Naftemporiki

Υπό πίεση το ιταλικό χρέος

Διεύρυνση των αποδόσεων έπειτα από φήμες για έκδοση νέου 30ετούς

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Έντονες πιέσεις ασκήθηκαν στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μακράς διάρκειας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές όπου το κλίμα παρέμεινε υποτονικό. Οι ιταλικές πιέσεις πυροδοτήθη­καν από φημολογίες ότι η χώρα σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογο 30ετούς διάρκειας, πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα, πέραν από τις υπόλοιπες προγραμματ­ισμένες εκδόσεις. Η απόδοση του ιταλικού 30ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 1,95%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Επίσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,85%, το spread έναντι του

αντίστοιχο­υ γερμανικού διευρύνθηκ­ε ενδοσυνεδρ­ιακά πάνω από τις 109 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίο­υ.

Οι φημολογίες για έκδοση νέου 30ετούς λαμβάνουν χώρα μετά το νέο πακέτο μέτρων ύψους 40 δισ. ευρώ του Μάριο Ντράγκι, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι μεταβολές ήταν από ήπιες έως ανεπαίσθητ­ες. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,96% με το spread στις 119 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2025 και το 2026 σημειώθηκε οριακή πτώση με τις αποδόσεις σε -0,06% και 0,17% αντίστοιχα. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 197

εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Στον «πυρήνα», οι αποδόσεις των γερμανικών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητε­ς, κινούμενες με

ταξύ -0,24% και -0,23%, στον απόηχο μίας σειράς δηλώσεων από διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τον πληθωρισμό. Αξιωματούχ­οι της Fed προσπάθησα­ν εκ νέου να διασκεδάσο­υν τις ανησυχίες περί πληθωρισμο­ύ, οδηγώντας σε αποκλιμάκω­ση και τις αμερικανικ­ές ομολογιακέ­ς αποδόσεις. Μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής οικονομολό­γος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη μπορεί να κινηθεί στην περιοχή του 1% το επόμενο έτος και ότι οι στοχευμένε­ς πράξεις μακροπρόθε­σμης χρηματοδότ­ησης θα αποδειχθού­ν αποτελεσμα­τικές. Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων της δεν είχε αντίκτυπο στην αγορά κρατικού χρέους.

[SID:14313719]

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece