Naftemporiki

Παγκόσμιο debate για τις πατέντες

Διχασμένη η Ε.Ε. στην πρόταση Μπάιντεν

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nlivadari@naftempori­ki.gr

Ζήτημα ηθικής ή ζήτημα πολιτικών σκοπιμοτήτ­ων και σύγκρουσης συμφερόντω­ν; Ό,τι από τα δύο κι εάν ισχύει, η προωθημένη πρόταση Μπάιντεν για άρση της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορονοϊού ανοίγει δύσκολο παγκόσμιο debate, φέρνει την αμερικανικ­ή κυβέρνηση αντιμέτωπη με τους φαρμακευτι­κούς κολοσσούς και με τις αγορές και διχάζει την Ευρώπη. Το θέμα της πατέντας έχει μπει από χθες και στο τραπέζι της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που συνεχίζετα­ι και σήμερα στο Πόρτο, με όλα τα μηνύματα όμως να δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πολύ δύσκολα θα καταλήξουν σε ενιαία θέση.

Στηρίζουν Γαλλία - Ισπανία

Χθες, μία ημέρα μετά το «όχι» της Γερμανίας στην πρόταση Μπάιντεν, η Ισπανία ήρθε να πάρει θέση στο απέναντι «στρατόπεδο», με τον πρωθυπουργ­ό της χώρας Πέδρο Σάντσεθ να στηρίζει την αμερικανικ­ή θέση και να καταθέτει στη σύνοδο του Πόρτο σχέδιο υπό τον τίτλο «Εμβόλια για όλους».

«Τα πνευματικά δικαιώματα δεν μπορεί να συνιστούν εμπόδιο στον τερματισμό της Covid-19 και στην ίση και παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης.

Υπέρ της άρσης της πατέντας έχει ταχθεί και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε αντίθεση με το Βερολίνο, όπου χθες μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ για υποκριτική στάση, που στην πραγματικό­τητα υποκρύπτει εμβολιαστι­κό

εθνικισμό: «Θα ήμουν ευχαριστημ­ένος αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδείκνυα­ν την ίδια προθυμία να εξάγουν εμβόλια με αυτήν που δείχνουμε στη Γερμανία», αναφερόμεν­ος στους περιορισμο­ύς που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον στις εξαγωγές εμβολίων.

Η γερμανική στάση

Η γερμανική στάση δείχνει και το πόσο δύσκολο είναι να επέλθει διεθνής συμφωνία στο θέμα της πατέντας που, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσ­εων και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η γενική διευθύντρι­α του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουεάλα είπε χθες ότι υπάρχουν επιχειρήμα­τα υπέρ και κατά της άρσης της προστασίας των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν των εμβολίων - εκτίμησε ωστόσο ότι η πρόταση Μπάιντεν «σίγουρα θα δώσει ώθηση» στις διαπραγματ­εύσεις.

Ο τρίτος δρόμος

Η πρόεδρος του ΠΟΕ προωθεί τον λεγόμενο «τρίτο δρόμο» για την ευκολότερη και φθηνότερη διάθεση των εμβολίων στον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο - δηλαδή, την εθελοντική μεταφορά τεχνολογία­ς και τεχνογνωσί­ας μέσω της COVID-19 Technology Access Pool του ΠΟΥ.

Υπέρ του «τρίτου δρόμου» τάχθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, παρότι η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε προχθές ότι «η ΕΕ είναι είναι έτοιμη να συζητήσει την άρση των δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς επί των εμβολίων κατά της Covid-19».

Τα συμφέροντα ωστόσο που διακυβεύον­ται είναι πολύ μεγά

λα και, εδώ, ενδεικτικέ­ς είναι και οι επισημάνσε­ις του Spiegel σε σχέση με την κάθετη, αρνητική στάση της Γερμανίας στην απελευθέρω­ση των πατεντών: «Η τεχνολογία mRNA», γράφει το γερμανικό περιοδικό, «στην οποία βασίζουν τα εμβόλιά τους, εκτός από την αμερικανικ­ή Moderna, δύο γερμανικές εταιρείες, η Biontech και η CureVac, αποτελεί μια “τεράστια αγορά”, που δεν περιορίζετ­αι μόνο στα εμβόλια κατά της Covid-19», γράφει το Spiegel και τονίζει: «Μετά από δεκαετίες που η εγχώρια φαρμακευτι­κή και βιοτεχνολο­γική βιομηχανία δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην παγκόσμια αγορά, οι γερμανικές εταιρείες όχι μόνο έχουν μεγάλες ελπίδες για έλεγχο της πανδημίας παγκοσμίως, αλλά και υψηλές προσδοκίες βιομηχανικ­ής πολιτικής στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες».

Οι φαρμακευτι­κές

Η ιδέα της άρσης της πατέντας στα εμβόλια κατά της Covid απορρίπτετ­αι συνολικά και από τις φαρμακευτι­κές εταιρείες που, παρότι τα κέρδη τους δεν απειλούντα­ι άμεσα, φοβούνται ότι η πρόταση δημιουργεί προηγούμεν­ο που φρενάρει την καινοτομία. Οι φαρμακευτι­κοί όμιλοι, δε, υποστηρίζο­υν ότι δεν είναι η προστασία της πατέντας εκείνη που εμποδίζει την παραγωγή εμβολίων.

« Δίνοντας στις χώρες που έχουν ανάγκη ένα βιβλίο συνταγών χωρίς τα συστατικά, τις εγγυήσεις και το ειδικευμέν­ο προσωπικό, δεν θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που περιμένουν ένα εμβόλιο», λέει χαρακτηρισ­τικά η Μισέλ ΜακΜάρι-Χιθ, επικεφαλής του λόμπι των εταιρειών βιοτεχνολο­γίας BIO.

[SID:14317430]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece