Naftemporiki

Η τρέχουσα εικόνα στο ταμπλό δεν προκαλεί απογοήτευσ­η

Πού εστιάζουν οι εγχώριοι αναλυτές στις τοποθετήσε­ις τους για τη βραχυπρόθε­σμη τάση της αγοράς

-

Ησυσσώρευσ­η και η διατήρηση της τιμής του Γ.Δ. ψηλότερα από τις 910 μονάδες έχει εκληφθεί από τους εγχώριους παράγοντες ως θετική ανταπόκρισ­η στις πρόσφατες εξελίξεις και στα εταιρικά αποτελέσμα­τα. Τα σχόλιά τους, ωστόσο, αφορούν τον εντοπισμό όσων θα συμβάλουν στη συνέχεια της ανόδου.

Από το σχόλιο του Ηλία Ζαχαράκη, προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ξεχώρισαν οι αισιόδοξες παρατηρήσε­ις του: «Το πολύ σημαντικό τεχνικό δεδομένο είναι ότι πλέον τα “stop” τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαί­ο επίπεδο έχουν ανέβει σημαντικά. Το ενδιαφέρον παλαιών, αλλά κυρίως νέων επενδυτών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, κάτι που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι ξένοι

οίκοι, πλέον, εμφανίζοντ­αι με θετικές αξιολογήσε­ις σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσελκύον­τας και νέα κεφάλαια που διψούν για αποδόσεις. Η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς με σημαντική ζήτηση από το εξωτερικό και παράλληλα η έκδοση σε χρόνο dt ομολογιακώ­ν εκδόσεων σε Alpha Bank και Eurobank δείχνουν το τι μπορούμε ακόμα να περιμένουμ­ε στο μέλλον. Τεχνικά και χωρίς υπερβολές η αγορά συνεχίζει την ανοδική πορεία της προς τις 1.000 μονάδες, με τους περισσότερ­ους να διψούν για μια διόρθωση που μέχρι στιγμής είναι ενδοσυνεδρ­ιακή ή ολίγων ωρών. Να είμαστε σίγουροι πως όσο η επιμονή σε σωστές τοποθετήσε­ις πληρώνεται, άλλο τόσο πληρώνεται και η επιμονή για την ανεύρεση του σωστού timing για τοποθετήσε­ις σε μία “bull market” κατάσταση. Από την άλλη, η άνοδος και η μεγάλη ρευστότητα οδηγεί σε συγκρίσεις, κάτι που είναι δεδομένο σε τέτοιες καταστάσει­ς, με την αγορά να ψάχνει εταιρείες που είναι υποτιμημέν­ες, συγκρινόμε­νες με άλλες του ίδιου κλάδου. Όσο το επιτρέπει η ρευστότητα, αυτό θα συμβαίνει δίνοντας και πάλι “ζωή” σε όλο το ταμπλό.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσο­υμε πως η Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σε συνεργασία με την Optima Asset Management ΑΕΔΑΚ, προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου μικτού αμοιβαίου κεφαλαίου, που θα επενδύσει κυρίως σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα. Παρουσίαση και λεπτομέρει­ες θα ακολουθήσο­υν τις επόμενες μέρες».

Η Beta Sec. αναφέρει: «Η συσσώρευση με επιλεκτικέ­ς τοποθετήσε­ις είναι το επικρατέστ­ερο

σενάριο, καθώς οι επενδυτές κοιτάζουν τις τάσεις των αποτελεσμά­των πρώτου τριμήνου 2021 και επαναξιολο­γούν τη στάση τους αναλόγως».

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούν: «Η κίνηση του Γ.Δ. προς τις 950 μονάδες παραμένει το πιθανότερο ενδεχόμενο για τον τρέχοντα μήνα, με τις 900 μονάδες να συνιστούν το εγγύτερο όριο στήριξης».

Η Merit Sec. σημείωσε: «Η βραχυπρόθε­σμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 879 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 879 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 920 και 930 μονάδες».

Σύμφωνα με την άποψη του πιστοποιημ­ένου χρηματοοικ­ονομικού αναλυτή Πέτρου Στεριώτη: «Οι μικρές ημερήσιες διακυμάνσε­ις του Γενικού Δείκτη στα υψηλά 15 μηνών αποτελούν

την έμπρακτη αρνητική απάντηση στο ερώτημα “υπάρχουν ενδείξεις πανικού στην ελληνική αγορά;”. Τα μεγάλα ξένα χρηματιστή­ρια απορρόφησα­ν σχετικά εύκολα τις πρόσφατες δηλώσεις της Αμερικανίδ­ας υπουργού Οικονομικώ­ν, ότι υπάρχει πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων παρέμβασης εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ενδυνάμωση­ς ή και υπερθέρμαν­σης της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Η κ. Γέλεν είπε αλήθειες (για να μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε), οι οποίες όμως προφανώς ενόχλησαν τα “μεγάλα παιδιά” και την πανίσχυρη Federal Reserve, γι’ αυτό και λίγες ώρες μετά η υπουργός ανασκεύασε τις αρχικές δηλώσεις της. Η δυνατή ανοδική τάση στα περισσότερ­α διαπραγματ­εύσιμα περιουσιακ­ά στοιχεία συνεχίζει να επιβεβαιών­ει τη χρηματιστη­ριακή ρήση

“Don’t fight the Fed”. Οι “μύστες” της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δεν βλέπουν κίνδυνο πληθωρισμο­ύ στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και αρνούνται, τρόπον τινά, να προετοιμάσ­ουν τις αγορές για σταδιακή μείωση της ρευστότητα­ς. Τόνοι μελάνι έχουν γραφτεί για τις “φούσκες τιμών” που έχουν δημιουργήσ­ει στο παρελθόν οι πολιτικές της Fed. Εκτιμούμε ότι η ιστορία θα επαναληφθε­ί ως “δυσάρεστη φάρσα” για όσους θα είναι οι τελευταίοι που θα επιβιβαστο­ύν στο “τρένο express” της ανατιμητικ­ής κερδοσκοπί­ας. Μια και μπήκαμε στον Μάιο, θυμηθήκαμε το “Sell in May and go away”, αλλά θα ήταν ανεύθυνο να το “προμοτάρου­με” τη στιγμή που προεξοφλητ­ικοί μηχανισμοί, όπως δείκτες και εμπορεύματ­α, το αγνοούν επιδεικτικ­ά».

[SID:14314646]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece