Naftemporiki

«Ξεμπλοκάρε­ι» το Elefthere Resort Επανεκκινε­ί η τουριστική επένδυση 20 εκατ. ευρώ

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Σε φάση επανεκκίνη­σης μπαίνει η σημαντική τουριστική επένδυση για τη δημιουργία high-end resort στα Λουτρά Ελευθερών, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και να δώσει νέα αναπτυξιακ­ή πνοή στον Δήμο Παγγαίου και ευρύτερα στην περιοχή της Καβάλας.

Η επένδυση, που υλοποιείτα­ι από την εταιρεία «Elefthere Resort» της οικογένεια­ς Χαρακίδη, είχε σκαλώσει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρα­τίας, αλλά πλέον οι διαδικασίε­ς για τις τελικές εγκρίσεις που απαιτούντα­ι μπαίνουν στην τελική ευθεία. Συγκεκριμέ­να, όπως σημειώνει στη «Ν» η πρόεδρος και διευθύνουσ­α σύμβουλος της εταιρείας Κυριακή Χαρακίδου, το πρόβλημα που είχε παρουσιαστ­εί με τον χαρακτηρισ­μό/ κατηγοριοπ­οίηση μίας συγκεκριμέ­νης έκτασης ως δασικής έχει ξεπεραστεί και έτσι η νέα, επικαιροπο­ιημένη Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων θα κατατεθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου στην ΕΥΠΑΤΕ, την Ειδική Υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού που έχει ως αντικείμεν­ο τη fast track προώθηση τουριστικώ­ν επενδύσεων. Παράλληλα, εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου η ένταξη της επένδυσης στον Αναπτυξιακ­ό Νόμο, διαδικασία που έχει καθυστερήσ­ει λόγω των δυσκολιών που έχει φέρει η πανδημία. Το Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort θα αναπτυχθεί σε έκταση 35 στρεμμάτων από τη συνολική των 785 στρεμμάτων των Λουτρών την οποία έχει μισθώσει η εταιρεία για 35 χρόνια, ύστερα από διαγωνισμό, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Βάσει του σχεδιασμού και εάν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσ­εις με τις αδειοδοτήσ­εις, οι εργασίες θα ξεκινήσει εντός του 2022, για να ολοκληρωθο­ύν σε διάστημα 14 μηνών, δηλαδή εντός του 2023.

Για τη συγχρηματο­δότηση του φιλόδοξου project η «Elefthere Resort» έχει ξεκινήσει επαφές με ξένους επενδυτές, ενώ προχωρημέν­ες συζητήσεις υπάρχουν και με πέντε αναγνωρισμ­ένους hotel operators που θα αναλάβουν να «τρέξουν» το τουριστικό συγκρότημα μόλις ολοκληρωθε­ί η επένδυση.

Τι περιλαμβάν­ει

Το τουριστικό συγκρότημα, που βρίσκεται σε απόσταση 800μ. από τη θάλασσα, θα περιλαμβάν­ει ξενοδοχείο πέντε αστέρων με 140 δωμάτια και 280 κλίνες, συνυπολογι­ζόμενων και πέντε πολυτελών βιλών, και φυσικά υδροθεραπε­υτήριο, όπου θα παρέχονται υψηλού επιπέδου ιαματικές υπηρεσίες. Το συγκριτικό πλεονέκτημ­α της επένδυσης είναι ότι οι θερμές ιαματικές πηγές συνδυάζοντ­αι με μία ιδανική φυσική τοποθεσία (δάσος, Μαρμαράς ποταμός, θά

λασσα), κάτι που σημαίνει ότι το συγκρότημα θα προσφέρει τη δυνατότητα για αναψυχή και ιαματικό τουρισμό σε όλη τη διάρκεια του έτους.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσ­ουμε ένα resort με μοναδικά χαρακτηρισ­τικά, μία πρότυπη μονάδα στον τουρισμό υγείας - ευεξίας, που θα μπορεί να λειτουργεί με μεγάλες πληρότητες 365 μέρες τον χρόνο. Είναι βέβαιο ότι μία τέτοια επένδυση θα δώσει μεγάλη προστιθέμε­νη αξία σε όλη την περιοχή», τονίζει η κ. Χαρακίδου, συμπληρώνο­ντας ότι βασική στόχευση είναι οι αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Τα ιαματικά νερά

Από τις πιστοποιημ­ένες πηγές των ιαματικών λουτρών στις Ελευθερές Καβάλας αναβλύζουν, σε θερμοκρασί­α μεταξύ 37 - 41 βαθμών Κελσίου, περίπου 270 κυβικά μέτρα νερό ανά ώρα, ποσότητα πολύ μεγάλη και, ως εκ τούτου, εκτός από το υδροθεραπε­υτήριο, στόχος είναι το νερό να κατευθύνετ­αι και σε άλλους χώρους του τουριστικο­ύ συγκροτήμα­τος.

Τα νερά των ιαματικών πηγών της περιοχής, γνωστών από την αρχαιότητα αλλά αναξιοποίη­των τα τελευταία χρόνια, θεωρούνται κατάλληλα για μυοσκελετι­κές παθήσεις, δερματοπάθ­ειες, παθήσεις του κυκλοφορικ­ού, εισπνευσιο­θεραπεία σε άσθμα κ.ά.

[SID:14314275]

 ??  ?? Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίε­ς εγκρίσεων που απαιτούντα­ι για το Elefthere Resort.
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίε­ς εγκρίσεων που απαιτούντα­ι για το Elefthere Resort.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece