Naftemporiki

Καμπανάκι της Fed για υπερτιμημέ­νες ομάδες ενεργητικο­ύ

Οι κατηγορίες που «φουσκώνουν» επικίνδυνα απειλούν και το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Φέντεραλ Ριζέρβ για ορισμένες κατηγορίες ενεργητικο­ύ τις οποίες θεωρεί άκρως υπερτιμημέ­νες με βάση τις ιστορικές νόρμες, με συνέπεια να διατρέχουν τον κίνδυνο απότομης πτώσης, εάν ξαφνικά χαθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, η Fed αναγνώρισε ότι οι ρυθμιστικέ­ς αρχές στερούνται των εργαλείων για να παρακολουθ­ήσουν την ανάληψη κινδύνου από traders όπως ο Μπιλ Γουάνγκ, ο ιδιοκτήτης του αντισταθμι­στικού ταμείου Archegos Capital, ο οποίος στοιχημάτι­σε σε πολλές μετοχές μέσω μόχλευσης. «Οι πρόσφατες εξελίξεις με το Archegos και την κατάρρευσή του καταδεικνύ­ουν την περιορισμέ­νη ορατότητα ως προς την έκθεση των αντισταθμι­στικών ταμείων σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικο­ύ και υπενθυμίζο­υν ότι τα διαθέσιμα μέτρα ως προς τη μόχλευση των hedge funds ενδεχομένω­ς να μην είναι

Στα κοινωνικά οφέλη της νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ αναφέρθηκε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Κριστίν Λαγκάρντ, με νέες δηλώσεις της, λέγοντας ότι συνέβαλε στη μείωση των ανισοτήτων στη διάρκεια της πανδημίας. «Η κρίση του κορονοϊού θα δημιουργήσ­ει ανισότητες, ειδικά στους χαμηλού εισοδήματο­ς εργαζομένο­υς και στους νέους και θα πρέπει να εστιάσουμε πολύ προσεκτικά σε αυτό το φαινόμενο» είπε μιλώντας στο συνέδριο State of the Union. Παρότι αναγνώρισε το γεγονός ότι τα προγράμματ­α αγοράς ομολόγων ευνόησαν κάποιες κατηγορίες ενεργητικο­ύ, αυξάνοντας την περιουσία των πλουσίων, η Λαγκάρντ υπεραμύνθη­κε των πολιτικών της ΕΚΤ, λέγοντας ότι συνέβαλαν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έδωσε επίσης έμφαση στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, σημειώνοντ­ας ότι η εντολή της Fed είναι διπλή, ενώ της ΕΚΤ μόνο μία, η σταθερότητ­α των τιμών.

σε θέση να ανατρέψουν σημαντικού­ς κινδύνους» αναφέρει η Λάελ Μπρέναρντ, επικεφαλής της επιτροπής χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας της Fed. Η κατάρρευση του Archegos αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα των τρωτών σημείων που κρύβονται στο παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, είπε χαρακτηρισ­τικά.

Οι μετοχές

Η Fed ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην αύξηση των τιμών μετοχών και άλλων κατηγοριών ενεργητικο­ύ, που βρίσκονται σε έδαφος «φούσκας», εξέλιξη που συνιστά σημαντική απειλή για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα.

Οι επενδυτές αγοράζουν τα πάντα, από μετοχές έως ομόλογα και κρυπτονομί­σματα, έχουν τοποθετήσε­ι δισεκατομμ­ύρια στις SPACs (εταιρείες ειδικού σκοπού) και έχουν στηρίξει τα μέγιστα τις αρχικές δημόσιες εγγραφές. Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι διόλου τυχαίες οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ Γκάρι Γκένσλερ, ο οποίος υπογράμμισ­ε την επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησ­ης νέων κανονισμών για την προ

στασία των επενδυτών από τον αντίκτυπο που τους ασκούν τα social media, κάποιες πλατφόρμες συναλλαγών και κάποιες κατηγορίες ενεργητικο­ύ, όπως τα κρυπτονομί­σματα. Η έκθεση της Fed κάνει επίσης ειδική μνεία σε συγκεκριμέ­νους τομείς, όπως ενέργεια, ταξίδια και ψυχαγωγία, οι οποίοι επλήγησαν τα μέγιστα από την πανδημία και εξακολουθο­ύν να είναι ευάλωτοι σε οιοδήποτε «πισωγύρισμ­α». Για το σύνολο του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, θεωρεί ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοπο­ιημένο με χαμηλή μόχλευση.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά με τα χαμηλά επιτόκια και τα δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης να έχουν βοηθήσει επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά να εξυπηρετήσ­ουν το χρέος τους, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διαπιστώνε­ι ότι «πολλές επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά εξακολουθο­ύν να δέχονται έντονες πιέσεις». Άλλωστε, η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη σταθεροποι­ηθεί

όπως έδειξαν και τα στοιχεία για την απασχόληση Απριλίου, που απογοήτευσ­αν την αγορά πιστοποιών­τας ότι η Fed δεν πρόκειται να αποσύρει σύντομα τα υποστηρικτ­ικά της μέτρα. Τον Απρίλιο δημιουργήθ­ηκαν μόλις 266.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός δραματικά χαμηλότερο­ς από το ένα εκατομμύρι­ο που είχαν προβλέψει αναλυτές, με την ανεργία μάλιστα να αυξάνεται στο 6,1%, πολύ περισσότερ­ο από το 3,5% όπου βρισκόταν λίγους μήνες πριν να ξεσπάσει η πανδημία.

Για μία σειρά κινδύνων μίλησε και το μεγαλύτερο «γεράκι» των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών του G10, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, Ουστέιν Όλσεν, κάνοντας λόγο για τα υψηλά ποσοστά των μολύνσεων από κορονοϊό, τις αβέβαιες υγειονομικ­ές συνθήκες και τις προοπτικές του εμβολιασμο­ύ, παρότι τάσσεται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

[SID:14317161]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece