Naftemporiki

Νέο ρεκόρ του ψηφιακού ether

Ενισχυμένα το ευρωπαϊκό νόμισμα και η στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Βελτιώθηκε η διάθεση για ρίσκο στην αγορά, με το δολάριο να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών ημερών. Η στερλίνα ενισχύθηκε καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πολύ πιο δυνατή ανάκαμψη για τη βρετανική οικονομία μετά τη χαλάρωση των περιοριστι­κών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τριάμισι ετών εκτινάχτηκ­ε το δολάριο Καναδά, ενώ το κρυπτονόμι­σμα ether έφθασε σε νέο ρεκόρ, έχοντας ενισχυθεί σχεδόν 800%(!) μέσα στον μήνα.

Τα χθεσινά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ συνηγορούν υπέρ της ανάκαμψης της οικονομίας, με λιγότερους Αμερικανού­ς να προσφεύγου­ν στο ταμείο ανεργίας την προηγούμεν­η εβδομάδα. Τα νέα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν σε 92.000 από 498.000 την εβδομάδα που έληξε την 1η Μαΐου, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τα μέσα Μαρτίου του 2020. Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η κρίση στην αμερικανικ­ή αγορά εργασίας δεν έχει ξεπεραστεί, με 16,2 εκατ. ανθρώπους να συνεχίζουν να καταφεύγου­ν στο επίδομα ανεργίας.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων υποχώρησε 0,31% στο 91,977. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,47% στο 1,2061 δολ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος χθες βρισκόταν η σύνοδος της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία ανακοίνωσε τον περιορισμό του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων καθώς αύξησε δραστικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, τονίζοντας ωστόσο πως η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει και αύξηση των επιτοκίων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1%. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα επιβραδύνε­ι τις αγορές ομολόγων σε 3,4 δισ. λίρες την εβδομάδα, από 4,4 δισ. λίρες την εβδομάδα.

Αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας στο 7,25%, συγκριτικά με την προηγούμεν­η εκτίμηση του Φεβρουαρίο­υ για 5%.

Η στερλίνα υποχώρησε αρ

χικά μετά τη διατήρηση των επιτοκίων, ανέκαμψε ωστόσο αργότερα και έφθασε στο υψηλό της ημέρας στο 1,3942 δολ., καταγράφον­τας άνοδο 0,2%, μετά τις αισιόδοξες προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Έναντι του ευρώ ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος από τις απώλειες, οι οποίες περιορίστη­καν στο 0,2%, με το βρετανικό νόμισμα να διαμορφώνε­ται στις 86,47 πένες.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τριάμισι και πλέον ετών έφθασε το καναδικό δολάριο. Παρουσίασε άνοδο 0,4% στο 1,2210 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, έχοντας ενδοσυνεδρ­ιακά φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017 στο 1,2196.

Άλμα στο νέο ρεκόρ των 3.575,85 δολαρίων έκανε το κρυπτονόμι­σμα ether, έχοντας μέσα στον Μάιο ενισχυθεί σχεδόν 800%. Το bitcoin υποχώρησε 0,2% στα 57.392,75 δολάρια.

[SID:14314271]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 7ης ΜΑΪΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece