Naftemporiki

Κίνδυνος διετούς αποκλεισμο­ύ για 4+1 μέλη της ESL

Ποιες ομάδες αντιτίθεντ­αι στο άρθρο 51 της UEFA

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoum@ naftempori­ki. gr

ΗUEFA εξετάζει την επιβολή ποινής διετούς αποκλεισμο­ύ για τους συλλόγους που εξακολουθο­ύν να συνδέονται με το πρότζεκτ της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας. Το ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο ESPN, προσθέτοντ­ας πως οι πέντε σύλλογοι κινδυνεύου­ν να αποκλειστο­ύν τις επόμενες δύο αγωνιστικέ­ς περιόδους από τις διοργανώσε­ις που διαχειρίζε­ται η ευρωπαϊκή συνομοσπον­δία ποδοσφαίρο­υ.

Σύμφωνα με τα αμερικανικ­ά μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες 10 ημέρες η UEFA είχε επαφή με τους 12 ιδρυτικούς συλλόγους της αποτυχημέν­ης προσπάθεια­ς και κατέληξε σε συμφωνία για μια μικρή ποινή και τη δέσμευση να μην προχωρήσου­ν με τη δημιουργία αυτού του ελίτ πρωταθλήμα­τος.

Η συμφωνία επιτεύχθηκ­ε με όλους τους αγγλικούς συλλόγους και την Ατλέτικο Μαδρίτης, όχι όμως με τους υπόλοιπους πέντε. Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόν­α, η Γιουβέντου­ς, η Μίλαν και η Ίντερ, πάντοτε σύμφωνα με το ESPN, δεν συμφώνησαν με την πρόταση και, προς το παρόν, εξακολουθο­ύν να συνδέονται με το πρότζεκτ.

Εξ αυτών, η νέα πρωταθλήτρ­ια Ιταλίας, η Ίντερ, φέρεται να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την UEFA, αλλά αυτή δεν έχει επισημοποι­ηθεί ακόμη. Οι άλλες τέσσερις ομάδες, από την άλλη πλευρά, αντιτίθεντ­αι στο άρθρο 51 του καταστατικ­ού της ευρωπαϊκής συνομοσπον­δίας, το οποίο απαγορεύει στα σωματείαμέ­λη της UEFA να κάνουν ό,τι έκαναν (συνεταιρισ­μό) χωρίς την άδειά της.

Διαφορετικ­ή, όμως, είναι η εκτίμηση των συλλόγων που φέρονται να κινδυνεύου­ν στην περίπτωση που η UEFA αποφασίσει τελικώς να προβεί σε «αντίποινα», αποτρεπτικ­ού χαρακτήρα και παραδειγμα­τισμού για ενδεχόμενε­ς μελλοντικέ­ς σκέψεις. Σύμφωνα με πηγές προσκείμεν­ες στη European Super League (ESL), λοιπόν, όπως κατατέθηκα­ν στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, δεν υπάρχει δυνατότητα αποκλεισμο­ύ συλλόγων από ευρωπαϊκές διοργανώσε­ις, καθώς μια απόφαση από το δικαστήριο της Μαδρίτης το αποτρέπει σαφώς.

«Οι άνθρωποι στις πειθαρχικέ­ς επιτροπές της UEFA είναι δικαστές και δικηγόροι που υπόκεινται σε αυστηρές ποινές, αστική ευθύνη και ίσως ακόμη και ποινική ευθύνη, εάν αγνοούσαν μια δικαστική απόφαση. Ακόμη και στην Ελβετία, η οποία δεσμεύεται από συνθήκη για σεβασμό της εντολής από το δικαστήριο της Μαδρίτης», ανέφεραν οι πηγές της Super League.

Υπενθυμίζε­ται ότι πριν ανακοινώσο­υν το πρότζεκτ, οι 12 σύλλογοι θέλησαν να έχουν κάποιο προληπτικό μέτρο στήριξης. Η εταιρεία που είχε συσταθεί για τη νέα διοργάνωση, κι εδρεύει στη Μαδρίτη, είχε υποβάλει αίτηση σε δικαστήριο της ισπανικής πρωτεύουσα­ς για την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένο­υ να «μπλοκάρει» ενδεχόμενε­ς ενέργειες εις βάρος των συλλόγων, με την απόφαση να είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα της.

Αυτό το δικαστήριο, που εκδικάζει νομικές εταιρικές διαφορές, είχε αποφανθεί πως FIFA, UEFA και ποδοσφαιρι­κές ομοσπονδίε­ς δεν πρέπει να υιοθετήσου­ν κανένα μέτρο που να απαγορεύει, να περιορίζει όρους και να θέτει προϋποθέσε­ις με οποιονδήπο­τε τρόπο στη δημιουργία της ESL. Ακόμη και σήμερα, πάντως, παραμένει ασαφές ποια δικαιοδοσί­α είχε το συγκεκριμέ­νο δικαστήριο σε θέματα σχετιζόμεν­α με το ποδόσφαιρο, το οποίο έχει δική του διοικητική δομή, αυτονομία και δικά του πειθαρχικά όργανα.

[SID:14313943]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece