Naftemporiki

«Αντιδικία» μετά τη στάση Μπάιντεν για τις πατέντες

Σημείο τριβής η άρση της πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς στα εμβόλια

-

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση στην Ελλάδα προκάλεσε η στάση Μπάιντεν υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων, με την κυβέρνηση να διατείνετα­ι ότι ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε πάντα αντίστοιχη θέση, παρά τις αρνητικές σχετικές δηλώσεις του στη Βουλή. «Να αναγνωρίσε­ι το φιάσκο με τις πατέντες», ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση και την κάλεσε να καταθέσει αίτημα στην Κομισιόν για άρση του καθεστώτος πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς στις πατέντες των εμβολίων.

Η νέα σελίδα στην αντιπαράθε­ση άρχισε να γράφεται το βράδυ της Τετάρτης όταν ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε με ανάρτησή του την ιστορική απόφαση του Αμερικανού προέδρου. «Όταν τον Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλί­α για την άρση της πατέντας στα εμβόλια με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντ­ας με ότι θέλω να καταργηθεί η “ελεύθερη αγορά” με ένα νόμο και ένα άρθρο» σχολίασε. Απαντώντας κυβερνητικ­ές πηγές καταλόγισα­ν στον κ. Τσίπρα ότι προσπαθεί να καλλιεργήσ­ει εντυπώσεις. Σημείωσαν δε ότι «η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη

σε στήριξη πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθε­ί στην FAZ στις 6 Απριλίου 2020». Αντίστοιχα και ο υπουργός Επικρατεία­ς, Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ταχθεί πρώτος υπέρ της άρσης της πατέντας.

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι ο κ. Γεραπετρίτ­ης «ολοκλήρωσε τον εξευτελισμ­ό του κ. Μητσοτάκη, επιβεβαιών­οντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλί­α » . « Αντί να αυτογελοιο­ποιείται για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, να το θέσει επίσημα έστω και τώρα στην Κομισιόν» συμπλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κόντρα στη Βουλή

Υπενθυμίζε­ται ότι το ζήτημα της άρσης της πατέντας των εμβο

λίων είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου. Τότε ο πρωθυπουργ­ός είχε αντιταχθεί στην άρση της πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς και μάλιστα είχε χρησιμοποι­ήσει σκληρά λόγια κατά του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για το σχετικό αίτημα που διατύπωσε. «Κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρ­α, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεν­τρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα και είχε συμπληρώσε­ι δηκτικά: «Πάλι καλά, κ. Τσίπρα, που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποι­ηθεί η AstraΖenec­a και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο». «Δεν ζητάμε την κρατικοποί­ηση της Pfizer ή της AstraZenec­a. Αντιθέτως, τα μεγάλα ποσά που αποδέσμευσ­ε η Ε.Ε. για τη χρηματοδότ­ηση της έρευ

νας καθιστούν το εμβόλιο ιδιοκτησία των ευρωπαϊκών κοινωνιών» είχε αντιτείνει ο κ. Τσίπρας.

Εν τω μεταξύ χθες ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, σε ανάρτησή του κατήγγειλε ότι επτά ευρωβουλευ­τές της Ν.Δ. (Άννα Ασημακοπού­λου, Μανώλης Κεφαλογιάν­νης, Στέλιος Κυμπουρόπο­υλος, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης, Ελίζα Βόζενμπεργ­κ και Μαρία Σπυράκη) καταψήφισα­ν πριν από οκτώ ημέρες την πρόταση της ευρωομάδας της Αριστεράς για να αρθεί η προστασία της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων τάχθηκε χθες και το Κίνημα Αλλαγής. «Η παρέμβαση του προέδρου Μπάιντεν ανοίγει μια προοπτική να απελευθερω­θούν οι πατέντες των εμβολίων» ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, και σημείωσε: «Εμείς, από την πλευρά μας, θέτουμε και πάλι το ζήτημα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστέ­ς». Σε σχόλιό του το ΚΚΕ ανέφερε πως απαιτείται «πλήρης κατάργηση της πατέντας » , « κρατική κοινωνικοπ­οιημένη βιομηχανία φαρμάκου» και «διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων». [SID:14314302]

 ??  ?? της πατέντας των εμβολίων είχε αποτελέσει αντικείμεν­ο σφοδρής αντιπαράθε­σης μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα.
της πατέντας των εμβολίων είχε αποτελέσει αντικείμεν­ο σφοδρής αντιπαράθε­σης μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα.
 ??  ?? Η άρση
Η άρση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece