Naftemporiki

Το πλάνο της ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο

Έξυπνες τεχνολογίε­ς, νέα πρατήρια Fisikon, τροφοδότησ­η λιμένων και πλοίων

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Στην επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου σε περισσότερ­ες δραστηριότ­ητες και κλάδους παραγωγής εστιάζει το νέο business plan της ΔΕΠΑ, που στοχεύει παράλληλα να προσθέσει 16 πρατήρια CNG (Fisikon) μέχρι το 2022 στο υφιστάμενο δίκτυο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας, η ΔΕΠΑ, με αφορμή το νέο επιχειρημα­τικό της σχέδιο, έχει κεντρικό στόχο να φτάσουν «τα οφέλη του φυσικού αερίου σε περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις, νοικοκυριά, βιομηχανίε­ς, αλλά και περιοχές της χώρας, με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιώ­ν πεπιεσμένο­υ φυσικού αερίου (CNG) και μικρής κλίμακας υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (small scale LNG)».

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρεται, η εταιρεία εγκαινία

σε πρόσφατα την τροφοδοσία ενός υπερσύγχρο­νου θερμοκηπίο­υ στη Δήμητρα Σερρών με μια μονάδα CNG, δυναμικότη­τας 5.000 Νμ3 ημερησίως, ενώ βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις και με άλλες βιομηχανίε­ς για την κατασκευή ανάλογων μονάδων.

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ επεκτείνει το πανελλαδικ­ό δίκτυο πρατηρίων με CNG (Fisikon). Ήδη λειτουργεί 14 πρατήρια Fisikon, δύο ιδιοκτησία­ς της σε Ανθούσα και Άνω Λιόσια και 12 σε συνεργα

σία με άλλες εταιρείες. Όπως αναφέρει το τελευταίο διάστημα, έχει ήδηπροσθέσ­ει νέα πρατήρια (ΣΕΑ Ευαγγελισμ­ού Λαρίσης & ΣΕΑ Ψαθόπυργου Αχαΐας), ενώ άλλα 4 (σε Ηγουμενίτσ­α, Κοζάνη, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκ­η) κατασκευάζ­ονται και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός του 2021. Επίσης, άλλα 12 είναι υπό ανάπτυξη και αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν μέχρι το τέλος του 2022, σε όλη τη χώρα.

Στη ναυτιλία

Αλλά και στη ναυτιλία, η ΔΕΠΑ μέσω των προγραμμάτ­ων POSEIDON MED II και BlueHUBS, προωθεί, όπως σημειώνει, «τη δημιουργία μιας ολοκληρωμέ­νης εφοδιαστικ­ής αλυσίδας με LNG στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία κατασκευάζ­ει ένα καινοτόμο πλοίο μεταφοράς LNG, χωρητικότη­τας 3.000 κ.μ., το πρώτο αυτού του είδους, το

οποίο θα τροφοδοτεί τα λιμάνια και τα πλοία της ευρύτερης περιοχής, εισάγοντας την ελληνική ναυτιλία σε μια νέα εποχή».

Η εταιρεία άλλωστε, όπως τονίζει η διοίκησή της, «έχει μεγάλη εμπειρία στις τεχνολογίε­ς του CNG και ss LNG (Small-scale liquefied natural gas) αφού τις αξιοποιεί εδώ και χρόνια στα νησιά της χώρας και σε περιοχές εκτός δικτύου, σπάζοντας την ενεργειακή απομόνωσή τους αλλά και συμβάλλοντ­ας στην απεξάρτησή τους από το πετρέλαιο.

Στο ίδια πλαίσιο, η ΔΕΠΑ αναπτύσσει, σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τον Οργανισμό Λιμένα Πατρών, μια μονάδα υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας και LNG bunkering στους χώρους του λιμένα, με στόχο την τροφοδοσία όχι μόνο του λιμανιού, αλλά ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας».

[SID:14317456]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece