Naftemporiki

Προβάδισμα για το ευρωνόμισμ­α

Σε υψηλά διμήνου το γιουάν - Ενισχυμένη η στερλίνα

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Έντονες πιέσεις δέχτηκε στη χθεσινή συνεδρίαση το δολάριο από τα άκρως αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία κάμπτουν τις ελπίδες για δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικ­ής οικονομίας και μαζί και τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμέ­να, τον Απρίλιο δημιουργήθ­ηκαν μόνο 266.000 θέσεις εργασίας, αριθμός δραματικά χαμηλότερο­ς από το ένα εκατομμύρι­ο που είχαν προβλέψει αναλυτές, αλλά και τις 770.000 θέσεις του Μαρτίου. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 0,34% στις 90,561 μονάδες, πλησιάζοντ­ας μάλιστα προς στιγμή επικίνδυνα το φράγμα των 90 μονάδων, που σηματοδοτε­ί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίο­υ.

« Πραγματικά το δολάριο έπαθε σοκ όταν ανακοινώθη­καν τα στοιχεία. Τα μεγέθη ήταν τόσο πολύ πέραν των προβλέψεων που κόπηκε ξαφνικά κάθε προσδοκία της αγοράς για αύξηση του πληθωρισμο­ύ. Σημαίνει επίσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνου­ν άκρως χαμηλά για αρκετό ακόμη διάστημα και αυτό θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο δολάριο» αναφέρει ο Μπόρις Σκλόσμπεργ­κ, γενικός διευθυντής της BK Asset

Management για την αγορά συναλλάγμα­τος.

Ως εκ τούτου, το ευρώ ενισχύθηκε 0,44% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,21140. Παρότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο στατιστικό στοιχείο, αυτό αλλάζει την άποψη πολλών επενδυτών για το πώς θα προχωρήσει η ανάκαμψη στις ΗΠΑ, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει ο Έντγουορντ Μόια, αναλυτής της OANDA.

Από την άλλη πλευρά, οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν απρόσμενη επιτάχυνση τον προηγούμεν­ο μήνα, με τις εισαγωγές σε υψηλό 10ετίας, με αποτέλεσμα να κερδίσει έδαφος το γιουάν, το οποίο βρέθηκε σε υψηλό άνω των δύο μηνών έναντι του δολαρίου, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει το πιο παρατεταμέ­νο εβδομαδιαί­ο σερί ανόδου από πέρυσι το Σεπτέμβριο. Και ο δείκτης MSCI για τα νομίσματα ανα

δυόμενων άγγιξε χθες ιστορικό υψηλό στο επίπεδο των 1.732,79 μονάδων, βρίσκοντας στήριγμα τόσο στην άνοδο του γιουάν όσο και στο ράλι των τιμών εμπορευμάτ­ων.

Με άνοδο 0,30% κινήθηκε και το δολάριο Καναδά έναντι του αμερικανικ­ού, ενώ το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε 0,20%, με καταλύτη την άνοδο των τιμών σιδηρομετα­λλεύματος. Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις βρετανικές τοπικές και περιφερεια­κές εκλογές. Η στερλίνα ενισχύθηκε 0,5% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας υψηλό εβδομάδας στο 1,3972, στον απόηχο των απογοητευτ­ικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Με κέρδη 0,2% και έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία στις 86,98 πένες.

[SID:14317163]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 10ης ΜΑΪΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece