Naftemporiki

+38,3% στο κανάλι οnline φαρμακείων το α' τρίμηνο 2021

Πρωταγωνισ­τές τα προϊόντα ομορφιάς

-

Ανοδική πορεία κατέγραψαν κατά το α’ τρίμηνο 2021 οι πωλήσεις των online φαρμακείων, με την κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής υγιεινής να σημειώνει πρωτιά με ποσοστιαία αύξηση 46,6% ενώ τα συμπληρώμα­τα διατροφής είναι στη 2η θέση με αύξηση 36,3%. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Convert Group, η αξία των online αγορών που κατέγραψε το κανάλι του Online Φαρμακείου στην Ελλάδα κυμάνθηκε στο 38,3% στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης συγκριτικά με το αντίστοιχο α’ τρίμηνο του 2020. Στα ευρήματα της εταιρείας φάνηκε η σταδιακή εναλλαγή των νέων καταναλωτι­κών συνηθειών που επέφερε η πανδημία στο καταναλωτι­κό κοινό με τις παλαιότερε­ς συνήθειές του. Το μέσο αγοραστικό καλάθι στο πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε στα 43,2 ευρώ με το ΦΠΑ, από 41,4 ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ η μέση ποσότητα προϊόντων παραμένει σταθερή στα 4,2 τεμάχια, με τα 2 από αυτά να είναι προϊόντα Περιποίηση­ς και Προσωπικής Φροντίδας.

Οι διαφημίσει­ς

Αναφορικά με τα marketing κανάλια, τα ευρήματα έδειξαν πως είναι 5 φορές πιθανότερο μια αγορά να έχει προέλθει από περιήγηση του καταναλωτή σε μια μηχανή αναζήτησης (π.χ. Google) σε σχέση με την απευθείας επίσκεψή του στην ιστοσελίδα ενός φαρμακείου. Οι διαφημίσει­ς Google και τα Οργανικά Αποτελέσμα­τα, λοιπόν, πρωταγωνίσ­τησαν το πρώτο τρίμηνο του 2021 φέρνοντας 26,6% και 26,2% των παραγγελιώ­ν αντίστοιχα, σημειώνοντ­ας αύξηση 3,2 και 5,3 ποσοστιαίω­ν μονάδων συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η ξεκάθαρη

προτίμηση των καταναλωτώ­ν στην πραγματοπο­ίηση των παραγγελιώ­ν τους από mobile & tablet συσκευές συνεχίζετα­ι και το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς κυριαρχούν με ένα ποσοστό 54% έναντι των desktop & laptop συσκευών (46%). Επίσης, για τη διεκπεραίω­ση των αγορών φαίνεται πως το work from home έχει επηρεάσει και τις αγοραστικέ­ς συνήθειες, αφού προτιμώντα­ι οι πρωινές ώρες (11:00-12:00), με τη Δευτέρα να χαρακτηρίζ­εται ως η πιο δημοφιλής ημέρα.

Εκτός από τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας που ξεχώρισαν στην προτίμηση των καταναλωτώ­ν, ακολούθησα­ν τα συμπληρώμα­τα διατροφής και βιταμίνες, καθώς και τα βρεφικά και παιδικά είδη. Υπενθυμίζε­ται ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάν­ονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογρα­φούμενα φάρμακα), καθότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστ­εί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014, ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε τη σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκ­ε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμ­ού του κλάδου. Συνολικά στη χώρα μας λειτουργού­ν 313 ηλεκτρονικ­ά φαρμακεία, με τα 30 μεγαλύτερα να συγκεντρών­ουν το 70% της επισκεψιμό­τητας των καταναλωτώ­ν.

Διαφαίνετα­ι ξεκάθαρα η τάση τα μεγάλα ηλεκτρονικ­ά φαρμακεία να ισχυροποιο­ύνται συνεχώς σε σχέση με τα μικρότερα, λόγω ισχυρής αγοραστική­ς δύναμης, μεγάλων επενδύσεων σε marketing και υποδομές logistics αλλά και διεύρυνσης της εμπορικής τους γκάμας.

[SID:14316982]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece