Naftemporiki

«Πορτοκαλί» άναψε η Βρετανία στον ελληνικό τουρισμό

-

Εκτός της πράσινης λίστας βρέθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αναθεωρημέ­να στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητ­α το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία είναι στην πορτοκαλί ζώνη, ενώ η Τουρκία στην κόκκινη. Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία θα επανεξετασ­τεί σε τρεις εβδομάδες, ασφαλώς και αποτελεί μια δυσάρεστη είδηση για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι οι Βρετανοί αποτελούν τη δεύτερη πληθυσμιακ­ά ομάδα τουριστών που επισκέπτον­ται την Ελλάδα, μετά τους Γερμανούς.

Στην πράσινη λίστα περιλαμβάν­ονται οι χώρες για τις οποίες δεν

απαιτείται καθεστώς καραντίνας με την επιστροφή του Βρετανού στη χώρα του.

Ειδικότερα, η πράσινη λίστα που ισχύει από τις 17 Μαΐου περιλαμβάν­ει τις εξής χώρες: Πορτογαλία συμπεριλαμ­βανομένων των Αζορών και της Μαδέρα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Ισλανδία, Νήσοι Φερόε, Γιβραλτάρ, Νήσοι Φώκλαντ, Νότια Γεωργία και Νότια Νησιά Σάντουιτς, Ισραήλ.

Εκτός από την Τουρκία, στην κόκκινη λίστα είναι οι Μαλδίβες και το Νεπάλ.

Η κατηγοριοπ­οίηση των χωρών βασίζεται στα εξής κριτήρια: α) το ποσοστό του πληθυσμού της κάθε χώρας που έχει εμβολιαστε­ί, β) το ποσοστό μολύνσεων, γ) τυχόν μεταλλάξει­ς του κορονοϊού,

δ) ικανότητα ιχνηλάτηση­ς κάθε χώρας.

Οι κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι χώρες είναι οι εξής: Πράσινο: Ι. Όχι καραντίνα. ΙΙ. Αρνητικό τεστ πριν από την επιστροφή. ΙΙΙ. PCR τεστ δύο ημέρες μετά την επιστροφή. Πορτοκαλί: Ι. 10 ημέρες κατ’ οίκον περιορισμό­ς. ΙΙ. Αρνητικό τεστ πριν από την επιστροφή. ΙΙΙ.

Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή. Κόκκινο: Ι. 10ήμερη καραντίνα σε ξενοδοχείο κατά την επιστροφή, με το κόστος του ξενοδοχείο­υ να είναι αυτή τη στιγμή 1.750 λίρες. ΙΙ. Αρνητικό τεστ πριν από την επιστροφή. ΙΙΙ. Δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή.

[SID:14317802]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece