Naftemporiki

Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας με προίκα 7,953 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε από την Ευρωβουλή και το Συμβούλιο

- Tου Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ευρωβουλή και Συμβούλιο ολοκλήρωσα­ν τη διαδικασία έγκρισης του κανονισμού του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ), το οποίο θα διαθέσει περίπου 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027 για την ενίσχυση της συνεργασία­ς των κρατών-μελών στον τομέα της άμυνας.

Η δράση του Ταμείου θα επικεντρωθ­εί στην προαγωγή της ανταγωνιστ­ικότητας, της αποτελεσμα­τικότητας και της ικανότητας για καινοτομία στον αμυντικό τομέα. Όπως τονίζεται, αυτό θα συμβάλει τόσο στην ικανότητα ανάληψης δράσης της Ε.Ε. όσο και στην ικανότητά της να συνεργάζετ­αι με τους διεθνείς εταίρους της.

Το ΕΤΑ θα στηρίζει τις συνεργατικ­ές δράσεις και τη διασυνορια­κή συνεργασία σε ολόκληρη την Ε.Ε., σε κάθε στάδιο του βιομηχανικ­ού κύκλου που αφορά τα αμυντικά προϊόντα και τις αμυντικές τεχνολογίε­ς. Ο σχεδιασμός του προγράμματ­ος θα διασφαλίσε­ι τη συμμετοχή αμυντικών βιομηχανιώ­ν όλων

των μεγεθών, συμπεριλαμ­βανομένων των μμε και των επιχειρήσε­ων μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, σε ολόκληρη την Ε.Ε., ενισχύοντα­ς και βελτιώνοντ­ας έτσι τις αμυντικές αλυσίδες εφοδιασμού και τις αξιακές αλυσίδες.

Σε δύο πυλώνες

Αναφορικά με την προικοδότη­σή του, το ΕΤΑ θα διαθέσει την περίοδο 2021-2027 το ποσό των 7,953 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Το εν λόγω κονδύλι θα διανεμηθεί σε δύο πυλώνες: 2,651 δισ. ευρώ θα διατεθούν για συνεργατικ­ή έρευνα στον τομέα της άμυνας, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν αναδυόμενε­ς και μελλοντικέ­ς απειλές για την ασφάλεια, και 5,302 δισ. ευρώ θα χρησιμοποι­ηθούν για συγχρηματο­δότηση έργων ανάπτυξης ικανοτήτων συνεργασία­ς.

Το Ταμείο θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών όλων των μεγεθών και ερευνητικώ­ν φορέων σε ολόκληρη την Ένωση, στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιώ­ν και εξοπλισμού για έρευνα, προηγμένη και διαλειτουρ­γική άμυνα. Θα

υποστηρίξε­ι ανταγωνιστ­ικά και συνεργατικ­ά αμυντικά σχέδια, ενώ θα υποστηρίξε­ι την καινοτομία και θα ενθαρρύνει τη διασυνορια­κή συμμετοχή των μμε. Τα σχέδια θα καθοριστού­ν βάσει των προτεραιοτ­ήτων αμυντικής ικανότητας που έχουν

συμφωνηθεί από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και ιδίως στο πλαίσιο της ανάπτυξης ικανοτήτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προβλέπετα­ι η συμμετοχή ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων, θυγατρικών εταιρειών εγκατεστημ­ένων σε τρίτες χώρες καθώς και τη συνεργασία με εταιρείες τρίτων χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή τους εγγυάται τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε. και πληροί τους όρους αυστηρής ασφάλειας, όπως ορίζονται στον κανονισμό του ΕΤΑ.

Μεταξύ 4 και 8% του προϋπολογι­σμού προορίζετα­ι για ανάπτυξη ή έρευνα στον τομέα των πρωτοπορια­κών τεχνολογιώ­ν, που μπορεί να προκαλέσου­ν επαναστατι­κές καινοτομίε­ς.

Προκειμένο­υ να διατηρηθεί η συνοχή με τον 7ετή κοινοτικό προϋπολογι­σμό, αποφασίστη­κε ότι το ΕΤΑ θα λειτουργήσ­ει κατά την ίδια περίοδο με το ΠΔΠ, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

[SID:14316551]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece