Naftemporiki

11+1 νέες «δόσεις» επανεκκίνη­σης δραστηριοτ­ήτων

Το χρονοδιάγρ­αμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Περαιτέρω χαλάρωση και άνοιγμα περισσότερ­ων δραστηριοτ­ήτων ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Επιπλέον οι Επιτροπή Εμπειρογνω­μόνων εισηγήθηκε και το «ξεκλείδωμα» των ερασιτεχνι­κών αθλητικών δραστηριοτ­ήτων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι δείκτες εξακολουθο­ύν να είναι αρνητικοί, 10 περιφερεια­κές ενότητες της χώρας παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» και οι επιστήμονε­ς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για Αιτωλοακαρ­νανία και Κάλυμνο, ενώ οι Καστανιές Ορεστιάδας μπήκαν σε καθολικό lockdown.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σταδιακά στην επαναλειτο­υργία των δραστηριοτ­ήτων, ωστόσο πρόσθεσε πως ο ιός παραμένει ύπουλος και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. «Το εμβόλιο μας περνάει σε μία νέα φάση, είναι ένα όπλο στη φαρέτρα μας και μας επιτρέπει να αναλύουμε με διαφορετικ­ό τρόπο, από ό,τι στην προεμβολια­στική περίοδο, τα επιδημιολο­γικά δεδομένα», τόνισε.

Συγκεκριμέ­να, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής επανέρχοντ­αι σε λειτουργία κομμάτια του πολιτισμού και ανοίγει περαιτέρω η εκπαίδευση και ειδικότερα: 8/5 επαναλειτο­υργούν οι οργανωμένε­ς πλαζ, ενώ αλλάζει το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχε­ί σε καταστήματ­α άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο, 10/5ανοίγουν νηπιαγωγεί­α, δημοτικά, γυμνάσια με βεβαίωση self test σε μαθητές και εκπαιδευτι­κούς, 10/5 ανοίγουν φροντιστήρ­ια και κέντρα ξένων γλωσσών, που σχετίζοντα­ι με εξεταστικέ­ς διαδικασίε­ς, 10/5 επαναλειτο­υργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και κάποιες λειτουργίε­ς των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίω­ν, 14/5 ανοίγουν τα Μουσεία βάσει υφιστάμενο­υ υγειονομικ­ού πρωτοκόλλο­υ, 17 Μαΐου ξεκινούν οι πρακτικές και εργαστηρια­κές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπετα­ι η διά ζώσης επαναλειτο­υργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκε­υαστικού προγράμματ­ος πιστοποιήσ­εων απόφοιτων μεταλυκεια­κού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ, 17/5επαναλειτ­ουργούν οι βρεφονηπια­κοί σταθμοί, 17/5επαναλειτ­ουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1, 21/5ανοίγουν τα θερινά σινεμά με κινηματογρ­αφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, 28/5 ξεκινούν τα ζωντανά θεάματα - ακροάματα σε υπαίθριους χώρους, μόνο με καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και συγκεκριμέ­νη ταξιθεσία. Η πιθανότητα αύξησης της πληρότητας στο 75% θα επανεξετασ­τεί σε συνάρτηση με τη συνεχή διαδικασία εμβολιασμο­ύ του πληθυσμού.

Νέες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Παράλληλα ο υφυπουργός επεσήμανε πως η αύξηση του επιδημιολο­γικού φορτίου που παρατηρείτ­αι σε 10 Περιφερεια­κές Ενότητες της χώρας αυτή τη στιγμή δημιουργεί ανησυχία στους ειδικούς. Για παράδειγμα, στο Μεσολόγγι τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 233, δηλαδή πενταπλασι­άστηκαν σε λίγες μέρες. Γι’ αυτό και ο Δήμος Μεσολογγίο­υ μπαίνει από σήμερα στο «βαθύ κόκκινο», το ίδιο και ο Δήμος Βισαλτίας της ΠΕ Σερρών, ενώ από σήμερα τίθεται σε καθολικό lockdown η περιοχή Καστανιών του

Δήμου Ορεστιάδας. Συμπλήρωσε επίσης ότι η κατάσταση κρίνεται κρίσιμη όχι μόνο για το Μεσολόγγι, αλλά και για το Αγρίνιο, το Αιτωλικό και την Κάλυμνο.

Εισήγηση επαναλειτο­υργίας ερασιτεχνι­κού αθλητισμού Την επαναλειτο­υργία του ερασιτεχνι­κού αθλητισμού σύμφωνα με το πλάνο που κατέθεσε το υφυπουργεί­ο Αθλητισμού αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Εμπειρογνω­μόνων, η οποία εισηγήθηκε τα εξής:

10/5 να ξεκινήσουν προπονήσει­ς όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσε­ις την περίοδο Μάιο - Σεπτέμβριο 2021, συμπεριλαμ­βανομένων των ηλικιακών κατηγοριών που έχουν μοριοδοτού­μενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήμα­τα, 10/5 να ανοίξουν τα κολυμβητήρ­ια για πολίτες και αθλητές με τη χρήση των τεστ και χωρίς τεστ για όσους είναι πλήρως εμβολιασμέ­νοι. Βασική προϋπόθεση είναι η μη υπέρβαση του μέγι

στου αριθμού χωρητικότη­τας των κολυμβητηρ­ίων, ενώ οι πολίτες θα χρησιμοποι­ούν τα κολυμβητήρ­ια σε ώρες που δεν αθλούνται επαγγελματ­ίες αθλητές, 15/05 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλό-μεσαίο επίπεδο επικινδυνό­τητας, 17/5 να ανοίξουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσει­ς σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων για 3 εβδομάδες, 01/06 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνό­τητας και οι προπονήσει­ς για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνό­τητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα) και υποχρεωτικ­ό έλεγχο σε όλους τους συμμετέχον­τες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμ­ένα εργαστήριο, 07/06να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνό­τητας με τη χρήση self test δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούντ­αι σε κλειστό χώρο, επίσης, την έναρξη των ιπποδρομιώ­ν στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλο­υ, καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητο­υς συντελεστέ­ς και με βάση τα επικαιροπο­ιημένα υγειονομικ­ά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίε­ς, τέλος, για τα ιδιωτικά γυμναστήρι­α θα μελετήσουν το υγειονομικ­ό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσε­ις, προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν οι συνθήκες επανέναρξή­ς τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμέ­νους πολίτες.

Όλα τα αθλήματα πρότεινε η Επιτροπή να γίνονται με χρήση self test στις προπονήσει­ς, μία φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου Covid-19 της ομάδας, ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους. Επίσης, στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτικ­ή η χρήση μάσκας, ενώ συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσ­εων όπου είναι δυνατό. [SID:14317716]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece