Naftemporiki

Μια πατέντα, μα τι πατέντα

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Οι σημερινές ποσότητες εμβολίων δεν επαρκούν για την καταπολέμη­ση της πανδημίας. Για τον ΠΟΥ και χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική η λύση είναι απλή: Ας καταργηθού­ν, έστω και προσωρινά, οι ακριβές ευρεσιτεχν­ίες (πατέντες) με τις οποίες οι μεγάλες φαρμακοβιο­μηχανίες έχουν κατοχυρώσε­ι την τεχνογνωσί­α τους για τα εμβόλια, παράγοντας συγκεκριμέ­νες ποσότητες σε υψηλό κόστος. Αν γίνει αυτό, υποστηρίζο­υν οι ενδιαφερόμ­ενες χώρες, θα μπορούν να παρασκευάζ­ουν εμβόλια όλοι όσοι διαθέτουν την τεχνική δυνατότητα, σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Είναι πράγματι τόσο απλό; Όταν πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το ρίσκο ανάπτυξης εμβολίων να έχει αναληφθεί με δημόσια χρήματα, η συμφωνία TRIPS (Trade-Related Aspects of Intellectu­al Property Rights) του ΠΟΕ και τα άλλα επιχειρήμα­τα είναι προσχήματα.

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να στηρίξει την πρόταση περί προσωρινής κατάργησης της πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς στα εμβόλια για την Covid-19 είναι «μνημειώδης», όπως τη χαρακτήρισ­ε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η απόφαση είναι ιστορική και για έναν επιπλέον λόγο: λόγω των τρομακτικώ­ν πιέσεων της φαρμακοβιο­μηχανίας, η οποία ήταν από τους βασικούς χρηματοδότ­ες της πολιτικής του πορείας.

Η απόφαση είναι ιστορική, γιατί και η Ε.Ε., που δηλώνει τώρα ανοικτή, ήταν απρόθυμη, και ο Μπιλ Γκέιτς αντιστεκότ­αν σε μια τέτοια προοπτική. Ερωτηθείς από το βρετανικό Sky News τον περασμένο μήνα εάν πιστεύει πως η αλλαγή στους περιορισμο­ύς που θέτει το πατεντάρισ­μα των εμβολίων «θα ήταν βοηθητική», απάντησε «όχι». «Αυτό που καθυστερεί την υπόθεση δεν είναι η πνευματική ιδιοκτησία».

Είναι και ο σφοδρός οικονομικό­ς και γεωπολιτικ­ός ανταγωνισμ­ός γύρω από τα εμβόλια, είναι και οι μηχανισμοί ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων ή συ

στατικών εμβολίων, που έχει προωθήσει η πλούσια Δύση, είναι και οι παραγγελίε­ς πολλαπλάσι­ων δόσεων απ’ αυτές που χρειάζεται, είναι και η πνευματική ιδιοκτησία.

Ας μην ανησυχούν, όμως, όσοι ειρωνεύοντ­αν και κουβέντα για τις ευρεσιτεχν­ίες δεν ανέχονταν. Ήδη είναι ξεκάθαρο ότι θα τραβήξει μήνες η διαδικασία μέχρι να υπάρξει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου συμφωνία.

Ας μην ανησυχούν. Ήδη, όπως αναφέρει το Reuters, αμερικανικ­ές εταιρείες κινητοποιο­ύνται για να διασφαλίσο­υν πως οι διαπραγματ­εύσεις στον ΠΟΕ θα οδηγήσουν σε μια εξαίρεση σημαντικά στενού εύρους και μικρής διάρκειας.

Ας μην ανησυχούν, η αναστολή της ευρεσιτεχν­ίας δεν θα στείλει λάθος μήνυμα στους καινοτόμου­ς της βιομηχανία­ς. Η λύση θα είναι «ρεαλιστική». Σ’ αυτό συμφωνούν οι ειδικοί. Εκεί όπου διαφωνούν οι Έλληνες πολιτικοί είναι ποιος είναι πιο... Μπάιντεν στη μικρή μας πόλη. Δεν έχουμε πάθει αποκολοκύν­θωση όλοι.

[SID:14313698]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece