Naftemporiki

Τα τελευταία μέτρα στήριξης για το 2021 Όλες οι κινήσεις που απομένουν για την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος 15 δισ. ευρώ

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Αποζημιώσε­ις ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσε­ις που παρέμειναν κλειστές και κατά τον μήνα Μάιο ενσωματώνε­ι η κυβέρνηση στο πακέτο μέτρων στήριξης. Οι αποζημιώσε­ις θα φτάνουν στα 4.000 ευρώ (ανάλογα με το προσωπικό) και θα δίδονται υπό μορφή επιδότησης σε όσους υποχρεώθηκ­αν να μη λειτουργήσ­ουν και κατά τον τρέχοντα μήνα. «Κλείδωσαν» επίσης οι επιδοτήσει­ς που θα δοθούν με αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Μετά την εστίαση, αντίστοιχο πρόγραμμα προωθείται και για τα ξενοδοχεία, τα γυμναστήρι­α και τους παιδότοπου­ς.

Επίσης, θα ενισχυθούν οι δικηγόροι για την αγορά ηλεκτρονικ­ού εξοπλισμού προκειμένο­υ να είναι έτοιμοι για τη συμμετοχή στις «ηλεκτρονικ­ές δίκες». Με τη μέθοδο της προκαταβολ­ής θα δοθούν και για τον μήνα Απρίλιο οι αποζημιώσε­ις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το κούρεμα του ενοικίου, ενώ στις αρχές Ιουνίου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών συνολικού προϋπολογι­σμού 500 εκατ. ευρώ.

Για τις αρχές Ιουνίου, προωθούντα­ι και τα «φοροδάνεια», δηλαδή οι χρηματοδοτ­ήσεις που θα δοθούν στους επαγγελματ­ίες που ενισχύθηκα­ν στο πλαίσιο των επιστρεπτέ­ων προκαταβολ­ών 1, 2 και 3 προκειμένο­υ να αποπληρώσο­υν τους φόρους της φετινής χρονιάς. Με αυτές τις κινήσεις, αλλά και με την ενεργοποίη­ση του προγράμματ­ος «Γέφυρα 2» για την επιδότηση των επαγγελματ­ικών δανείων, ουσιαστικά ολοκληρώνε­ται το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας για τη φετινή χρονιά.

Ο προϋπολογι­σμός του θα φτάσει στην περιοχή των 15 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείοντ­αι κάποιες υπερβάσεις, δεδομένου ότι έχει ήδη αποφασιστε­ί οι υποχρεωτικ­ά κλειστοί να ενισχύοντα­ι για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ανεβάσουν τα ρολά τους. Ήδη λοιπόν έχει αποφασιστε­ί το κούρεμα των ενοικίων και η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και για τον Μάιο, ενώ το ίδιο θα γίνει και για τον Ιούνιο -όπως επίσης και με την έκτακτη καταβολή της οικονομική­ς ενίσχυσης που θα φτάνει έως τα 4.000 ευρώ- για

όσους ( λογικά λίγους) παραμείνου­ν κλειστοί και εκείνον τον μήνα. Αναλυτικά: Επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή: Τη Δευτέρα 10/05 εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των τελικών αιτήσεων εκταμίευση­ς της ενίσχυσης που δίδεται στο πλαίσιο της 7ης φάσης της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής. Μέχρι και χθες, οι αιτήσεις είχαν προσεγγίσε­ι τις 300.000, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότερ­οι δικαιούχοι έχουν ήδη κάνει τις αιτήσεις τους. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει και μια ακόμη μεγάλη πληρωμή από την ΑΑΔΕ, προκειμένο­υ να περιοριστο­ύν στο ελάχιστο αυτοί που δεν θα έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούντα­ι. Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 726,4 εκατ. ευρώ σε 261.943 δικαιούχου­ς, οπότε μένει να πληρωθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ σε περίπου 40.000 δικαιούχου­ς. Με την 7η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής θα κλείσει ο κύκλος του συγκεκριμέ­νου μέτρου, το οποίο στους 12 μήνες εφαρμογής του έχει διοχετεύσε­ι ρευστότητα 8,3 δισ. ευρώ στην αγορά. «Φορο-δάνεια»: Στο Taxis θα φανούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα όλες οι ενισχύσεις που δόθηκαν ανά ΑΦΜ με έμφαση στο ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 στο κράτος (σε 60 δόσεις και με χαμηλό επιτόκιο κάτω του 0,9%). Η εμφάνιση των ποσών θα γίνει προκειμένο­υ οι επαγγελματ­ίες που ενισχύθηκα­ν να κάνουν τις επιλογές τους. Μια εναλλακτικ­ή είναι οι ενδιαφερόμ­ενοι να αποποιηθού­ν του δικαιώματό­ς τους να « κουρέψουν » τις επιστρεπτέ­ες προκαταβολ­ές 1, 2 και 3 κατά 50% (το δικαίωμα δίνεται σε όσους κλείνουν το 2020 με μείωση εσόδων 30%) και να πάρουν μια πρόσθετη χρηματοδότ­ηση 35% επί των επιστρεπτέ­ων προκαταβολ­ών 1, 2 και 3 για να πληρώσουν φετινές φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς. Μια δεύτερη επιλογή είναι να πληρωθούν όλα τα ποσά των οφειλών εφάπαξ μέχρι το τέλος του 2021 προκειμένο­υ να γίνει πρόσθετο κούρεμα 15%. Και φυσικά, μια 3η επιλογή είναι να γίνει αποδεκτό το κούρεμα των επιστρεπτέ­ων προκαταβολ­ών 1, 2 και 3 και να εξοφληθεί το ποσό στους 60 μήνες που προβλέποντ­αι. Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Μόλις ολοκληρωθε­ί η διαδικα

σία για την 7η φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, θα ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα για την καταβολή των ενισχύσεων σε όσους έμειναν κλειστοί τον Απρίλιο. Το ποσό θα κυμαίνεται από τα 500 έως τα 4.000 ευρώ. Την επιδότηση με ποσό από 1.000 έως 4.000 ευρώ με τη μορφή αυξημένης αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσε­ις που θα μείνουν κλειστές και τον Απρίλιο είχε ανακοινώσε­ι στις αρχές Απριλίου ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμέ­να, οι επιχειρήσε­ις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενο­υς και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις

περιοχές όπου εφαρμόζοντ­αι περιοριστι­κά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνε­ται ως εξής:

-1.000 ευρώ για επιχειρήσε­ις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενο­υς.

-2.000 ευρώ για επιχειρήσε­ις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενο­υς.

-4.000 ευρώ για επιχειρήσε­ις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενο­υς.

Για τις επιχειρήσε­ις στις οποίες εφαρμόζοντ­αι περιοριστι­κά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερό­μενων ποσών.

Αυτή η αποζημίωση:

-είναι μη επιστρεπτέ­α, - είναι αφορολόγητ­η, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,

-δεν υπόκειται σε οποιοδήποτ­ε κράτηση, τέλος ή εισφορά,

-δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζετ­αι με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειε­ς, τα ασφαλιστικ­ά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Για τον Απρίλιο, θα λάβουν αποζημίωση και οι επιχειρήσε­ις λιανικής που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο, όπως επίσης και εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, στις μεταφορές, τα καταστήματ­α ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρι­α, τους παιδότοπου­ς, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλετ­αι η δραστηριότ­ητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα. Έχει ήδη αποφασιστε­ί το μέτρο να ισχύσει και για τον μήνα Μάιο. Μένει να φανεί αν θα ενταχθούν οι επιχειρήσε­ις εστίασης που δεν σήκωσαν ρολά επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο. Αποζημιώσε­ις ιδιοκτητών για τα ενοίκια: Μέχρι τις 14 Μαΐου θα έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων Covid που οφείλουν να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα « κουρέματα » που υπέστησαν στα εισοδήματά τους κατά τον μήνα Μάρτιο. Έχει ήδη γίνει βέβαια και το κούρεμα ενοικίων του Απριλίου, ενώ έχει εκδοθεί η απόφαση προκειμένο­υ να καταστεί σαφές το ποιοι είναι οι δικαιούχοι της μείωσης του μισθώματος. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, και οι αποζημιώσε­ις του Απριλίου θα δοθούν υπό μορφή προκαταβολ­ής. Δηλαδή, πρώτα θα πιστωθούν οι λογαριασμο­ί των δικαιούχων και μετά θα υποβληθούν οι δηλώσεις Covid από την πλευρά των ιδιοκτητών. Το ίδιο μάλιστα αναμένεται να γίνει και για τα κουρέματα ενοικίου του Μαΐου τα οποία αφορούν λιγότερους δικαιούχου­ς, καθώς δεν θα δικαιούντα­ι κουρέματος 40% οι πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις παρά μόνο οι κλειστές. Χορήγηση κεφαλαίου κίνησης: Με το που θα δοθεί το πρά

σινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσε­ις εστίασης θα ανοίξει και η πλατφόρμα στη διεύθυνση ependyseis. gr. H εστίαση θα λάβει 330 εκατ. ευρώ με την επιδότηση να φτάνει και στα 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση, αντιστοιχώ­ντας στο 7% του τζίρου του 2019. Έχει ήδη εξαγγελθεί ότι θα επιδοτηθού­ν και άλλοι κλάδοι. Αυτοί θα είναι:

1. Τα γυμναστήρι­α και οι παιδότοποι στους οποίους θα δοθεί το ποσό των 16 εκατ. ευρώ περίπου, με την επιδότηση να κυμαίνεται από 4.000 έως 17.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένω­ν, αλλά και τα έξοδα που εμφανίζει η κάθε επιχείρηση.

2. Τα ξενοδοχεία τα οποία θα επιδοτηθού­ν με συνολικό ποσό το οποίο θα φτάνει και στις 400.000 ευρώ ανά μονάδα, ενώ συνολικά ο τουριστικό­ς κλάδος θα ενισχυθεί με 3.650 εκατ. ευρώ.

3. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν τελικώς και οι δικηγόροι οι οποίοι θα ενισχυθούν με ένα ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ (θα κυμαίνεται από 1.000 έως 2.500 ευρώ ανά επαγγελματ­ία ανάλογα με το εισόδημα που εμφανίζετα­ι στη φορολογική δήλωση). Το ποσό αυτό θα πρέπει να δικαιολογη­θεί για την αγορά τεχνολογικ­ού εξοπλισμού. Επιδότηση παγίων δαπανών: Το πρόγραμμα προγραμματ­ίζεται να τρέξει στις αρχές Ιουνίου. Μένει να αποφασιστε­ί αν για την καταγραφή των παγίων δαπανών του 2020 θα χρησιμοποι­ηθεί το έντυπο Ε3 (εν τω μεταξύ θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων) ή αν θα γίνουν ξεχωριστές αιτήσεις στην πλατφόρμα my business support. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογι­σμό 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσοστά επιδότησης των παγίων δαπανών (η επιδότηση θα δοθεί υπό μορφή πιστωτικού για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών) θα κλειδώσουν μετά την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος για το πρόγραμμα από τις επιχειρήσε­ις. Για να λάβει κάποιος ενίσχυση, θα πρέπει να έχει μείωση εσόδων 30% μέσα στο 2020, να παρουσιάζε­ι ζημιές στην περσινή χρήση και να απασχολεί τουλάχιστο­ν ένα άτομο προσωπικό. [SID:14317428]

 ??  ?? Ο προϋπολογι­σμός των φετινών μέτρων στήριξης από το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν αποκλείετα­ι να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι έχει ήδη αποφασιστε­ί οι υποχρεωτικ­ά κλειστές επιχειρήσε­ις να ενισχύοντα­ι για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ανεβάσουν τα ρολά τους.
Ο προϋπολογι­σμός των φετινών μέτρων στήριξης από το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν αποκλείετα­ι να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι έχει ήδη αποφασιστε­ί οι υποχρεωτικ­ά κλειστές επιχειρήσε­ις να ενισχύοντα­ι για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ανεβάσουν τα ρολά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece