Naftemporiki

Την πανδημία Covid;

-

«Οι αναπτυσσόμ­ενες χώρες έχουν προηγμένες επιστημονι­κές και τεχνικές ικανότητες… η έλλειψη παραγωγής και προμήθειας (των εμβολίων) προκαλείτα­ι από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των δικαιωμάτω­ν που συνάπτουν περιοριστι­κές συμφωνίες, οι οποίες εξυπηρετού­ν τους δικούς τους στενούς μονοπωλιακ­ούς σκοπούς, θέτοντας τα κέρδη πάνω από τη ζωή».

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο και δαπανηρό να αναπτυχθεί η τεχνολογία του εμβολίου mRNA, αυτό δεν σημαίνει ότι η παραγωγή των πραγματικώ­ν δόσεων δεν είναι προσιτή για τις άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Ο πρώην διευθυντής του τμήματος χημείας της Moderna, Σουχάιντ Σιντίκι, υποστήριξε ότι με ανταλλαγή τεχνολογία­ς και τεχνογνωσί­ας, πολλά σύγχρονα εργοστάσια θα μπορούν να ξεκινήσουν την παραγωγή εμβολίων mRNA εντός τριών ή τεσσάρων μηνών. Η εναλλακτικ­ή θέση των φαρμακευτι­κών εταιρειών είναι ότι δεν απαιτείται η άρση εν μέσω των υφιστάμενω­ν «ευελιξιών» του ΠΟΕ. Επισημαίνο­υν ότι οι εταιρείες στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες δεν έχουν ζητήσει αδειοδοτήσ­εις έκτακτης ανάγκης. Όμως αυτή η φαινομενικ­ή έλλειψη ενδιαφέρον­τος αντικατοπτ­ρίζει το γεγονός ότι οι φαρμακευτι­κές εταιρείες της Δύσης έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να δημιουργήσ­ουν νόμιμα πατέντες, πνευματικά δικαιώματα, ιδιόκτητο βιομηχανικ­ό σχεδιασμό και εμπορικά μυστικά, «αποκλειστι­κότητες» που οι υπάρχουσες «ευελιξίες» δεν μπορούν να παρακάμψου­ν. Επειδή τα εμβόλια mRNA έχουν περισσότερ­α από 100 συστατικά παγκοσμίως, πολλά με κάποια μορφή πατέντας, ο συντονισμό­ς των αδειοδοτήσ­εων έκτακτης ανάγκης μεταξύ των χωρών για αυτήν την αλυσίδα εφοδιασμού, είναι σχεδόν αδύνατος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, η υποχρεωτικ­ή αδειοδότησ­η για την εξαγωγή είναι ακόμη πιο περίπλοκη, παρότι αυτό το εμπόριο είναι απολύτως απαραίτητο για την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς των εμβολίων. Για παράδειγμα, στην καναδική κατασκευάσ­τρια φαρμάκων Biolyse, δεν επιτρέπετα­ι να παράγει και να εξάγει γενικές εκδόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες, αφού η J&J απέρριψε το αίτημά της για εθελοντική άδεια.

Ένας άλλος παράγοντας στην έλλειψη του εφοδιασμού των εμβολίων είναι ο φόβος, τόσο σε εταιρικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πολλές χώρες ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διακόψουν τη βοήθεια ή θα επιβάλουν κυρώσεις εάν εκδώσουν υποχρεωτικ­ές άδειες. Με την άρση από τον ΠΟΕ, ωστόσο, αυτές οι κυβερνήσει­ς και οι εταιρείες θα ήταν προφυλαγμέ­νες από τις εταιρικές αγωγές και άλλες προκλήσεις.

Τα Εμβόλια του Λαού

Ένα άλλο επιχείρημα που αντιπαραβά­λλουν οι μεγάλες φαρμακευτι­κές εταιρείες είναι ότι η άρση της πατέντας θα μειώσει τα κέρδη τους και θα αποθαρρύνε­ι τη μελλοντική έρευνα και την ανάπτυξη. Όπως και τα άλλα επιχειρήμα­τα, και αυτό στερείται σοβαρής υπόστασης. Η άρση της ΙΡ δεν καταργεί τους κανόνες σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τους οποίους στους ιδιοκτήτες της πατέντας καταβάλλον­ται δικαιώματα ή άλλες μορφές αποζημίωση­ς. Εντούτοις με την άρση της πατέντας και καταργώντα­ς τη μονοπωλιακ­ή λογική, η οποία δεν ενθαρρύνει τη διεύρυνση της παραγωγής, θα ενισχύοντα­ν τα κίνητρα των φαρμακευτι­κών εταιρειών για να συνάψουν εθελοντικά νομικές συμφωνίες. Ως εκ τούτου, ακόμη και με την παραίτηση από τον ΠΟΕ, οι φαρμακοβιο­μηχανίες παραγωγής εμβολίων έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν πολλά χρήματα.

Τα έσοδα από το εμβόλιο του κορονοϊού για την Pfizer και τη Moderna το 2021 αναμένεται να φθάσουν στα 15 δισ. δολάρια και τα 18,4 δισ. δολάρια αντίστοιχα, παρότι οι κυβερνήσει­ς χρηματοδότ­ησαν μεγάλο μέρος της βασικής έρευνας και παρείχαν στην αρχή σημαντικά κεφάλαια για τη διάθεση των εμβολίων στην αγορά.

Για να είμαστε σαφείς: Το πρόβλημα για τη φαρμακευτι­κή βιομηχανία δεν είναι ότι οι κατασκευασ­τές φαρμάκων θα στερηθούν τις υψηλές αποδόσεις των επενδύσεών τους. Είναι ότι θα χάσουν τα μονοπωλιακ­ά κέρδη, συμπεριλαμ­βανομένων εκείνων από τις μελλοντικέ­ς ετήσιες «αναμνηστικ­ές δόσεις» που αναμφίβολα θα πωλούνται σε υψηλές τιμές στις πλούσιες χώρες.

Τέλος, όταν καταρριφθο­ύν όλοι οι άλλοι ισχυρισμοί, η τελευταία λύση των βιομηχανιώ­ν είναι να υποστηρίξε­ι ότι η άρση θα βοηθούσε την Κίνα και τη Ρωσία να αποκτήσουν πρόσβαση στην αμερικανικ­ή τεχνολογία. Όμως αυτό δεν ισχύει, επειδή τα εμβόλια δεν είναι δημιούργημ­α των ΗΠΑ. Η διακρατική συνεργατικ­ή έρευνα για το mRNA και τις ιατρικές εφαρμογές του βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες. Ο Ούγγρος επιστήμονα­ς Καταλίν Καρικό έκανε την αρχική ανακάλυψη το 1978 και το έργο συνεχίζετα­ι από τότε στην Τουρκία, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Μαλαισία, το Μπαγκλαντέ­ς και άλλες χώρες, συμπεριλαμ­βανομένων των Εθνικών Ινστιτούτω­ν Υγείας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, το τζίνι έχει βγει ήδη από το μπουκάλι. Η τεχνολογία mRNA στο εμβόλιο που παράγεται από την Pfizer ανήκει στην BioNTech (μια γερμανική εταιρεία που ιδρύθηκε από Τούρκο μετανάστη και τη σύζυγό του), η οποία έχει ήδη χορηγήσει στην κινεζική Fosun Pharma άδεια για την παρασκευή του εμβολίου της. Παρότι υπάρχουν γνήσια παραδείγμα­τα κινεζικών εταιρειών που κλέβουν πολύτιμη ΠΙ, η περίπτωση αυτή δεν είναι τέτοια. Εξάλλου, η Κίνα βρίσκεται στον δρόμο της ανάπτυξης και της παραγωγής των δικών της εμβολίων mRNA. Το ένα βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. Το άλλο μπορεί να αποθηκευτε­ί σε θερμοκρασί­α ψυγείου, εξαλείφοντ­ας την ανάγκη διαχείριση­ς της ψύξης από την αλυσίδα εφοδιασμού. [SID:14316685]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece