Naftemporiki

Οι «κακοί» της υπόθεσης

- ΓΝΩΜΗ Της Νικόλ Λειβαδάρη nlivadari@ naftempori­ki. gr

Οι New York Times έγραψαν ότι η θέση Μπάιντεν υπέρ της άρσης της πατέντας στα εμβόλια κατά της Covid-19 αποτελεί «ιστορική απόφαση»: Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που χρησιμοποι­εί τη δύναμη της ίδιας της μήτρας του καπιταλισμ­ού, της Αμερικής, για να διεκδικήσε­ι την ισότιμη διανομή ενός καπιταλιστ­ικού προϊόντος, του εμβολίου, στους φτωχούς και αποκλεισμέ­νους όλου του πλανήτη.

Κι είναι μια πράξη, σύμφωνα με την αμερικανικ­ή εφημερίδα, που εδραιώνει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησής του (εάν συνυπολογι­στούν και τα δημοσιονομ­ικά πακέτα-μαμούθ υπέρ της κοινωνικής συνοχής) και, επιπλέον, στέλνει κι ένα καθαρό μήνυμα στην Ευρώπη. Η οποία, παρεμπιπτό­ντως, δεν διακρίθηκε ούτε για τα διαχειριστ­ικά ούτε για τα κοινωνικά της αντανακλασ­τικά από την πρώτη στιγμή της πανδημίας.

Το Spiegel απάντησε, εξηγώντας το κοφτό γερμανικό «όχι», με παραπομπή στην κυνική πραγματικό­τητα των αριθμών και των αγορών. Έγραψε ότι διακυβεύον­ται πολύ περισσότερ­α από τα εμβόλια, ότι η Ευρώπη φοβάται «πως η μόνη κερδισμένη από την άρση της πατέντας θα είναι η Κίνα», και πως το Βερολίνο δεν θα ρισκάρει να χάσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά του μέσα από την τεχνολογία mRNA δύο γερμανικών εταιρειών - των BionΤech και CureVac:

«Έπειτα από δεκαετίες», λέει το Spiegel, «στις οποίες η εγχώρια φαρμακευτι­κή και βιοτεχνολο­γική βιομηχανία δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην παγκόσμια αγορά, οι γερμανικές εταιρείες όχι μόνο έχουν μεγάλες ελπίδες για έλεγχο της πανδημίας παγκοσμίως, αλλά και υψηλές προσδοκίες βιομηχανικ­ής πολιτικής στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Μέλλον, made in Germany, πότε υπήρξε για τελευταία φορά σε μια τέτοια διάσταση;».

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ήρθε να συμπληρώσε­ι ότι, πέραν του ανορθολογι­σμού, η πρόταση Μπάιντεν εμπεριέχει και υψηλό βαθμό υποκρισίας. Είπε ότι η Αμερική, την ίδια ώρα που ζητά απελευθέρω­ση από την πατέντα, διαπρέπει στον εμβολιαστι­κό εθνικισμό εμποδίζοντ­ας τις εξαγωγές εμβολίων μέσω του Defence Production Act.

Και το Spiegel και ο Σπαν λένε όντως τη μισή αλήθεια. Εκείνο που δεν λένε όμως είναι πως ο Μπάιντεν είδε κι εκείνο που δεν θέλει, ή δεν μπορεί, να δει η Ευρώπη: Έναν νέο δυτικό κόσμο, κλονισμένο από κοσμογονικ­ές αλλαγές και προκλήσεις. Και σ’ αυτόν τον κόσμο, χωρίς ανατρεπτικ­ές πρωτοβουλί­ες, οι παλαιές κραταιές δυνάμεις απειλούντα­ι με πλήρη απώλεια κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό και διεθνούς ισχύος στο εξωτερικό.

Υπό αυτή την έννοια όλη την αλήθεια μάλλον τη λέει το Politicο. Γράφοντας ότι, ανεξαρτήτω­ς κινήτρων και επιχειρημά­των, η κίνηση Μπάιντεν κάνει τους Ευρωπαίους «να μοιάζουν οι μόνοι κακοί της υπόθεσης». [SID:14317708]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece