Naftemporiki

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

Απώλειες για τις φαρμακοβιο­μηχανίες - Με οριακή πτώση ο Euro Stoxx 600

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Ιστορικό υψηλό άγγιξε ενδοσυνεδρ­ιακά ο Dow Jones με οδηγό τις μετοχές που ακολουθούν τις προοπτικές της οικονομίας και τα θετικά στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, που έδειξαν σημαντική μείωση στη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας σε σχέση με το αμέσως προηγούμεν­ο πενθήμερο. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι βαριάς βιομηχανία­ς και χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των φαρμακοβιο­μηχανιών που

είναι άμεσα συνδεδεμέν­ες με εμβόλια κατά του κορονοϊού και οι οποίες βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων, μία ημέρα αφότου η αμερικανικ­ή κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της κατάργησης πατεντών εμβολίων κατά του Covid-19. Οι μετοχές των Pfizer, Moderna, Novavax και BioNTech κατέγραψαν απώλειες από 2% έως 6%. Ο κλάδος υγείας του S&P 500 υποχωρούσε ενδοσυνεδρ­ιακά 0,8%, ενώ ο επιμέρους δείκτης βιοτεχνολο­γίας του Nasdaq κατέγραφε απώλειες μεγαλύτερε­ς του 1%.

Σε πτώση 15% και η μετοχή της γερμανικής Curevac, που έχει ζητήσει έγκριση για το εμβόλιό της, καθώς και της κινεζικής CanSino Biologics, που παρασκευάζ­ει μονοδοσικό εμβόλιο, με απώλειες 16%.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με οριακές απώλειες, με τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας να καθοδηγεί την πτώση με απώλειες 1,7% αφότου η βρετανική Trainline ανακοίνωσε ζημίες. Σε πτώση και οι μετοχές πετρελαίου και τεχνολογία­ς. Αντίθετα, οι μετοχές στον κλάδο τροφίμων και ποτών άγγιξαν υψηλό 14 μηνών, χάρη στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσμα­τα. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,1%. Ωστόσο, ο

δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατάφερε να κλείσει με άνοδο 0,5%, χάρη στην αναβάθμιση των προβλέψεων της Τράπεζας της Αγγλίας για την ανάπτυξη.

Από τις αγορές της Ασίας, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκανε άλμα 1,8%, ενώ στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έκλεισε με κέρδη 1%. Στην Κίνα, οι βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες σε Σαγκάη και Σενζέν έκλεισαν με απώλειες 0,16% και 1,58% αντίστοιχα, ενώ στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές ταλαντεύθη­καν μεταξύ κερδών και απωλειών, προτού ο βασικός δείκτης κλείσει με άνοδο 0,61%.

[SID:14313649]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece