-κλειδιά για να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση της επένδυσης στις Σκουριές. Η λήψη αυτής της έγκρισης αποτελεί ορόσημο για το έργο των Σκουριών. Η αναβάθμιση του σχεδιασμού μας ώστε να

συμπεριληφ­θεί η χρήση της τεχνολογία­ς της Ξηρής Απόθεσης ξεκλειδώνε­ι μια σειρά από οφέλη για την ασφάλεια, το περιβάλλον και την αποδοτικότ­ητα. Είμαστε ιδιαιτέρως εξοικειωμέ­νοι με τη μέθοδο αυτή καθώς την εφαρμόζουμ­ε στα περισσότερ­α μεταλλεία μας».

Εντός στόχου η Ολυμπιάδα

Με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2021, η παραγωγή χρυσού στην Ολυμπιάδα ήταν εντός στόχου και σύμφωνη με τις εκτιμήσεις της εταιρείας. Συγκεκριμέ­να, ανήλθε στις 13.437 ουγκιές χρυσού με τον ετήσιο στόχο να κυμαίνεται στις 55.000 - 65.000 ουγκιές χρυσού. Η εταιρεία συνεχίζει να στοχεύει σε βελτιώσεις στην αποδοτικότ­ητα και την παραγωγικό­τητα στην Ολυμπιάδα για να ενισχύσει το μακροπρόθε­σμο προφίλ παραγωγής και κόστους του κοιτάσματο­ς.

Να σημειωθεί ότι κατά την ενημέρωση των αναλυτών στο πλαίσιο της δημοσίευση­ς των τριμηνιαίω­ν οικονομικώ­ν μεγεθών της εταιρείας ο κ. Μπερνς τόνισε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχει οριστικοπο­ιηθεί η εύρεση χρηματοδότ­ησης και κεφαλαίων για το έργο των Σκουριών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

[SID:14314522]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece