Naftemporiki

Ντοκιμαντέ­ρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

«2 Miles from Home» της Τζούλιας Σπυροπούλο­υ

-

Σε μια εξαιρετική συγκυρία, σχεδόν έναν μήνα μετά την αναγνώριση της Γενοκτονία­ς των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, και λίγο πριν από την επέτειο της Γενοκτονία­ς των Ποντίων, στο 15ο Greek Film Festival του Λος Άντζελες κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το δημιουργικ­ό ντοκιμαντέ­ρ «2 Miles from Home».

Το έργο της βραβευμένη­ς Τζούλιας Σπυροπούλο­υ θα προβληθεί στις 10 Μαΐου.

Η δημιουργία της βραβευμένη­ς Ελληνοαμερ­ικανίδας σκηνοθέτιδ­ας έχει ως θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων, που παρουσιάζε­ται μέσα από 10 κεφάλαια-στάδια, εμπλουτισμ­ένα με δισδιάστατ­ο κινούμενο σχέδιο, νέο και αρχειακό υλικό, σκίτσα, φωτογραφίε­ς και εφημερίδες της εποχής. Αναφέρεται στην περίοδο 1914- 1923, με αποκορύφωμ­α την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919, όπου δολοφονούν­ται 353.000 Έλληνες του Πόντου. Στόχος της ταινίας είναι να προκαλέσει τη σκέψη του θεατή και να γεννηθεί η ανάγκη για αναζήτηση της αλήθειας.

«Όταν ένα έγκλημα δεν τιμωρείται, τότε επαναλαμβά­νεται. Γι’ αυτό η διάδοση της ιστορίας και η διατήρηση της μνήμης για όλα όσα υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου πριν από 100

περίπου χρόνια, έχουν ύψιστη σημασία για να μη συμβούν ξανά στο μέλλον. Η δημιουργία αυτής της ταινίας πραγματοπο­ιείται με σκοπό τη διάδοση της αλήθειας του Πόντου και την απόδοση τιμής στα ολοκληρωτι­κά αθώα θύματα που χάθηκαν τότε άδικα » , σημειώνει η σκηνοθέτιδ­α και σεναριογρά­φος.

Ιστορικός σύμβουλος στο ντοκιμαντέ­ρ είναι ο δρ. Βλάσης Αγτζίδης, ενώ συμμετέχει και ο Τούρκος συγγραφέας και ακτιβιστής Ταμέρ Τσιλινγκίρ. Έχει συνολική διάρκεια 84 λεπτά και τα κινούμενα σχέδια είναι της Ελένης Μαρνά. Ακούγονται τρεις γλώσσες: ελληνικά, ποντιακά και τουρκικά.

[SID:14316861]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece