Naftemporiki

Κερδοφόρο για τον όμιλο GasLog το πρώτο τρίμηνο

Αυξημένα και τα έσοδα - Προσθήκη νέων πλοίων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Από τις ζημίες στα κέρδη πέρασε στο πρώτο τρίμηνο 2021 η GasLog. Η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία του Πήτερ Λιβανού, με πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αέριου (LNG Carriers), που έχει έδρα τον Πειραιά, κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του 2021 κέρδη ύψους 84,2 εκατ. δολ., από ζημίες ύψους 39,4 εκατ. δολ. πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Επίσης τα έσοδα της εταιρείας είναι αυξημένα κατά 23,7% ή 39,4 εκατ. δολ. στα 205,3 εκατ. δολ., από 165,9 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η άνοδος των εσόδων οφείλεται κυρίως στην προσθήκη νέων πλοίων στον στόλο της εταιρείας, αλλά και στην αύξηση των εσόδων από πλοία που απασχολούν­ταν στη spot αγορά, λόγω ανόδου των ναύλων, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί και το υπόλοιπο του έτους υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθεί η οικονομική ανάκαμψη και η υποχώρηση της πανδημίας covid-19. Η θυγατρική GasLog Partners Σε αντίθεση με τη μητρική, η θυγατρική εταιρεία GasLog Partners ανακοίνωσε ελαφρώς μειωμένα έσοδα κατά 4,3 εκατ. δολ., από 91,4 εκατ. δολ. για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2020, σε 87,1 εκατ. δολ. για την ίδια περίοδο το 2021. Η μείωση των εσόδων οφείλεται κυρίως στις λήξεις πολυετών ναυλώσεων δύο πλοίων της το 2020 και στη σύναψη νέων με ελαφρώς χαμηλότερο­υς ναύλους στη συνέχεια. Η μείωση αυτή αντισταθμί­στηκε εν μέρει από τα αυξημένα έσοδα από τη λειτουργία του LNG Carrier Methane Heather Sally στη σποτ αγορά μετά τη λήξη του αρχικού πολυετούς ναύλου της με τη Shell τον Ιανουάριο του 2021.

Τα κέρδη της GasLog Partners κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 21,2 εκατ. δολ., από 14,2 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 35,4 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2021, λόγω κυρίως της μείωσης των χρηματοοικ­ονομικών δαπανών κατά 6,1 εκατομμυρί­ων δολαρίων και της μείωση των ζημιών από παράγωγα.

Αναφορικά με την αγορά του LNG, η διοίκηση της GasLog

Partners επισημαίνε­ι μεταξύ άλλων ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκ­ε μια αύξηση κατά 1% στη ζήτηση υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ανήλθε στα 99 εκατ. μετρικούς τόνους (mt) σε σύγκριση με 98 mt το πρώτο τρίμηνο του 2020%. Η αύξηση της ζήτησης διέφερε σημαντικά μεταξύ των κυριότερων καταναλωτι­κών περιοχών της Ευρώπης και της Ασίας, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτ­ικό οίκο Poten. Για παράδειγμα, η ζήτηση από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά περίπου 5 εκατ. mt, 2 εκατ. mt και 1 εκατ. mt (ή 34%, 9% και 8% αντιστοίχω­ς) από έτος σε έτος, κυρίως λόγω ενός κρύου χειμώνα. Αντίθετα, η ευρωπαϊκή ζήτηση μειώθηκε κατά 28% (ή περίπου 6 εκατ. mt), καθώς η περιοχή εισήλθε στον χειμώνα με υψηλότερα από τον μέσο όρο αποθέματα φυσικού αερίου και έκλεισε τον χειμώνα με αποθέματα πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών.

Η προσφορά LNG

Σύμφωνα με τον Poten, η παγκόσμια προσφορά LNG ήταν περίπου 100 εκατ. mt το πρώτο τρίμηνο του 2021, όση σχεδόν και το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, υπήρχαν διαφορές στην παραγωγή ανά περιοχές. Ο εφοδιασμός από τις HΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 3 εκατ. mt ή 20%, μετά την εκκίνηση των τριών νέων μονάδων υγροποίηση­ς αερίου στο Cameron, στο Freeport, καθώς και στο νησί της Έλβα το 2020. Ο εφοδιασμός από τη Μέση Ανατολή αυξήθηκε επίσης κατά περίπου 2 εκατ. mt, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών από την Αίγυπτο. Αυτή η ανάπτυξη αντισταθμί­στηκε από μειώσεις από το Τρινιντάντ, την Αυστραλία και τη Νορβηγία. Στα επόμενα έτη και μέχρι το 2026 αναμένεται να λειτουργήσ­ουν νέες μονάδες παραγωγής LNG χωρητικότη­τας 133 εκατ. mt.

Αισιόδοξες προβλέψεις

Όπως δήλωσε μιλώντας στους αναλυτές ο Paul Wogan, διευθύνων σύμβουλος της GasLog Partners, «αναμένουμε η αγορά spot LNG θα βελτιωθεί το 2021 σε σχέση με το 2020, υποθέτοντα­ς ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει με την παγκόσμια διάθεση εμβολίων COVID. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο, καθώς πολλές χώρες εξακολουθο­ύν να αντιμετωπί­ζουν υψηλά επίπεδα λοιμώξεων, όπως η Ινδία που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερο­ς καταναλωτή­ς LNG».

Τέλος να σημειωθεί ότι το βιβλίο παραγγελιώ­ν περιλαμβάν­ει 104 LNG Carriers (χωρητικότη­τας μεγαλύτερη­ς των 100.000 κυβικών μέτρων) που αντιπροσωπ­εύουν το 18% του υφιστάμενο­υ εν λειτουργία στόλου. Από αυτά, τα 90 πλοία (ή 87%) συνδέονται με ναυλώσεις πολυετούς διάρκειας. Μόνο 4 LNG Carriers παραγγέλθη­καν μέχρι τις 5 Μαΐου 2021 σε σύγκριση με 34 στο σύνολο του 2020. [SID:14317227] Με πτώση 29 μονάδων, στις 3.183 μονάδες, έκλεισε χθες, Παρασκευή 7 Μαΐου, ο δείκτης Baltic Dry Index ( BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες, όλοι κινήθηκαν ανοδικά, εκτός του δείκτη BCI που έκλεισε με πτώση.

 ??  ?? BDI BCI BPI BSI BHI
BDI BCI BPI BSI BHI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece