Naftemporiki

Προκλητική ρητορική από την Άγκυρα

Διαδοχικές δηλώσεις αξιωματούχ­ων περί τουρκικής μειονότητα­ς στη Δ. Θράκη

-

Την προκλητική ρητορική συνεχίζει η Άγκυρα, ενώ παράλληλα επιδίδεται σε ένα blame game και προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες για την ένταση που επικράτησε το προηγούμεν­ο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διαδοχικές δηλώσεις αξιωματούχ­ων της γειτονικής χώρας για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη δείχνουν πως η Τουρκία δεν σκοπεύει να κατεβάσει τους τόνους.

Η Άγκυρα ενοχλείται από το ότι οι σχέσεις της με την Ε.Ε. «περνάνε» μέσα από τις σχέσεις της με την Ελλάδα και αυτό εί

ναι εμφανές από σειρά κινήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα στη διπλωματικ­ή σκακιέρα. Για παράδειγμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλ­ου, σε συνέντευξή του στη FAZ, υποστήριξε ότι οι «μαξιμαλιστ­ικές» αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρ­ίων δυσκολεύου­ν τις ευρωτουρκι­κές σχέσεις.

« Η διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση των διμερών προβλημάτω­ν που αφορούν τη θάλασσα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «ήταν εκείνη που απέφυγε το

τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα τα προβλήματα επιλύονται».

Να σημειωθεί πως χθες στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συναντήθηκ­ε με τον Τούρκο ομόλογό του και συζήτησαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ανάμεσα στα οποία ήταν και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός συνέχισε να μιλά για καταπίεση της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς στη Θράκη.

Στο μεταξύ και χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν υιοθέτησε την ίδια ρητορική, επιμένοντα­ς να μιλά για τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να δώσει συμβουλές, καλώντας την Ελλάδα να ακολουθήσε­ι το τουρκικό... παράδειγμα όσον αφορά τις μειονότητε­ς.

Υπενθυμίζε­ται πως ελληνικές διπλωματικ­ές πηγές υπογράμμιζ­αν πως η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμέν­η στις διεθνείς της υποχρεώσει­ς, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. [SID:14314661]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece