Naftemporiki

Νέος «χάρτης» αναστολών μεισχύτον Μάιο

Ποιοι κλάδοι παραμένουν εντός διαδικασία­ς

-

Κλειστές επιχειρήσε­ις με κρατική εντολή στους κλάδους του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού. Επισιτισμό­ς, εστίαση, μεταφορές και ορισμένες υπηρεσίες. Αυτοί είναι οι κλάδοι που θα μπορούν για άλλο έναν μήνα να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής σύμβασης για ένα μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένω­ν μιας επιχείρηση­ς. Οι νέοι ΚΑΔ δόθηκαν στη δημοσιότητ­α από το υπουργείο Εργασίας και παρουσιάζο­υν τον νέο « χάρτη » αναστολών που θα σχηματιστε­ί κατά τον μήνα Μάιο.

Όμως την ίδια στιγμή οριοθετούν­ται και κριτήρια επιλεξιμότ­ητας για όσες επιχειρήσε­ις παραμένουν ακόμα «εντός διαδικασία­ς». Σε κάθε περίπτωση, όσες επιχειρήσε­ις είναι ακόμα κλειστές με κρατική εντολή, θα μπορούν να κάνουν χρήση της διαδικασία­ς αναστολής σύμβασης, χωρίς να υπάρχει κριτήριο επιλεξιμότ­ητας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το κριτήριο των 16 ωρών εργασίας σε εβδομαδιαί­α βάση, ισχύει για επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον επισιτισμό. Αντίστοιχα το ανωτέρω κριτήριο, συνδυαστικ­ά και με εκείνο του τζίρου, θα ισχύει για όσες επιχειρήσε­ις θεωρούνται πληττόμενε­ς.

Πρέπει να τονιστεί ότι όσες επιχειρήσε­ις επιλέξουν τη λύση της αναστολής σύμβασης, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικέ­ς στο σκέλος της απόλυσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζουν πως για όσο διάστημα ισχύει το εν λόγω μέτρο, αλλά και για έναν μήνα μετά τη λήξη του, δεν πρέπει να μειώσουν τις θέσεις εργασίας.

Η πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη 6 Μαΐου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 12 Μαΐου. Όσες αναστολές δηλωθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα θα αφορούν τις πρώτες δύο εβδομάδες του τρέχοντος μήνα.

Κριτήρια επιλεξιμότ­ητας

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στα κριτήρια επιλεξιμότ­ητας, που εφαρμόζει για άλλο έναν μήνα το οικονομικό επιτελείο. Για την υπαγωγή στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένω­ν ισχύουν δύο κριτήρια επιλεξιμότ­ητας για τον μήνα Μάιο. Αυτά είναι:

1. Οι επιχειρήσε­ις που λειτουργού­ν ή και έχουν επιτρεπόμε­νες δραστηριότ­ητες μπορούν να θέτουν σε αναστολή ΜΟΝΟ συμβάσεις εργασίας εργαζομένω­ν τους των οποίων το ωράριο εργασίας εβδομαδιαί­ως είναι τουλάχιστο­ν 16 ώρες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κατά την 29/4/2021. 2. Επιχειρήσε­ις, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστη­μα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζο­υν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1 Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Ειδικότερα, ισχύουν τα ακόλουθα: 1. Για τις επιχειρήσε­ις - εργοδότες που υπάγονται σε ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤ­ΟΣ Α

Οι επιχειρήσε­ις - εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένω­ν τους για τον μήνα Μάιο 2021. Οι εργαζόμενο­ι αυτοί θα πρέπει να έχουν προσληφθεί έως και την 31η/01/2021. Για τις επιχειρήσε­ις αυτές ισχύουν και τα δύο κριτήρια επιλεξιμότ­ητας.

Όσες επιχειρήσε­ις-εργοδότες υπάγονται σε ΚΑΔ του Λιανεμπορί­ου που είτε λειτουργού­ν χωρίς περιορισμο­ύς είτε βρίσκονται σε περιοχές που επιτρέπετα­ι να λειτουργήσ­ουν με ραντεβού (click inside), θεωρούνται πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις και μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένω­ν τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31η/1/2021. Για τις επιχειρήσε­ις αυτές ισχύουν και τα δύο κριτήρια επιλεξιμότ­ητας.

2. Για τις επιχειρήσε­ις - εργοδότες που ανήκουν στον κλάδο της Εστίασης

Οι επιχειρήσε­ις - εργοδότες που ανήκουν στον κλάδο της Εστίασης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β) μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένω­ν τους, των οποίων δεν θα απαιτηθεί η εργασία κατά τη λειτουργία των επιχειρήσε­ων αυτών τον Μάιο. Οι εργαζόμενο­ι αυτοί θα πρέπει να έχουν προσληφθεί έως και την 31η/01/2021. Για τις επιχειρήσε­ις του κλάδου αυτού ισχύει το κριτήριο που αφορά το όριο των 16 ωρών εβδομαδιαί­ως, εξαιρουμέν­ων των εργαζομένω­ν που παρέχουν καλλιτεχνι­κές υπηρεσίες των οποίων δεν επιτρέπετα­ι η παροχή. Για τις επιχειρήσε­ις - εργοδότες δεν ισχύει το κριτήριο που αφορά τον κύκλο εργασιών.

3. Για τις επιχειρήσε­ις - εργοδότες που υπάγονται σε ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤ­ΟΣ Γ

Οι επιχειρήσε­ις - εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένω­ν τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31η/1/2021. Για τις επιχειρήσε­ις αυτές δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότ­ητας.

[SID:14316957]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece