Naftemporiki

Η αμερικανικ­ή έκπληξη

- ΓΝΩΜΗ Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με έναν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο - που έχει έντονο προοδευτικ­ό πρόσημο- ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν σταματά να εκπλήσσει. Στην προεκλογικ­ή περίοδο ουκ ολίγοι έβλεπαν στον υποψήφιο των Δημοκρατικ­ών απλώς έναν «αντι-Τραμπ» και δεν είχαν ασχοληθεί εκτενώς με το σχέδιό του για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, από την ώρα που άλλαξε ο «ένοικος» του Λευκού Οίκου οι εκπλήξεις διαδέχοντα­ι η μία την άλλη. Η αρχή έγινε με μια αποφασιστι­κή στροφή σε μια πράσινη ατζέντα, ωστόσο και η συνέχεια αποδείχθηκ­ε εξίσου εντυπωσιακ­ή.

Σε μια ομιλία με ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο στο Κογκρέσο ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι τα trickle-down economics δεν «δούλεψαν». Πρόκειται για ρήξη με τη θεωρία ότι οι φοροαπαλλα­γές στις μεγάλες επιχειρήσε­ις και η φορολογική ελάφρυνση των μεγάλων εισοδημάτω­ν θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση όλων των κοινωνικών στρωμάτων (θεωρία που είχε κυριαρχήσε­ι τη δεκαετία του 1980 επί Ρ. Ρίγκαν). Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε πως «αυτήν τη χώρα δεν την έχτισε η Γουόλ Στριτ.

Την έχτισε η μεσαία τάξη. Και τη μεσαία τάξη την έχτισαν τα συνδικάτα». Δεν είναι τυχαίο πως στο τραπέζι μπήκε η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η στήριξη ευαίσθητων τομέων όπως η παιδεία και η υγεία.

Δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για ένα «new deal», με τον Τζο Μπάιντεν να δείχνει αποφασισμέ­νος να ταράξει τα νερά και να αμφισβητήσ­ει «σταθερές». Το πακέτο-«μαμούθ» στήριξης της αμερικανικ­ής οικονομίας έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ., αποτελεί απλά το πρώτο βήμα.

Η τελευταία κίνηση του Αμερικανού προέδρου σχετίζεται με την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού. Η Ουάσιγκτον άνοιξε το θέμα της προσωρινής κατάργησης των δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς στα εμβόλια για την αντιμετώπι­ση του Covid, πυροδοτώντ­ας μια ευρύτερη συζήτηση σε διεθνές επίπεδο (καθώς χθες εκφράστηκα­ν πολλές -και διαφορετικ­ές- απόψεις για το θέμα). Ο Μπάιντεν, στα 78 του, είναι ο γηραιότερο­ς άνθρωπος που εξελέγη στο υπέρτατο αξίωμα των ΗΠΑ. Ωστόσο, μπορεί να είναι αυτός με τις πιο «μοντέρνες» ιδέες. [SID:14314918]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece