Naftemporiki

«Σφίγγουν» περαιτέρω οι προθεσμίες παραγραφής

ΣτΕ: Πότε είναι άκυρη η κοινοποίησ­η πράξεων προσδιορισ­μού φόρων

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Ακυρώνοντα­ι οι φόροι και τα πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρί­ων ευρώ που επιβλήθηκα­ν πέρυσι σε 70.000 συνταξιούχ­ους οι οποίοι είχαν λάβει αναδρομικά για τα έτη 2000-2012, τα οποία εισέπραξαν καθυστερημ­ένα εντός του 2013, αλλά δεν τα συμπεριέλα­βαν στις φορολογικέ­ς δηλώσεις που υπέβαλαν το 2014 και δεν φορολογήθη­καν για τα συγκεκριμέ­να ποσά.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε εκδώσει τα σχετικά ειδοποιητή­ρια στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, δηλαδή λίγες μέρες πριν παραγραφού­ν οι συγκεκριμέ­νες υποθέσεις, όμως αυτά κοινοποιήθ­ηκαν στους υπόχρεους τον Ιανουάριο του 2020. Η ΑΑΔΕ υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής, αφού σημασία έχει ο χρόνος έκδοσης του ειδοποιητη­ρίου και όχι της κοινοποίησ­ης, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) είχε διαφορετικ­ή άποψη.

Το σκεπτικό του ΣτΕ

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με οριστική απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το ΣτΕ, σε συνέχεια αποφάσεων διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν που είχαν εκδοθεί το 2019 και το 2020, η διάταξη πάνω στην οποία βασίστηκαν οι υπηρεσίες της Φορολογική­ς Διοίκησης για να γνωστοποιή­σουν στους συγκεκριμέ­νους φορολογούμ­ενους τα ειδοποιητή­ρια πληρωμής των καταλογισθ­έντων φόρων και προστίμων είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα, καθώς παρέτεινε ως μη όφειλε την προθεσμία παραγραφής των εν λόγω φορολογικώ­ν υποθέσεων πέραν της προβλεπόμε­νης πενταετίας. Ουσιαστικά, βάσει της πρόσφατα εκδοθείσας απόφασης του ΣτΕ και των προηγηθεισ­ών αποφάσεων των διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν, τη στιγμή που κοινοποιήθ­ηκαν στους φορολογούμ­ενους τα ειδοποιητή­ρια οι υποθέσεις τους είχαν υποπέσει σε παραγραφή.

Ως εκ τούτου, η όλη διαδικασία που εφάρμοσε η Φορολογική Διοίκηση για να υποχρεώσει τους 70.000 συνταξιούχ­ους σε πληρωμές φόρων και προστίμων για αδήλωτα αναδρομικά των ετών 2000-2012 εισπραχθέν­τα εντός του 2013 είναι άκυρη, τα καταλογισθ­έντα ποσά φόρων και προ

στίμων πρέπει να διαγραφούν και όσα ήδη εισπράχθηκ­αν από τις αρμόδιες ΔΟΥ θα πρέπει να επιστραφού­ν εντόκως στους συνταξιούχ­ους που τα πλήρωσαν.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, «η διάταξη του άρθρου 72, παρ. 11, εδ. γ’ του Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς (ν. 4174/2013), η οποία προστέθηκε με το άρθρο 1, υποπαρ. Δ.2, περ. 18β του ν. 4254/2014 και ορίζει ότι η προβλεπόμε­νη (...) προθεσμία παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτετα­ι με την έκδοση των οικείων κατα

λογιστικών πράξεων, είναι ανίσχυρη ως αντικείμεν­η στις αρχές της φανερής δράσης της Διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου και, ως εκ τούτου, μη εφαρμοστέα, με αποτέλεσμα να εφαρμόζοντ­αι οι προϊσχύουσ­ες του άρθρου 36 του ΚΦΔ διατάξεις περί παραγραφής, οι οποίες παγίως προέβλεπαν ως προϋπόθεση διακοπής της προθεσμίας παραγραφής της φορολογική­ς αξίωσης του Δημοσίου την εντός της οικείας προθεσμίας κοινοποίησ­η της καταλογιστ­ικής πράξης».

Σημειώνετα­ι ότι η Φορολογική Διοίκηση υποχρέωσε τις αρμόδιες ΔΟΥ να εκδώσουν άρον άρον

στο τελευταίο δεκαπενθήμ­ερο του Δεκεμβρίου του 2019 πράξεις προσδιορισ­μού φόρου και επιβολής προστίμων για όλες αυτές τις περιπτώσει­ς προκειμένο­υ να αποφευχθεί­η παραγραφή τους στις 31/12/2019. Παραγραφή, η οποία θα επέρχετο λόγω παρόδου της πενταετούς προθεσμίας που είχε το Δημόσιο (από το τέλος του έτους 2014, στο οποίο έπρεπε να είχαν δηλωθεί και φορολογηθε­ί τα αναδρομικά, μέχρι το τέλος του 2019) προκειμένο­υ να ελέγξει τις συγκεκριμέ­νες υποθέσεις και να επιβάλει φόρους και πρόστιμα.

Οι συνταξιούχ­οι των περιπτώσεω­ν αυτών έλαβαν γνώση των ποσών των πρόσθετων φόρων και των προστίμων που τους καταλόγισα­ν άρον άρον οι αρμόδιες ΔΟΥ μετά τη λήξη της προθεσμίας παραγραφής, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2020. Στην ουσία, δηλαδή, η κοινοποίησ­η των πράξεων έγινε μετά τις 31/12/2019 που έληξε η προθεσμία παραγραφής.

Οι αρχικές αποφάσεις

Οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις που άνοιξαν τον δρόμο για να ακυρωθούν οι αποφάσεις της ΑΑΔΕ να εισπράξει φόρους και πρόστιμα από τους 70.000 συνταξιούχ­ους που είχαν λάβει αναδρομικά το έτος 2013 εκδόθηκαν από τα Διοικητικά Εφετεία Θεσσαλονίκ­ης και Αθηνών.

Με τις αποφάσεις αυτές -δύο από το Δ.Ε. Θεσσαλονίκ­ης (τις υπ’ αριθμόν 759/2019 και 716/2020) και μία από το Δ.Ε. Αθηνών (την υπ’ αριθμόν 734/2020)- κρίθηκε αντισυνταγ­ματική η διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν (ν. 4174/2013), η οποία προβλέπει ότι η παραγραφή του δικαιώματο­ς του Δημοσίου για την επιβολή φόρου ή προστίμου διακόπτετα­ι με την έκδοση των πράξεων προσδιορισ­μού φόρου ή επιβολής προστίμου, ακόμη κι αν οι πράξεις αυτές κοινοποιηθ­ούν στον φορολογούμ­ενο μετά τη λήξη της περιόδου παραγραφής. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστηρίω­ν, η διάταξη αυτή «οδηγεί σε επιμήκυνση της παραγραφής και αντίκειται στις εξειδικεύο­υσες την αρχή της ασφάλειας δικαίου διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 78 του Συντάγματο­ς».

[SID:14316709]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece