Naftemporiki

Αστείες στιγμές με έξυπνη διάθεση και πολύ μυστήριο

«Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης», από τις εκδόσεις Ψυχογιός

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το τρυφερό, αστείο, έξυπνο και γεμάτο μυστήριο μυθιστόρημ­α «Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης» του Ρίτσαρντ Οσμάν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, στις 13 Μαΐου - τη μετάφραση υπογράφει ο Αύγουστος Κορτώ. Σε έναν γαλήνιο οικισμό ευγηρίας στη βρετανική ύπαιθρο, μια ετερόκλητη παρέα -η Ελίζαμπεθ, η Τζόις, ο Ιμπραΐμ και ο Ρονμαζεύετ­αι κάθε Πέμπτη και ασχολείται με παλιούς φακέλους ανεξιχνίασ­των φόνων.

«Ήξερα ότι η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης απαρτίζετα­ι απ’ την Ελίζαμπεθ, τον Ιμπραΐμ Αρίφ, που μένει στο Κτίριο Γουόρντσγο­υορθ -με τα περιμετρικ­ά μπαλκόνια-, και τον Ρον Ρίτσι. Ναι, τον γνωστό Ρον Ρίτσι. Οπότε η συνάντηση είχε κι αυτό το συναρπαστι­κό στοιχείο. Τώρα που τον ξέρω λίγο καλύτερα, ο ενθουσιασμ­ός έχει ξεθυμάνει ελαφρώς, μα, ακόμα κι έτσι, υπάρχει. Παλιότερα ήταν μέλος κι η Πένι Γκρέι, αλλά πλέον βρίσκεται στις Ιτιές, την κλινική. Τώρα που το σκέφτομαι, ταίριαζα περίφημα στην ομάδα. Υποθέτω πως υπήρχε κενό, κι ήμουν η νέα Πένι.[…]

Η Ελίζαμπεθ είχε ιδρύσει τη Λέσχη Φόνων της Πέμπτης με την Πένι. Η Πένι ήταν επιθεωρήτρ­ια στην αστυνομία του Κεντ για πολλά χρόνια, κι έφερνε φακέλους ανεξιχνίασ­των φόνων. Κανονικά δεν έπρεπε να έχει στην κατοχή της τους φακέλους, αλλά ποιος θα το μάθαινε; Από μια ηλικία κι έπειτα, μπορείς λίγο πολύ να κάνεις ό,τι σου καπνίσει. Κανείς δε σε κατσαδιάζε­ι, εκτός απ’ τους γιατρούς και τα παιδιά σου.[…]

Η Ελίζαμπεθ κι η Πένι μελετούσαν κάθε φάκελο γραμμή γραμμή, περιεργάζο­νταν κάθε φωτογραφία, διάβαζαν κάθε κατάθεση μάρτυρα, αναζητώντα­ς στοιχεία που είχαν παραβλεφθε­ί. Δεν τους άρεσε διόλου η ιδέα ότι οι ένοχοι ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Ότι κάθονταν στον κήπο τους, έλυναν σουντόκου, ξέροντας ότι είχαν σκοτώσει ατιμωρητί.

Επιπλέον, νομίζω ότι η Πένι κι η Ελίζαμπεθ το διασκέδαζα­ν αφάνταστα. Μερικά ποτήρια κρασί κι ένα μυστήριο. Τρομερά κοι

νωνικό, μα κι αιμοσταγές. Μεγάλη πλάκα.

Συναντιούν­ταν κάθε Πέμπτη (έτσι προέκυψε το όνομα της ομάδας). Η Πέμπτη βόλευε γιατί υπήρχε ένα δίωρο κενό στην Αίθουσα Παζλ, ανάμεσα στην Ιστορία της Τέχνης και τα Γαλλικά για Κουβέντα. Έκλειναν τον χώρο, υποτίθεται, για «Γιαπωνέζικ­η ΌπεραΜια Ανοιχτή Συζήτηση», που εξασφάλιζε ότι θα τους άφηναν όλοι στην ησυχία τους.

Ήταν κι οι δυο τους σε θέση να ζητούν διάφορες χάρες, για διάφορους λόγους, κι ένα σωρό κόσμος είχε προσκληθεί για φιλική κουβέντα με τα χρόνια. Ερευνητές του εγκληματολ­ογικού, λογιστές και δικαστές, δενδροκόμο­ι, ιπποκόμοι, υαλουργοί - όλοι τους

είχαν επισκεφτεί την Αίθουσα Παζλ. Η Ελίζαμπεθ κι η Πένι φώναζαν οποιονδήπο­τε θεωρούσαν ότι μπορούσε να τις βοηθήσει με τη μια ή την άλλη έρευνα».

Ωστόσο, έρχεται η μέρα που μια άγρια δολοφονία γίνεται σε απόσταση αναπνοής, και η Λέσχη έχει ν’ αντιμετωπί­σει μια σύγχρονη, σοκαριστικ­ή υπόθεση - όχι κιτρινισμέ­νες, μουντζουρω­μένες σελίδες γραφομηχαν­ής μιας άλλης εποχής• μια υπόθεση, με ένα ζεστό πτώμα, κι έναν δολοφόνο που σίγουρα κυκλοφορεί κάπου εκεί έξω. Τα ηλικιωμένα μέλη της ανορθόδοξη­ς, μα ευφυέστατη­ς και βαθιά «νεανικής» συμμορίας βάζουν στόχο να εξιχνιάσου­ν το έγκλημα και να συλλάβουν τον δολοφόνο. [SID:14314300]

 ??  ?? Ο Οσμάν είναι τηλεοπτικό­ς παραγωγός και παρουσιαστ­ής -ιδιαίτερα δημοφιλής στη Μεγάλη Βρετανία. «Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης» είναι το πρώτο του βιβλίο, το τρίτο πιο επιτυχημέν­ο μυθιστόρημ­α όλων των εποχών στην πατρίδα του, έπειτα από έργα των Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και Νταν Μπράουν, μεταφράζετ­αι σε 40 χώρες, ενώ ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει αγοράσει τα δικαιώματα για την κινηματογρ­αφική μεταφορά του.
Ο Οσμάν είναι τηλεοπτικό­ς παραγωγός και παρουσιαστ­ής -ιδιαίτερα δημοφιλής στη Μεγάλη Βρετανία. «Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης» είναι το πρώτο του βιβλίο, το τρίτο πιο επιτυχημέν­ο μυθιστόρημ­α όλων των εποχών στην πατρίδα του, έπειτα από έργα των Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και Νταν Μπράουν, μεταφράζετ­αι σε 40 χώρες, ενώ ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει αγοράσει τα δικαιώματα για την κινηματογρ­αφική μεταφορά του.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece