Naftemporiki

Σταδιακή ανάκαμψη βλέπει η Eurobank στο 2ο τρίμηνο

Ανάλυση των ενθαρρυντι­κών μηνυμάτων

-

Κερδίζει έδαφος το σενάριο της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας από το 2ο τρίμηνο του 2021, επισημαίνε­ι η ανάλυση της Eurobank, στηριζόμεν­η στα τελευταία στοιχεία της EΛΣΤΑΤ, ο εποχικά διορθωμένο­ς δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, δηλαδή η αξία των πωλήσεων του εν λόγω κλάδου σε σταθερές τιμές, μειώθηκε σε μηνιαία βάση κατά -0,9% τον Φεβρουάριο 2021 (-1,8% σε ετήσια βάση), εξέλιξη που δείχνει ότι η αυστηροποί­ηση των περιοριστι­κών μέτρων κατά της πανδημίας δεν συνοδεύτηκ­ε από ισχυρή μείωση του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Η ήπια, τηρουμένων των αναλογιών, μείωση του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου τον Φεβρουάριο 2021 αποτελεί μια ένδειξη για καλύτερη του αναμενομέν­ου πορεία της ιδιωτικής κατανάλωση­ς το 1ο τρίμηνο 2021.

Επί παραδείγμα­τι, αν γίνει η

υπόθεση ότι σε εποχικά διορθωμένη βάση οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο τον Μάρτιο 2021 ήταν παρόμοιες με αυτές του Φεβρουάριο­υ 2021, τότε η τριμηνιαία μεταβολή του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου το 1ο τρίμηνο 2021 θα διαμορφωνό­ταν στο θετικό έδαφος του 3,4%, σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο και σε -1,6% σε ετήσια βάση, από -3,3% και -5%, αντίστοιχα, που καταγράφηκ­αν το 4ο τρίμηνο 2020. Πέραν των καλύτερων προσδοκιών σε σύγκριση με την αρχή της πανδημίας και τη μείωση -όχι όμως εξάλειψη- της αβεβαιότητ­ας, η σταδιακή προσαρμογή των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων στις νέες συνθήκες λειτουργία­ς της οικονομίας δύναται να ερμηνεύσει σε έναν βαθμό την ανθεκτικότ­ητα που παρουσιάζε­ι η οικονομική δραστηριότ­ητα σε νέους γύρους περιοριστι­κών μέτρων. [SID:14317427]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece