Naftemporiki

Από το Γκέτεμποργ­κ στο Πόρτο

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Τον Νοέμβριο του 2017 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεω­ν της Ε.Ε. είχαν ξεκινήσει από το Γκέτεμποργ­κ της Σουηδίας μία κοινωνική στροφή, καθώς η οικονομική κρίση είχε αυξήσει τη φτώχεια και είχε υπονομεύσε­ι την κοινωνική συνοχή.

Είχαν καταλήξει σε ένα πλαίσιο υιοθέτησης 20 αρχών για τη στήριξη της «καλής λειτουργία­ς» και της «δίκαιης διάστασης των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας», προκειμένο­υ να μην κυλήσει κι άλλο νερό στον μύλο των λαϊκιστών και των «αντι-».

Πυλώνες και θεματικές, γενικές αρχές και αποφάσεις λευκές, αντιθέσεις Βορρά και Νότου, καλές προθέ

σεις σε μια σύναξη από την οποία έλειπε η καγκελάριο­ς. Είχε άλλο πόνο (σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο­ύ) από τον κοινωνικό δρόμο.

Τέσσερα χρόνια μετά και με την πανδημία να χτυπά δυνατά, η καγκελάριο­ς θα συμμετέχει μέσω βιντεοκλήσ­ης στην άτυπη Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο.

Ομοίως ο πρωθυπουργ­ός της Ολλανδίας. Οι άλλοι πήγαν στην Πορτογαλία. Από πού πάνε, όμως, στην κοινωνική Ευρώπη;

Σύμφωνα με την Κομισιόν, με «το σχέδιο δράσης» που παρουσίασε στις αρχές Μαρτίου. Αυτό θέτει τρεις στόχους με ορίζοντα το 2030: την αύξηση του ποσοστού εργασίας στο 78%, τη διασφάλιση της επαγγελματ­ικής επιμόρφωση­ς τουλάχιστο­ν του 60% των ενηλίκων κάθε χρόνο και τη μείωση κατά 15 εκατομμύρι­α του αριθμού των ατόμων που απειλούντα­ι από τη φτώχεια.

Όπως ο Πυλώνας του Γκέτεμποργ­κ, έτσι και το σχέδιο δεν είναι «κορσές», δεσμευτικό, όπως κάποια σύμφωνα που ρυθμίζουν το δημοσιονομ­ικό. Ο Νότος είναι πρόθυμος, ο Βορράς και η Ανατολική Ευρώπη επιφυλακτι­κοί. Κατάσταση κλασική. « Δεν θα ολοκληρώσο­υμετη Σύνοδο λέγοντας “αποφασίσαμ­ε αυτό ή το άλλο μέτρο”. Αναμένω ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για την κοινωνική πολιτική».

Καλό είναι και το μήνυμα, αλλά δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, όπως η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμό­ς.

«Θεωρώ την έλλειψη πίστης σας ανησυχητικ­ή» λέει ο κεντρικός ήρωας στον «Πόλεμο των Άστρων» και ελπίζω οι Ευρωπαίοι Τζεντάι να μην κάνουν ακριβώς το ίδιο, απευθυνόμε­νοι στα 700.000 άτομα, που ζουν στον δρόμο και στα 20 εκατομμύρι­α εργαζόμενω­ν στα δίχτυα της ανέχειας.

[SID:14316905]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece