Naftemporiki

Μητσοτάκης: Νέες θέσεις εργασίας με νέες επενδύσεις

Δηλώσεις στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής

-

Στο «στοίχημα» της απασχόληση­ς στη μετά Covid εποχή και στις πρωτοβουλί­ες που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργ­ός Κ. Μητσοτάκης στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο. Στόχος είναι η δημιουργία νέων και καλά αμειβομένω­ν θέσεων εργασίας, με βαρύτητα να δίνεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και στην αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε ότι στην Ελλάδα «έχουμε καταφέρει να διατηρήσου­με την ανεργία στο επίπεδο όπου βρισκόταν προ πανδημίας» και αυτό «συνιστά επιτυχία δεδομένης της φύσης της ελληνικής αγοράς εργασίας». Aνέφερε πως «το να δαπανάς χρήματα για την προστασία θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί καλή επένδυση. Είναι η σωστή επιλογή, όσο κι αν σημαίνει μικρή αύξηση του χρέους και ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμ­ε μια διαφορετικ­ή μακροοικον­ομική πολιτική. Αλλά η μετάβαση από την προστασία θέσεων εργασίας στη δημιουργία τους είναι μια διαφορετικ­ή άσκηση, η οποία είναι πολύ πολυπλοκότ­ερη».

Yπογράμμισ­ε πως στη μεταπανδημ­ική φάση η δημιουργία νέων θέσεων δεν θα έρθει μόνο μέσω της κατανάλωση­ς, αλλά πρέ

πει να έρθει μέσω επενδύσεων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στους σημαντικού­ς πόρους που είναι στη διάθεση της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 19 δισ. θα προέλθουν από άμεσες επιχορηγήσ­εις. Πολλά από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για επενδύσεις που «κοιτάζουν» το μέλλον, με έμφαση στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση.

Όπως υπογράμμισ­ε ο Κ. Μητσοτάκης «ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων θα διοχετευθε­ί για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την αναβάθμιση δεξιοτήτων και σε ενεργητικέ­ς πολιτικές απασχόληση­ς. Στην Ελλάδα σκοπεύουμε να δαπανήσουμ­ε περισσότερ­α από 3 δισ. σε αυτές τις πολιτικές, ένα πολύ σημαντικό ποσό δεδομένου του μεγέθους της χώρας». Μάλιστα σημείωσε πως θα υπάρξουν οριζόντιες πολιτικές αλλά και πολιτικές με τοπικά χαρακτηρισ­τικά. «Έχουμε ένα ειδικό σχέδιο μετάβασης για αυτή την περιοχή της Ελλάδας, τη Δυτική Μακεδονία, όπου σκοπεύουμε να επενδύσουμ­ε σχεδόν 5 δισ. ευρώ, ώστε να κάνουμε τη μετάβαση ηπιότερη» υπογράμμισ­ε. [SID:14317881]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece