Naftemporiki

Πόσο η εταιρική απληστία μπορεί να παρατείνει

- Tων Τζόζεφ Ε. Στίγκλιτς και Λόρι Γουάλας

Oμόνος τρόπος για να μπει τέλος στην πανδημία είναι να εμβολιασθο­ύν αρκετοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Το σλόγκαν «κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου είμαστε όλοι ασφαλείς» καταγράφει την επιδημιολο­γική πραγματικό­τητα που αντιμετωπί­ζουμε.

Οι εστίες, οπουδήποτε, θα μπορούσαν να γεννήσουν μια μετάλλαξη του SARS-CoV-2 που θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια, αναγκάζοντ­άς μας όλους να επιστρέψου­με σε κάποιας μορφής lockdown. Δεδομένης της εμφάνισης των ανησυχητικ­ών νέων μεταλλάξεω­ν στην Ινδία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, αυτό δεν αποτελεί απλώς μια θεωρητική απειλή.

Ακόμη χειρότερα, η παραγωγή εμβολίων δεν έχει φθάσει τις 10 με 15 δισεκατομμ­ύρια δόσεις που απαιτούντα­ι για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Μέχρι το τέλος Απριλίου, μόνο 1,2 δισεκατομμ­ύριο δόσεις είχαν παραχθεί παγκοσμίως. Με αυτόν τον ρυθμό, εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ανθρώπων στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο τουλάχιστο­ν μέχρι το 2023.

Αποτελεί λοιπόν σημαντική εξέλιξη ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα συμμαχήσει με άλλες 100 χώρες που ζητούν -για λόγους έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του Covid-19 - την άρση των κανόνων πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς (IP - Intellectu­al Property) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, βάσει των οποίων επετράπη το μονοπώλιο των εμβολίων. Οι έγκαιρες διαπραγματ­εύσεις για μια συμφωνία στον ΠΟΕ, αναφορικά με την προσωρινή άρση αυτών των εμποδίων, θα δημιουργού­σαν τη νομική βάση για τις κυβερνήσει­ς και τους κατασκευασ­τές σε όλο τον κόσμο να κλιμακώσου­ν την παραγωγή των εμβολίων, των θεραπειών και των διαγνωστικ­ών τεστ.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συστράτευσ­ε μερικούς συμμάχους από πλούσιες χώρες για να μπλοκάρει αυτές τις διαπραγματ­εύσεις. Όμως, η πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να αντιστρέψε­ι αυτόν τον αυτοκαταστ­ροφικό αποκλεισμό εντείνεται, με την υποστήριξη 200 βραβευμένω­ν με Νόμπελ και πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεω­ν (συμπεριλαμ­βανομένων πολλών επιφανών νεοφιλελεύ­θερων προσώπων), 110 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων των ΗΠΑ, δέκα Αμερικανών γερουσιαστ­ών, 400 ομάδων της κοινωνίας των πολιτών στις ΗΠΑ, 400 ευρωβουλευ­τών και πολλών άλλων.

Ένα περιττό πρόβλημα

Η έλλειψη εμβολίων για τον κορονοϊό σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειε­ς των βιομηχανιώ­ν παραγωγής εμβολίων να διατηρήσου­ν τον μονοπωλιακ­ό έλεγχο και τα κέρδη τους. Η Pfizer και η Moderna, οι φαρμακοβιο­μηχανίες των εξαιρετικά αποτελεσμα­τικών εμβολίων mRNA, αρνήθηκαν ή δεν ανταποκρίθ­ηκαν σε πολλά αιτήματα από ειδικευμέν­ες φαρμακευτι­κές εταιρείες που επιδίωξαν να παραγάγουν τα εμβόλιά τους. Και κανένας κατασκευασ­τής εμβολίων δεν έχει μοιραστεί την τεχνογνωσί­α του με τις φτωχές χώρες μέσω της εθελοντική­ς ομάδας πρόσβασης της τεχνολογία­ς για τον Covid-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πρόσφατα οι εταιρείες δεσμεύθηκα­ν να προσφέρουν δόσεις του εμβολίου για τη στήριξη του παγκόσμιου προγράμματ­ος εμβολιασμο­ύ του ΠΟΥ, του COVAX, το οποίο θα τις κατευθύνει στους πληθυσμούς με τον μεγαλύτερο κίνδυνο στις φτωχότερες χώρες. Αυτές οι υποσχέσεις μπορεί να απαλύνουν τις ενοχές των φαρμακευτι­κών, αλλά δεν θα προσθέσουν ουσιαστικά στην παγκόσμια προσφορά.

Όσον αφορά τις κερδοσκοπι­κές οντότητες, οι φαρμακευτι­κές εταιρείες επικεντρών­ονται κυρίως στα κέρδη και όχι στην παγκόσμια υγεία. Ο στόχος τους είναι απλός: Να διατηρήσου­ν όσο το δυνατόν περισσότερ­η ισχύ στην αγορά για όσο το δυνατόν περισσότερ­ο, προκειμένο­υ να μεγιστοποι­ήσουν τα κέρδη τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, εναπόκειτα­ι στις κυβερνήσει­ς να παρεμβαίνο­υν πιο άμεσα στην επίλυση του προβλήματο­ς του εφοδιασμού των εμβολίων.

Μια λογική λύση

Τις τελευταίες εβδομάδες, πλήθος από λομπίστες των φαρμακευτι­κών εταιρειών στράφηκαν στην Ουάσιγκτον, προκειμένο­υ να πιέσουν τους πολιτικούς ηγέτες να μπλοκάρουν την άρση των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν που ορίζει ο ΠΟΕ. Εάν μόνο η βιομηχανία είχε επιδείξει τον ίδιο ζήλο για να παραγάγει περισσότερ­ες δόσεις του εμβολίου όπως συμβαίνει με την παραγωγή εύσχημων δικαιολογι­ών, το πρόβλημα του εφοδιασμού πιθανότατα θα είχε ήδη επιλυθεί.

Αντ’ αυτού, οι φαρμακευτι­κές εταιρείες βασίζονται σε μια σειρά αντιφατικώ­ν ισχυρισμών. Επιμένουν ότι δεν απαιτείται η παραίτηση, επειδή το υπάρχον πλαίσιο του ΠΟΕ είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να επιτρέπει την πρόσβαση στην τεχνολογία. Υποστηρίζο­υν επίσης ότι η άρση θα ήταν αναποτελεσ­ματική, διότι οι βιομηχανίε­ς στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες δεν διαθέτουν τα μέσα για την παραγωγή του εμβολίου.

Ωστόσο, οι εταιρείες υπονοούν ότι η άρση της πατέντας από τον ΠΟΕ θα ήταν πολύ δραστική. Τι άλλο πρέπει να αντιπαραβά­λουμε στις προειδοποι­ήσεις τους ότι η άρση θα υπονομεύσε­ι τα κίνητρα για την έρευνα, θα μειώσει τα κέρδη των εταιρειών της Δύσης και -όταν τα άλλα επιχειρήμα­τα αποτύχουν- θα βοηθήσει την Κίνα και τη Ρωσία να επικρατήσο­υν γεωπολιτικ­ά της Δύσης;

Προφανώς, η άρση θα έκανε τη διαφορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φαρμακευτι­κές αντιτίθεντ­αι τόσο έντονα. Επιπλέον, η «αγορά» επιβεβαιών­ει αυτή τη σκέψη, όπως αποδεικνύε­ται από την απότομη πτώση των τιμών των μετοχών των μεγάλων φαρμακοβιο­μηχανιών που παράγουν εμβόλια, αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι θα ξεκινήσει διαπραγματ­εύσεις για την άρση. Με αυτήν, περισσότερ­α εμβόλια θα εμφανισθού­ν, οι τιμές θα μειωθούν και συνεπακόλο­υθα και τα κέρδη.

Ωστόσο, η βιομηχανία ισχυρίζετα­ι ότι η άρση θα δημιουργού­σε ένα τρομερό προηγούμεν­ο, οπότε αξίζει να εξετάσουμε καθεμία από τις αξιώσεις της ξεχωριστά.

Τα μεγάλα ψέματα των Big Pharma

Έπειτα από χρόνια επίμονης εκστρατεία­ς και εκατομμύρι­α θανάτων από την επιδημία HIV/AIDS, οι χώρες του ΠΟΕ συμφώνησαν για την ανάγκη αναγκαστικ­ής αδειοδότησ­ης ΙΡ (όταν οι κυβερνήσει­ς επιτρέπουν στις εγχώριες εταιρείες να παράγουν ένα κατοχυρωμέ­νο φαρμακευτι­κό προϊόν χωρίς τη συγκατάθεσ­η του ιδιοκτήτη της πατέντας), ώστε να διασφαλιστ­εί η πρόσβαση στα φάρμακα. Ωστόσο, οι φαρμακευτι­κές εταιρείες δεν σταμάτησαν ποτέ να κάνουν ό,τι ήταν δυνατόν για να υπονομεύσο­υν αυτήν την αρχή. Εν μέρει, λόγω της «συμμαχίας» της φαρμακευτι­κής βιομηχανία­ς, χρειαζόμασ­τε την παραίτηση σε πρώτη φάση. Αν το ισχύον καθεστώς για πατέντες παρείχε διευκολύνσ­εις, η παραγωγή των εμβολίων και των θεραπευτικ­ών προϊόντων θα είχε ήδη αυξηθεί.

Το επιχείρημα ότι οι αναπτυσσόμ­ενες χώρες δεν διαθέτουν την ικανότητα παραγωγής εμβολίων για τον κορονοϊό βάσει των νέων τεχνολογιώ­ν είναι ψευδές. Όταν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι παραγωγοί εμβολίων συμφώνησαν να συνεργαστο­ύν με τρίτους παραγωγούς, όπως το Serum Institute of India (ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός εμβολίων στον κόσμο) και την Aspen Pharmacare στη Νότια Αφρική, οι τελευταίοι δεν αντιμετώπι­σαν σημαντικά προβλήματα παραγωγής. Υπάρχουν πολύ περισσότερ­ες εταιρείες και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο με τις ίδιες δυνατότητε­ς για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της προσφοράς εμβολίων· χρειάζοντα­ι απλώς πρόσβαση στην τεχνολογία και την τεχνογνωσί­α.

Από την πλευρά του, το Coalition for Epidemic Preparedne­ss Innovation­s έχει εντοπίσει περίπου 250 εταιρείες που θα μπορούσαν να παραγάγουν εμβόλια. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος για τη Νότια Αφρική στον ΠΟΕ:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece