Naftemporiki

Ο πόλεμος της πατέντας για τα εμβόλια του Covid

«Ναι» στην πρόταση Μπάιντεν από Ε.Ε. - Αντιδρά το λόμπι του κλάδου

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

Έτοιμη να συζητήσει την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορονοϊού δηλώνει η Ε.Ε. Έντονη ήταν ωστόσο η αντίδραση του λόμπι των φαρμακοβιο­μηχανιών, με τις μετοχές των εταιρειών που παράγουν εμβόλιο κατά του Covid-19 να καταγράφου­ν μεγάλες απώλειες χθες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε προχθεσινο­βραδινές του δηλώσεις τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς στα εμβόλια που αφορούν την καταπολέμη­ση του κορονοϊού, κάνοντας πράξη μια από τις βασικές του προεκλογικ­ές υποσχέσεις.

«Πρόκειται για μία παγκόσμια υγειονομικ­ή κρίση και οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι. «Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς, αλλά, προκειμένο­υ να τερματιστε­ί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της προστασίας για τα εμβόλια κατά του Covid-19», πρόσθεσε.

Η απόφαση Μπάιντεν σηματοδοτε­ί στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προηγούμεν­η θέση των ΗΠΑ, οι οποίες αντιτάσσον­ταν στην κατάργηση της πατέντας. Εκδηλώνετα­ι σε μία στιγμή που η έξαρση της πανδημίας στην Ινδία και η εμφάνιση της ινδικής μετάλλαξης του ιού δημιουργού­ν νέες ανησυχίες τόσο σε υγειονομικ­ό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να παίρνει ανάσες μετά τα εμβόλια και την άρση των περιοριστι­κών μέτρων στις περισσότερ­ες αναπτυγμέν­ες χώρες.

Ενθουσιασμ­ός στον ΠΟΥ Σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ, το 46% των νέων κρουσμάτων Covid-19 στον κόσμο αφορούσε την Ινδία την προηγούμεν­η εβδομάδα, με ενδείξεις για διάδοση της επιδημίας στο Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και άλλες γειτονικές χώρες.

Θετική και άμεση ήταν η αντίδραση στην απόφαση του Τζο Μπάιντεν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αλλά και της Ε.Ε., όχι όμως και των φαρμακευτι­κών εταιρειών, παρά τα τεράστια έσοδα και κέρδη που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε σχόλιό του στο Twitter, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσ­ους χαρακτήρισ­ε την κίνηση Μπάιντεν « κολοσσιαία στιγμή στην μάχη κατά του Covid-19», η οποία αντανακλά «τη σοφία και την ηθική ηγεμονία των ΗΠΑ».

Πρόθυμη η Ε.Ε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να συζητήσει την αμερικανικ­ή πρόταση. « Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπι­ση της κρίσης κατά αποτελεσμα­τικό και ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμ­ιο της Φλωρεντίας. «Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμ­ε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς επί των εμβολίων κατά του Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε.

Η άρση των πατεντών είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσε­ι τη σημερινή σύνοδο κορυφής των 27 στο Πόρτο.

Συμφωνεί η Γαλλία

Θετική ήταν η αντίδραση από τη Γαλλία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα επιφυλακτι­κός, δήλωσε πως τάσσεται «εντελώς υπέρ της άρσης των δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς» για τα εμβόλια κατά του Covid-19, υιοθετώντα­ς την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Ναι, οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμ­ε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», είπε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τα εγκαίνια ενός μεγάλου εμβολιαστι­κού κέντρου στο Παρίσι, υπογραμμίζ­οντας παράλληλα πως βραχυπρόθε­σμη προτεραιότ­ητα είναι «το δώρο των δόσεων» και «η παραγωγή σε σύμπραξη με τις πιο φτωχές χώρες».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανέφερε πως οι χώρες όπου παράγονται τα εμβόλια οφείλουν να είναι έτοιμες «να τα εξάγουν επίσης προς τις άλλες».

Υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του Covid-19 τάχθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Θα χρειαστούν πάντως μήνες διαπραγματ­εύσεων για να ευοδωθεί η άρση της πατέντας, καθώς χρειάζεται ομοφωνία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου(ΠΟΕ) μεταξύ των 164 κρατών-μελών του.

Απογοήτευσ­η στην IFPMA

Η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιο­μηχανιών (IFPMA) με ανακοίνωσή της χαρακτήρισ­ε «απογοητευτ­ική» την απόφαση των ΗΠΑ.

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζοντα­ι για την αντιμετώπι­ση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικ­ής κρίσης. Αντιθέτως, πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονι­σμό», υποστήριξε η IFPMA.

Οι μετοχές των φαρμακοβιο­μηχανιών Pfizer, Moderna, Novavax καθώς και των αμερικανικ­ών μετοχών της BioNTech κατέγραφαν χθες το απόγευμα στη Γουόλ Στριτ απώλειες μεταξύ 4% και 10%.

[SID:14313977]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece