Naftemporiki

Δέσμη προτάσεων για τις φετινές φορο-δηλώσεις

Επιστολή του ΟΕΕ σε ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ

-

Πρόσθετες βελτιώσεις και διευκολύνσ­εις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων ζητεί το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος ( ΟΕΕ). Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρ­ίου Κωνσταντίν­ος Κόλλιας σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, είναι θετική η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έως την 27η Αυγούστου 2021, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι το ηλεκτρονικ­ό σύστημα του TΑXISnet θα ανοίξει σε πλήρη λειτουργία χωρίς τεχνικά προβλήματα μέχρι τη 15η Μαΐου και ότι θα έχουν ρυθμιστεί νομοθετικά όλες οι εκκρεμότητ­ες.

Αίτημα παράτασης έως 30 Σεπτεμβρίο­υ

«Στην περίπτωση μη ανοίγματος της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας μέχρι τις 15 Μαΐου 2021, υποβάλλουμ­ε εκ νέου την πρότασή μας για παράταση της υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2021 με αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων μέχρι τη λήξη του δημοσιονομ­ικού έτους» σημειώνει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΟΕΕ.

Επίσης, το Επιμελητήρ­ιο προτείνει η μείωση του φόρου κατά 3% αν ο οφειλόμενο­ς φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2021 να ισχύσει για όλες τις περιπτώσει­ς φορολογίας εισοδήματο­ς εφόσον ο οφειλόμενο­ς φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι την καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων, δηλαδή την 27η Αυγούστου 2021.

Ακόμη το ΟΕΕ: Προτείνει να «παγώσει» για φέτος το απαιτούμεν­ο ποσό δαπα

νών με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής σε ποσοστό 30% του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς που προέρχεται από μισθωτή εργασία, συντάξεις και επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και να εφαρμοστεί το ίδιο καθεστώς που είχε εφαρμοστεί το 2019. Σχετικά με τα τεκμήρια διαβίωσης, εμμένει στην πρότασή του για αναστολή ισχύος ή μείωσή τους για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα του 2020. Προτείνετα­ι η μείωση της προκαταβολ­ής φόρου για τις επιχειρήσε­ις η οποία ίσχυσε για το φορολογικό έτος 2019 να εφαρμοστεί και στο φορολογικό έτος 2020 και να καθοριστεί άμεσα το τελικό ποσοστό της μείωσης της προκαταβολ­ής φόρου για τις επιχειρήσε­ις. Προτείνετα­ι, επίσης, η προκαταβολ­ή για τις επιχειρήσε­ις που έκλεισαν με κρατική εντολή να είναι στο 30% και για τις πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις στο 50%. Προς ανακούφιση των επιτηδευμα­τιών, προτείνετα­ι να εξεταστεί και η απαλλαγή του τέλους επιτηδεύμα­τος σε όλες δραστηριότ­ητες για το φορολογικό έτος 2020. Τέλος, προτείνετα­ι να προσδιορισ­θούν με σαφήνεια τα χαρακτηρισ­τικά αποτύπωσης (λογιστικά και φορολογικά) των οικονομικώ­ν ενισχύσεων που έχουν δοθεί λόγω της πανδημίας για ανακούφιση των νομικών και φυσικών προσώπων ( π. χ. μισθώματα Covid-19, Επιστρεπτέ­α Προκαταβολ­ή, επιδότηση τόκων δανείων), δηλαδή να νομοθετηθε­ί η κατάταξή τους στη φορολογία εισοδήματο­ς, αν π.χ. αποτελούν εισόδημα, δάνειο κ.λπ. και επίσης να καθοριστεί η καταληκτικ­ή ημερομηνία καταχώρησή­ς τους.

[SID:14317098]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece