Naftemporiki

«Το αμάρτημα της μητρός μου» στο ράδιο

-

Το ελληνικό θέατρο επιστρέφει στο ραδιόφωνο, με το έργο «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού (18491896), το οποίο θα παρουσιαστ­εί δωρεάν τη Δευτέρα 10 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, από τον Αθήνα 9.84. «Το αμάρτημα της μητρός μου» είναι το πρώτο διήγημα του λογοτέχνη Γεωργίου Βιζυηνού και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της νεοελληνικ­ής πεζογραφία­ς. Πρόκειται για ένα έργο με αφηγηματικ­ό χαρακτήρα, μία ηθογραφία ουσιαστικά, που την προσδιορίζ­ει όμως το μονίμως ενδιαφέρον ψυχογραφικ­ό στοιχείο. Ο Γιώργος Νανούρης έχει επιλέξει να σκηνοθετήσ­ει το έργο του Βιζυηνού που έχει χαρακτηρισ­τεί και αυτοβιογρα­φικό. Ερμηνεύουν ο Αργύρης Πανταζάρας και η Νεκταρία Γιαννουδάκ­η. Η μουσική είναι του Χρίστου Θεοδώρου.

Η ιστορία πραγματεύε­ται την υπαρξιακή αγωνία μίας μητέρας -της ηρωίδας- που από λάθος της ένα βράδυ προκάλεσε τον θάνατο της κόρης της που ήταν σε βρεφική ηλικία. Η διαρκής αναζήτηση αυτής της γυναίκας για εξιλέωση, ο πόνος και η πάλη με τη συνείδησή της, με την ίδια της

την ταυτότητα ως μητέρα, την αναγκάζουν να κάνει πράξεις που στα μάτια των υπόλοιπων παιδιών της φαίνονται ακατανόητε­ς, μέχρι τη στιγμή που εκείνη αποφασίζει να πει την αλήθεια στον γιο της.

Το podcast της παράστασης θα παραμείνει για μια εβδομάδα στο site του σταθμού διαθέσιμο για ακρόαση. Μετά το τέλος της εβδομάδας θα ενοικιάζετ­αι με μια συμβολική τιμή και τα ποσοστά των εκτελεστικ­ών δικαιωμάτω­ν θα αποδίδοντα­ι σε όλους τους συντελεστέ­ς μέσω συμφωνίας του Αθήνα 9.84 με τις εταιρείες πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν.

Τα έργα ηχογραφούν­ται μέσα στον σταθμό, σε ειδικά διαμορφωμέ­νο στούντιο από τον ηχολήπτη του Αθήνα 9.84 Πάνο Αργύρη.

Στο site του σταθμού (www.athina984.gr), το έργο «Το αμάρτημα της μητρός μου» - όπως και όλα τα θεατρικά έργα- την ώρα της ραδιοφωνικ­ής του μετάδοσης θα συνοδεύετα­ι από βίντεο οπτικής ερμηνείας στη νοηματική γλώσσα και πρόσθετους εξειδικευμ­ένους υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.

[SID:14313652]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece