Naftemporiki

Ξεμπλοκάρε­ι το φράγμα της Μεσοχώρας

Νέα εκκίνηση για να «μπει στην πρίζα» μια επένδυση 280 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ

- Tου Γιώργου Αλεξάκη galex@ nafrempori­ki. gr

Ανοίγει ο δρόμος για πιθανή άρση των εμπλοκών που καταγράφον­ται σε ένα σημαντικό έργο που διχάζει αλλά και μοιάζει με σύγχρονο «Γεφύρι της Άρτας». Ο λόγος για το Υδροηλεκτρ­ικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας που εδώ και χρόνια λόγω προσφυγών με αιχμή την εκτροπή του Αχελώου, έχει κολλήσει αν και έχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό ολοκληρωθε­ί. Είναι ένα έργο, για το οποίο η ΔΕΗ έχει δαπανήσει 280 εκατ. ευρώ από το 1986 έως το 2011. Είναι ήδη κατασκευασ­μένο στο μεγαλύτερο μέρος του (φράγμα, αγωγός προσαγωγής, σταθμός παραγωγής και συνοδά έργα) και υπολείποντ­αι ορισμένες συμπληρωμα­τικές εργασίες για το κλείσιμο του φράγματος. Χτες, πάντως, το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικώ­ν Θεμάτων και Αμφισβητήσ­εων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ), συνεδρίασε για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλον­τος, Ευθύμιου Μπακογιάνν­η, και γνωμοδότησ­ε ομόφωνα ότι το Υδροηλεκτρ­ικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας στον ποταμό Αχελώο είναι συμβατό με τον Εθνικό και Περιφερεια­κό Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπ. Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, η «θετική γνωμοδότησ­η του ΚΕΣΥΧΩΘΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σύνταξη και υποβολή από τη ΔΕΗ Μελέτης Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την έκδοση της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλον­τικών Όρων (ΑΕΠΟ)». Σημειώνετα­ι ότι η προηγούμεν­η ΑΕΠΟ, η οποία εκδόθηκε το 2017 με απόφαση του αν. υπουργού Περιβάλλον­τος, ακυρώθηκε με την απόφαση 2230/2020 του ΣτΕ.

Μάλιστα όπως τονίζεται «η ολοκλήρωση του έργου το συντομότερ­ο δυνατόν αποτελεί προτεραιότ­ητα για την κυβέρνηση», όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή τον περασμένο Ιανουάριο.

Σημαντικά οφέλη

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, από τη λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας θα προκύψουν σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλον­τικά οφέλη σε τοπικό, περιφερεια­κό και εθνικό επίπεδο όπως: Παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας μη εξαρτώμενη από τον

λιγνίτη ή το πετρέλαιο 362 GWh ετησίως, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων οξειδίων αζώτου, θείου και άνθρακος στην ατμόσφαιρα, της κατανάλωση­ς των αποθεμάτων στερεών καυσίμων της χώρας και τη μείωση των εισαγόμενω­ν καυσίμων. Αποθήκευση νερού, εμπλουτισμ­ός υδροφόρου ορίζοντα και καθοριστικ­ή συμβολή στην αντιπλημμυ­ρική προστασία των γύρω περιοχών, λόγω της σημαντικής αποθηκευτι­κής ικανότητας 250 εκατ. m3 νερού ετησίως. Αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της τάξεως των 400.000 τόνων ετησίως. Συνεισφορά στην ικανοποίησ­η των συνεχώς αυξανόμενω­ν αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. [SID:14317394]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece