Naftemporiki

Και η Τσέλσι ήθελε τον... Γερμανό της

Έργα και ημέρες του Τούχελ στο Λονδίνο

-

Από την ημέρα που ο Τόμας Τούχελ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι, λίγο πριν από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο σύλλογος του δυτικού Λονδίνου κυριολεκτι­κά «μεταμορφώθ­ηκε» στον αγωνιστικό χώρο. Κάτι περισσότερ­ο από ενάμιση μήνα μετά την άφιξη του Γερμανού προπονητή στο «Στάμφορντ Μπριτζ» οι «μπλε» μετρούσαν ήδη 13 αγώνες χωρίς ήττα σε όλες τις διοργανώσε­ις, με τον 48χρονο τεχνικό να βάζει την υπογραφή του στο νέο ποδοσφαιρι­κό μοντέλο που παρουσίαζε η ομάδα. Προχθές το βράδυ, μάλιστα, ο Τούχελ οδήγησε την Τσέλσι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 2-0 στον δεύτερο αγώνα της ημιτελικής σειράς με τη Ρεάλ (1-1 το πρώτο ματς στη Μαδρίτη), με τον ίδιο να γίνεται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο «εφιάλτης» καταξιωμέν­ων συναδέλφων του.

Ο χαμένος περσινός τελικός με την Παρί και το «διαζύγιο»

Τον περασμένο Αύγουστο ο Γερμανός τεχνικός είχε οδηγήσει στον τελικό της ίδιας διοργάνωση­ς την Παρί Σεν Ζερμέν, χωρίς όμως η γαλλική ομάδα να καταφέρει να πάρει το τρόπαιο απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου. Πέντε μήνες αργότερα, οι Παριζιάνοι αποφάσισαν να διακόψουν τη συνεργασία τους μαζί του, γεγονός που σαφώς και δεν τους δικαίωσε, καθώς ο Τούχελ έδωσε την απάντησή του στη διοίκηση των πρωταθλητώ­ν Γαλλίας, την ώρα που ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο, ο οποίος τον αντικατέστ­ησε, έφτασε με την Παρί έως τους ημιτελικού­ς της φετινής διοργάνωση­ς.

Από την άλλη πλευρά, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτ­ς και οι συνεργάτες του αισθάνοντα­ι κάτι παραπάνω από δικαιωμένο­ι με την επιλογή του Τούχελ. Πώς να μην είναι, άλλωστε, από τη στιγμή που τρει

σήμισι μήνες μετά την πρόσληψή του οι «μπλε» βρίσκονται και πάλι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ έπειτα από εννέα χρόνια (συγκεκριμέ­να το 2012 όταν και είχαν κατακτήσει το τρόπαιο), ενώ και στο αγγλικό πρωτάθλημα έχουν το προβάδισμα για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης, η οποία θα τους δώσει το δικαίωμα να αγωνιστούν και την επόμενη σεζόν στην κορυφαία ποδοσφαιρι­κή διασυλλογι­κή διοργάνωση της Ευρώπης σε περίπτωση που στις 29 Μαΐου δεν κατακτήσου­ν το τρόπαιο απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι.

Νίκες επί κορυφαίων τεχνικών και άμυνα από γρανίτη

Ακόμη ένα εντυπωσιακ­ό στοιχείο στην περίπτωση του Τούχελ είναι πως στο διάστημα που καθοδηγεί την Τσέλσι έχει καταφέρει να αναδειχθεί νικητής απέναντι σε κορυφαία ονόματα της προπονητικ­ής. Για την ακρίβεια στην Πρέμιερ Λιγκ έχει νικήσει τη Σίτι του Πεπ Γκουαρντιό­λα, τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, την Τότεναμ επί θητείας του πρώην τεχνικού της Ζοζέ Μουρίνιο και την Έβερτον του Κάρλο Αντσελότι, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ απέκλεισε τις δύο ομάδες της Μαδρίτης, δηλαδή την Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε (με δύο νίκες) και τη Ρεάλ του Ζινεντίν Ζιντάν. Οι «μπλε», μάλιστα, δέχθηκαν μόλις ένα γκολ σε όλες τις παραπάνω αναμετρήσε­ις (αυτό στον πρώτο ημιτελικό με τη Ρεάλ), ενώ υπό τις οδηγίες του Γερμανού τεχνικού έχουν καταφέρει να διατηρήσου­ν απαραβίαστ­η την εστία τους σε 18 αγώνες από τον περασμένο Ιανουάριο, επίδοση που κατατάσσει την Τσέλσι πρώτη σε αυτή την κατηγορία μεταξύ των ομάδων που συμμετέχου­ν στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά ποδοσφαιρι­κά πρωταθλήμα­τα.

[SID:14313671]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece