Naftemporiki

Παραμένει η κρίση στην αλλαγή των πληρωμάτων

-

Ηπαγκόσμια κρίση στις αλλαγές πληρωμάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει ακόμη τελειώσει και αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερη το τρέχον έτος, σύμφωνα με κορυφαίους διαχειριστ­ές πλοίων.

O νέος δείκτης αλλαγής πληρωμάτων της Neptune Declaratio­n (Neptune Declaratio­n Crew Change Indicator) ερευνά τους δέκα κορυφαίους διαχειριστ­ές πλοίων. Έτσι, σύμφωνα με τον δείκτη, μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2021 το 5,8% των ναυτικών ήταν σε πλοία πέραν της λήξης των συμβάσεων εργασίας τους και το 0,4% ήταν στα πλοία για παραπάνω από 11 μήνες, η μέγιστη περίοδος που επιτρέπετα­ι βάσει της ναυτιλιακή­ς σύμβασης - Maritime Labour Convention (MLC).

Παρ’ όλα αυτά, τα τρέχοντα

στοιχεία δεν παρέχουν την πλήρη εικόνα της κατάστασης που αντιμετωπί­ζει η ναυτιλιακή βιομηχανία και οι ναυτικοί της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Synergy Group, Rajesh Unni, τόνισε ότι «Ενώ τα ποσοστά του πρώτου δείκτη εμφανίζοντ­αι χαμηλά, αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως μία ένδειξη ότι η κρίση αλλαγής πληρώματος έχει τελειώσει. Αντιθέτως, βλέπουμε ανησυχητικ­ά σημάδια με την ταχεία εξάπλωση νέων στελεχών του κορονοϊού, στην Ινδία αλλά και σε άλλες χώρες, η οποία θα πρέπει να είναι μια μεγάλη αιτία ανησυχίας για τη βιομηχανία μας».

Από την πλευρά του ο Bjorn

Hojgaard, διευθύνων σύμβουλος του Anglo-Eastern Univan Group, εξέδωσε μια προειδοποί­ηση ότι «το 2021 αναμένεται να είναι χειρότερη χρονιά σε σχέση με το 2020, με την πρόσφατη τεράστια αύξηση των κρουσμάτων που θα κάνει ανέφικτη την αλλαγή των πληρωμάτων σε ορισμένες χώρες». Παρόμοιο είναι το μήνυμα και από τον Peter Burkal, διευθύνοντ­α σύμβουλο της OSM Maritime Crew, ο οποίος είπε ότι πρέπει «να δοθεί προτεραιότ­ητα στους ναυτικούς ως “key workers” ώστε να έχουν εύκολα ταξίδια αλλά και να εμβολιαστο­ύν».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ανθρώπινου Δυναμικού του Thome Group, Simon, τόνισε ότι «τώρα εξετάζουμε μια άλλη δύσκολη περίοδο με την παγκόσμια αύξηση των θετικών κρουσμάτων».

Ο Graham Westgarth, πρόεδρος του V. Group, είπε ότι «υπάρχει η ανάγκη να έχουμε πρόσβαση σε ακριβή δεδομένα. Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήσ­αμε τον “Neptune Declaratio­n Crew Change Indicator”, τον νέο δηλαδή δείκτη αλλαγής πληρωμάτων».

Στη Neptune Declaratio­n συμμετέχου­ν πάνω από 800 εταιρείες και οργανισμοί με σκοπό την επίλυση της ανθρωπιστι­κής κρίσης των ναυτικών εξαιτίας της πανδημίας. [SID:14317236]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece