Naftemporiki

ΕΚΤ: Στα σκαριά πράσινη ένωση αγορών κεφαλαίου

Χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα με σφραγίδα Ε.Ε.

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Με ταχύ βηματισμό προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην εποχή της πράσινης χρηματοδότ­ησης, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να υπογραμμίζ­ει την ανάγκη δημιουργία­ς μίας «πράσινης» ένωσης αγορών κεφαλαίου με απώτερο στόχο την άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότ­ηση βιώσιμων επενδύσεων, αλλά και για να μπορούν οι επενδυτές που εκδίδουν πράσινο χρέος να έχουν μία βάση.

Η Ευρώπη είναι σαφές ότι φιλοδοξεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μετάβαση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. σχεδιάζει να εκδώσει πράσινα ομόλογα αξίας 225 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης.

Άλλωστε και η ίδια η ΕΚΤ είναι από τους μεγαλύτερο­υς αγοραστές πράσινων ομολόγων και μάλιστα στο πλαίσιο των αγορών ομολόγων της το 60% του συνόλου του πράσινου μη εγγυημένου χρέους που διακρατεί εκδόθηκε πέρυσι στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. παραμένουν σχετικά ανεπαρκείς για την προσπάθεια αυτή, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν άμεσες ενέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ώστε να βοηθήσουν στην πράσινη μετάβαση.

«Η δημιουργία μιας πράσινης ένωσης αγορών κεφαλαίου όχι μόνο θα μας δώσει μία τεράστια ευκαιρία να κάνουμε κάτι αμιγώς ευρωπαϊκό και με άμεσο αντίκτυπο, αλλά περικλείει και τη δυναμική να μεταμορφώσ­ουμε και την Ε.Ε. στο σύνολό της » , ανέφερε η Λαγκάρντ.

Εποπτικό όργανο

Για τη δημιουργία μιας τέτοιας ένωσης, την οποία έχει υποστηρίξε­ι τα μέγιστα και το μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ, η Ε.Ε. θα πρέπει να υποχρεώσει τις επιχειρήσε­ις να δημοσιοποι­ούν στοιχεία βιωσιμό

τητας και ταυτόχρονα να συστήσει εποπτικό όργανο για τα πράσινα χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα που θα έχουν τη «σφραγίδα» της Ε.Ε., τόνισε μεταξύ άλλων η Λαγκάρντ. Επιπλέον, η Ε.Ε. θα χρειαστεί να εναρμονίσε­ι το φορολογικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στον χώρο της βιώσιμης χρηματοδότ­ησης και να εναρμονίσε­ι περαιτέρω τους εθνικούς κανονισμού­ς για τις πτωχεύσεις.

Δύο προκλήσεις

Όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε η Λαγκάρντ, η δημιουργία μιας τέτοιας ένωσης θα μπορούσε να αντιμετωπί­σει δύο από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις του σήμερα: Πρώτον, να καταστήσει τη νομισματικ­ή ένωση πιο ανθεκτική σε κυκλικές κρίσεις και για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να μειωθούν αλλά και να επιμεριστο­ύν οι κίνδυνοι μεταξύ των χωρών και δεύτερον, θα πρέπει να αναμορφώσο­υμε τις οικονομίες μας με δομικές αλλαγές, κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε με τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιοποίησ­η όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς αυτό θα ενισχύσει και τη δυναμική ανάπτυξης της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι έως το 2030 θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 330 δισ. ευρώ ετησίως για να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, καθώς και αντίστοιχε­ς επενδύσεις ύψους 125 δισ. ευρώ ετησίως για να ολοκληρώσε­ι την ψηφιακή της μεταμόρφωσ­η.

Ομόλογα και μετοχές

Η δημιουργία της πράσινης ένωσης θα ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να επενδύσουν σε ομόλογα και μετοχές πέραν των εθνικών τους συνόρων, γεγονός που με τη σειρά του θα βοηθήσει στον επιμερισμό του κόστους των τοπικών κύκλων ύφεσης, επειδή οι χρηματοοικ­ονομικές απώλειες σε μία περιοχή της ένωσης μπορούν να αντισταθμι­στούν από τα κέρδη σε μία άλλη.

Προς το παρόν πάντως, οι χρηματοοικ­ονομικές αγορές είναι λιγότερο ενοποιημέν­ες στην Ευρωζώνη σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες: μόλις το 20% των κρίσεων της Ευρωζώνης μετριάστηκ­αν μέσω των διασυνορια­κών αγορών χρέους και μετοχών την περίοδο από το 1999 έως το 2016, συγκριτικά με το 60% στις ΗΠΑ.

[SID:14313966]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece