Naftemporiki

«Εκστρατεία» της Άγκυρας για να κλείσει τα μέτωπα

Διπλωματικ­ός πυρετός της γείτονος εν όψει δύο κρίσιμων σταθμών

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Να κλείσει «μέτωπα» επιδιώκει η Άγκυρα με έναν κύκλο επαφών, ωστόσο η προκλητική ρητορική απέναντι στην Αθήνα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξία­ς για ουσιαστική βελτίωση του κλίματος. Το μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχ­ων της γειτονικής χώρας περί τουρκικής μειονότητα­ς στη Δυτική Θράκη δυναμιτίζε­ι το κλίμα, με τη γειτονική χώρα να συνεχίζει το blame game για τη μέχρι τώρα πορεία του διαλόγου με την Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν δύο κρίσιμοι σταθμοί για την Τουρκία. Τον Ιούνιο θα αξιολογηθο­ύν εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής οι σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε. Τον ίδιο μήνα, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, θα υπάρξει συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο όπου θα συζητηθεί μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Σε αυτή τη φάση η Τουρκία -και με δεδομένο πως είναι αβέβαιες οι σχέσεις της με τις ΗΠΑπυκνώνε­ι τις διπλωματικ­ές επαφές σε μια προσπάθεια να ανασκευάσε­ι τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσ­ει οι χειρισμοί της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιχειρεί λοιπόν να δημιουργήσ­ει διαύλους επικοινωνί­ας με τους Ευρωπαίους (δίνον

τας βαρύτητα στη Γερμανία), αλλά και να αποκαταστή­σει τις σχέσεις της με χώρες-«κλειδιά» στην ευρύτερη περιοχή (όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία).

Ισχυροί «παίκτες»

Απέναντι σε αυτή την τουρκική κινητικότη­τα η ελληνική πλευρά ξεδιπλώνει σειρά πρωτοβουλι­ών με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεών της με κράτη της περιοχής αλλά και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασία­ς με ισχυρούς «παίκτες». Στην εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ ήταν ο ιδανικός εταίρος για να πείσει την Τουρκία να αποδεχτεί τη σύμβαση του ΟΗΕ το Δίκαιο της Θάλασσας προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο φόρουμ «EU-US Future» -που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Atlantic Council- σημείωσε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχό

μενο η Αθήνα και η Άγκυρα θα μπορούσαν να λύσουν σχετικά εύκολα τα περισσότερ­α προβλήματα που ταλανίζουν τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις. Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι υπάρχει κοινή αντίληψη με την Ουάσιγκτον σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα η Αθήνα σκοπεύει να συνεχίσει τον διπλωματικ­ό μαραθώνιο, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και σε κράτη της ευρύτερης περιοχής. Για παράδειγμα, η περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τη Λιβύη -μιας χώρας που τα προηγούμεν­α χρόνια είχε βρεθεί κοντά στην Τουρκία- είναι ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς. Μάλιστα, χθες ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας συναντήθηκ­ε με τον Γιώργο Κουμουτσάκ­ο, που είναι πρόεδρος της ομάδας φιλίας Ελλάδας-Λιβύης της Βουλής και μέλος της διαρκούς επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Πικρία για την Αίγυπτο

Την ίδια στιγμή όμως ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύβει τον εκνευρισμό του για το καλό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο, με δεδομένο πως εδώ και καιρό θέλει να προσεγγίσε­ι το Κάιρο. «Η διάθεσή μας απέναντι στους Αιγύπτιους είναι θετική. Προσπαθούμ­ε να ανακτήσουμ­ε και να συνεχίσουμ­ε τους ιστορικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες», τόνισε, προσθέτοντ­ας πως «μας προκαλεί λύπη ότι ο αιγυπτιακό­ς λαός με το ζόρι είναι μαζί με τον ελληνικό λαό. Ο αιγυπτιακό­ς λαός συμπαραστέ­κεται στον ελληνικό λαό και αυτό μας προκαλεί λύπη».

Υπενθυμίζε­ται πως τις προηγούμεν­ες ημέρες είχαν υπάρξει συνομιλίες σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου σε μια προσπάθεια αποκατάστα­σης των σχέσεων των δύο χωρών που είχαν μπει στον «πάγο» από το 2013. Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου σκοπεύει να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους της έντασης ανάμεσα στο Ριάντ και την Άγκυρα (προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνί­α του Τούρκου προέδρου με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας).

[SID:14317559]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece