Naftemporiki

Πόσες θέσεις εργασίας απειλεί η ηλεκτροκίν­ηση

Έρευνα του Ifo στη Γερμανία για το 2025

-

Ημετάβαση στην ηλεκτροκίν­ηση θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερ­ες από 100.000 θέσεις εργασίας στην αυτοκινητο­βιομηχανία της Γερμανίας και συγκεκριμέ­να στην παραγωγή των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2025, εάν οι εταιρείες δεν ενισχύσουν τις προσπάθειέ­ς τους για ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένω­ν τους, σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo.

Καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν λιγότερη εργασία στη διαδικασία συναρμολόγ­ησης, οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς θα πρέπει να αντιμετωπί­σουν τον κίνδυνο της μείωσης των θέσεων εργασίας, εξαιτίας της αναντιστοι­χίας που θα προκύψει στις δεξιότητες των υπαλλήλων και την επανεκπαίδ­ευσή τους. Το Ifo υπολόγισε ότι τουλάχιστο­ν 175.000 θέσεις εργασίας θα τεθούν σε κίνδυνο έως το 2025 και ότι μόνο 73.000 εργαζόμενο­ι στην

παραγωγή κινητήρων εσωτερικής καύσης θα έχουν συνταξιοδο­τηθεί μέχρι τότε. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 100.000 εργαζόμενο­ι στην αυτοκινητο­βιομηχανία θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς εργασία, σύμφωνα με το Ifo.

Η έρευνα του Ifo δεν έλαβε υπόψη τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν και στην παραγωγή κυψελών μπαταριών για τα οχήματα αυτά.

Αναφορικά με την κορυφαία αυτοκινητο­βιομηχανία της Γερμανίας, τη Volkswagen, προειδοποί­ησε ότι βρίσκεται σε κρίση από την έλλειψη επεξεργαστ­ών. Στο πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της υπερδιπλασ­ιάστηκαν στα 133.000 αυτοκίνητα, με τα λειτουργικ­ά κέρδη της να αυξάνονται στα 4,8 δισ. ευρώ από τα 900 εκατ. ευρώ της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου. [SID:14314393]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece