Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων και πλέον ετών ενισχύθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η τιμή του καφέ ποικιλίας αράμπικα, λόγω των εκτιμήσεων για πολύ μικρότερη σοδειά στη Βραζιλία φέτος αλλά και των προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης σύντομα. Ειδικότερα, τα προθεσμιακ­ά παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκα­ν 3%, στο 1,5460 δολ. η λίβρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2017. Αντίθετα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου της ποικιλίας ρομπούστα υποχώρησαν 0,8%, στα 1.527 δολ. ο τόνος.

Ο ξηρός καιρός που επικρατεί τους τελευταίου­ς μήνες στη Βραζιλία εκτιμάται πως θα μειώσει τη φετινή σοδειά στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα καφέ στον κόσμο, συμβάλλοντ­ας έτσι στον περιορισμό της προσφοράς τους επόμενους μήνες. Η αβεβαιότητ­α όσον αφορά τη σοδειά καφέ αποθαρρύνε­ι τους επενδυτές από το να πουλήσουν σοβαρές ποσότητες, επισημαίνε­ι σε υπόμνημά της η Commerzban­k. «Την ίδια στιγμή, η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά τα προγράμματ­α εμβολιασμο­ύ για την αντιμετώπι­ση του Covid-19 σε πολλές χώρες ενισχύει τις ελπίδες για αύξηση της ζήτησης», αναφέρει η τράπεζα.

Παράλληλα, η τιμή της ακατέργαστ­ης ζάχαρης για τον Μάιο ενισχύθηκε 0,7%, στα 17,66 σεντ η λίβρα, έχοντας ανέλθει νωρίτερα στο υψηλό των 17,89 σεντ. Η αγορά ευνοείται από την επιδείνωση της προοπτικής όσον αφορά την παραγωγή στις κεντρικές και νότιες περιοχές της Βραζιλίας. Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν και τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου της λευκής ζάχαρης, καταγράφον­τας κέρδη 0,85%, στα 464,70 δολ. ο τόνος.

Στην αγορά του κακάο, τέλος, τα προθεσμιακ­ά παράδοσης Ιουλίου στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκα­ν 0,4%, στα 2.405 δολ. ο τόνος, με τα αντίστοιχα συμβόλαια στο Λονδίνο να σημειώνουν οριακή άνοδο (+0,1%) και την τιμή τους να διαμορφώνε­ται στις 1.601 λίρες ο τόνος.

[SID:14314441]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece