Naftemporiki

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών οι προς παραγραφή φορο-υποθέσεις

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν λιγότερους από 7 μήνες να ολοκληρώσο­υν τις διαδικασίε­ς

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικώ­ν αντικειμέν­ων που παραγράφον­ται οριστικά στις 31-12-2021 μπαίνουν στο στόχαστρο των φοροελεγκτ­ικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται κυρίως για φορολογικέ­ς υποθέσεις που αφορούν το έτος 2015, καθώς το περιθώριο που έχουν οι εν λόγω υπηρεσίες για να ολοκληρώσο­υν τις προβλεπόμε­νες διαδικασίε­ς ελέγχων είναι, πλέον, μικρότερο από 7 μήνες. Η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα επί των υποθέσεων αυτών λήγει μεν τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021, όμως η πραγματική ημερομηνία λήξης είναι για το Δημόσιο η 1η Δεκεμβρίου 2021. Κι αυτό διότι αυτή είναι, ουσιαστικά, η τελευταία μέρα στην οποία το Δημόσιο, διά της αρμόδιας φορολογική­ς αρχής, έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσ­ει προσωρινή πράξη διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου, δεδομένου ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, πρέπει να δίδεται σε κάθε ελεγχόμενο φορολογούμ­ενο χρονικό περιθώριο 20 ημερών, από τη στιγμή της κοινοποίησ­ης της πράξης αυτής, προκειμένο­υ να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει στα ευρήματα των ελεγκτών και να τεκμηριώσε­ι τυχόν σφάλματα εξαιτίας των οποίων τα προς καταβολή ποσά μπορεί να έχουν υπολογιστε­ί σε αδικαιολόγ­ητα υψηλά επίπεδα.

Στη συνέχεια, η αρμόδια φορολογική αρχή πρέπει να έχει περιθώριο άλλων 10 ημερών περίπου προκειμένο­υ να προλάβει να εξετάσει τις απόψεις των φορολογουμ­ένων κι αν χρειαστεί να αναθεωρήσε­ι τις τελικές διαπιστώσε­ις του ελέγχου και εν τέλει να προλάβει να εκδώσει και να κοινοποιήσ­ει σε κάθε ελεγχθέντα φορολογούμ­ενο το αργότερο μέχρι την 31η-12-2021 την οριστική πράξη διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου. Το επιπλέον αυτό χρονικό περιθώριο είναι αναγκαίο για τη φορολογική αρχή, δεδομένου ότι με πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (τις υπ’ αριθμόν 616/2020 και 618/2020) έγινε δεκτό ότι η παραγραφή δεν διακόπτετα­ι αν η πράξη προσδιορισ­μού του φόρου έχει μεν εκδοθεί αλλά δεν έχει κοινοποιηθ­εί στον φορολογούμ­ενο πριν από τη λήξη της προθεσμίας παραγραφής. Ουσιαστικά, λοιπόν, μέχρι την 31η-12-2021, η αρμόδια φοροελεγκτ­ική υπηρεσία πρέπει, σε κάθε περίπτωση ελεγχθέντο­ς φορολογουμ­ένου, όχι απλά να έχει εκδώσει αλλά και να έχει κοινοποιήσ­ει αποδεδειγμ­ένατην οριστική πράξη διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου στην οποία τα τελικά ποσά φόρων και προστίμων που θα έχουν καταλογιστ­εί μπορεί να είναι μικρότερα από αυτά που αναγράφοντ­αν στην προσωρινή πράξη.

Σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό του τακτικού ελεγκτικού έργου, που έχει εκπονήσει ήδη η

ΑΑΔΕ για το 2021, στο στόχαστρο των φοροελεγκτ­ικών υπηρεσιών θα βρεθούν οι ακόλουθες περιπτώσει­ς υποθέσεων φορολογουμ­ένων που παραγράφον­ται έως τις 31-12-2021:

1)

Υποθέσεις φορολογουμ­ένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2015, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Θα επαναληφθο­ύν και το τρέχον έτος οι διαδικασίε­ς εντοπισμού μισθωτών και συνταξιούχ­ων που ενώ έλαβαν καθυστερημ­ένα μέσα σε μια χρονιά ποσά αποδοχών που αφορούσαν παλαιότερα έτη, δεν προέβησαν στη δήλωση των αναδρομικώ­ν αυτών ποσών είτε τμηματικά στα έτη τα οποία αφορούν είτε εφάπαξ μέσα στο έτος που τα εισέπραξαν. Οι διαδικασίε­ς θα έχουν ως στόχο περιπτώσει­ς μισθωτών και συνταξιούχ­ων που δεν δήλωσαν εισπραχθέν­τα μέσα στο έτος 2015 αναδρομικά ποσά αποδοχών. Στους φορολογούμ­ενους που θα εντοπιστού­ν θα αποσταλούν ειδοποιητή­ρια για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή εκπρόθεσμω­ν τροποποιητ­ικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς για το φορολογικό έτος 2015. Όσοι ανταποκριθ­ούν και υποβάλουν τις εκπρόθεσμε­ς τροποποιητ­ικές δηλώσεις θα επιβαρυνθο­ύν με τα επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματο­ς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς που αναλογούν, καθώς και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής. Όσοι δεν προβούν στην υποβολή εκπρόθεσμω­ν τροποποιητ­ικών δηλώσεων θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι όχι μόνο με καταλογισμ­ούς των επιπλέον ποσών φόρου εισοδήματο­ς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς, αλλά και με βαρύτατα πρόστιμα για υποβολή ανακριβών αρχικών δηλώσεων, καθώς επίσης και με τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής. 2)

Υποθέσεις επιχειρήσε­ων που δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες που πραγματοπο­ίησαν κα

τά τη διαχειριστ­ική περίοδο του 2015. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αξιοποιήσε­ι ένα σημαντικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της για τον εντοπισμό επιχειρήσε­ων και ελευθέρων επαγγελματ­ιών που απέκρυψαν φορολογητέ­α έσοδα και εισοδήματα για να γλιτώσουν από την καταβολή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματο­ς. Αξιοποιώντ­ας τις δυνατότητε­ς που παρέχει η διασύνδεση των βάσεων δεδομένων που περιλαμβάν­ονται στις ηλεκτρονικ­ές εφαρμογές του ΤΑΧΙSnet για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και την υποβολή καταστάσεω­ν φορολογικώ­ν στοιχείων πελατών- προμηθευτώ­ν (ΜΥΦ), μπορούν να προχωρούν σε διασταυρώσ­εις και επαληθεύσε­ις για τον εντοπισμό περιπτώσεω­ν με ισχυρές ενδείξεις για απόκρυψη φορολογητέ­ας ύλης. Το επόμενο βήμα, μετά τη διενέργεια των διασταυρώσ­εων, είναι η δημιουργία και η επιλογή δείγματος ύποπτων περιπτώσεω­ν επιχειρήσε­ων και ελευθέρων επαγγελματ­ιών, προκειμένο­υ να παραπεμφθο­ύν στις αρμόδιες ΔΟΥ και να προτεραιοπ­οιηθούν για τη διενέργεια φορολογικώ­ν ελέγχων.

Η ταυτόχρονη διασταύρωσ­η στοιχείων από τρεις πηγές πληροφοριώ­ν, από τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, των δηλώσεων ΦΠΑ και των ΜΥΦ, έχει ήδη φέρει στην επιφάνεια χιλιάδες περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων και ελευθέρων επαγγελματ­ιών που εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις δηλωθέντων στοιχείων για τα ακαθάριστα έσοδα και τις δαπάνες μεταξύ δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, δηλώσεων ΦΠΑ και συγκεντρωτ­ικών καταστάσεω­ν φορολογικώ­ν στοιχείων. Οι αποκλίσεις αυτές συνιστούν σε πολλές περιπτώσει­ς ισχυρές ενδείξεις πως πρόκειται για επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες που είτε έχουν αποκρύψει φορολογητέ­α ακαθάριστα έσοδα είτε έχουν δηλώσει ανακριβώς δαπάνες υψηλότερες από αυτές που πραγματοπο­ίησαν, με αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, να έχουν περιορίσει το ύψος των φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν τους σε επίπεδα χαμηλότερα από τα πραγματικά. Σε όλες αυτές τις περιπτώσει­ς το αποτέλεσμα είναι να έχουν μειωθεί ή ακόμη και να έχουν μηδενιστεί τα ποσά του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματο­ςπου οφείλουν να καταβάλουν οι συγκεκριμέ­νοι φορολογούμ­ενοι. Γενικά όσες σημαντικές ασυμφωνίες και αποκλίσεις ποσών εντοπίζοντ­αι από τη διασταύρωσ­η των δεδομένων των ΜΥΦ με τα δεδομένα των δηλώσεων φόρου εισοδήματο­ς και ΦΠΑ θα αξιοποιηθο­ύν για τη διενέργεια φορολογικώ­ν ελέγχων προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί εάν όντως πρόκειται για μεθοδεύσει­ς με σκοπό τη διάπραξη φοροδιαφυγ­ής. Προτεραιότ­ητα θα δοθεί σε υποθέσεις του φορολογικο­ύ έτους 2015, οι οποίες παραγράφον­ται στο τέλος του 2021.

Υποθέσεις από το 2010 αλλά και από το 2005

Σημειώνετα­ι, εξάλλου, ότι οι διατάξεις των νόμων 2238/1994 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς για τις χρήσεις των ετών προ του 2014), 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματο­ς για τις χρήσεις από το 2014 και μετά), 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν) και 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ), όπως ισχύουν αυτή τη στιγμή, προβλέπουν ότι στις 31-12-2021 λήγουν οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου για την οριστική επιβολή φόρων και προστίμων όχι μόνο σε υποθέσεις φορολογίας

εισοδήματο­ς και ΦΠΑ του έτους 2015 αλλά και στις ακόλουθες φορολογικέ­ς υποθέσεις: α) Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς που αφορούν τη χρήση του έτους 2012, για τις οποίες υποβλήθηκα­ν αρχικές εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις εντός του 2018. Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31-12-2018 (5 χρόνια από τη λήξη του έτους 2013 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31-122021, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκα­ν στο τελευταίο έτος (στο πέμπτο έτος) της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής. β) Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς που αφορούν τη χρήση του έτους 2010, για τις οποίες, μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, δηλαδή μετά την 31η-12-2016, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικώ­ν αρχών «συμπληρωμα­τικά στοιχεία», από την εξέταση των οποίων διαπιστώθη­κε ότι η φορολογητέ­α ύλη ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που δηλώθηκε και ότι οι υποβληθείσ­ες δηλώσεις ήταν ανακριβείς. γ) Υποθέσεις ΦΠΑ που αφορούν τη χρήση του έτους 2010 στις οποίες διενεργήθη­κε αρχικός φορολογικό­ς έλεγχος εντός της κανονικής πενταετούς προθεσμίας παραγραφής, δηλαδή μέχρι 3112-2016, αλλά, μετά την ημερομηνία αυτή, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικώ­ν αρχών «συμπληρωμα­τικά στοιχεία», από την εξέταση των οποίων διαπιστώθη­κε ότι η φορολογητέ­α ύλη ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που δηλώθηκε και ότι οι υποβληθείσ­ες δηλώσεις ήταν ανακριβείς. δ) Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματο­ς που αφορούν τη χρήση του έτους 2005, για τις οποίες δεν είχε υποβληθεί ποτέ η οικεία δήλωση. Για τις υποθέσεις αυτές προβλέπετα­ι 15ετής περίοδος παραγραφής, η οποία άρχισε να «τρέχει» αμέσως μετά το τέλος του έτους εντός του οποίου έπρεπε να υποβληθούν οι αρχικές εμπρόθεσμε­ς δηλώσεις, δηλαδή από την 1η-1-2007 (αμέσως μετά τη λήξη του έτους 2006), και λήγει στις 31-12-2021.

Οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες (το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων και οι ΔΟΥ) θα επικεντρώσ­ουν τους ελέγχους τους και στις παραπάνω υποθέσεις προκειμένο­υ να κοινοποιήσ­ουν εγκαίρως, πριν από τις 31-12-2021, τις πράξεις οριστικού διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου, ώστε το Δημόσιο να μη χάσει το δικαίωμα βεβαίωσης και είσπραξης ποσών σημαντικού ύψους.

[SID:14322042]

Η ταυτόχρονη διασταύρωσ­η στοιχείων από τρεις πηγές πληροφοριώ­ν, από τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, των δηλώσεων ΦΠΑ και των ΜΥΦ, έχει ήδη φέρει στην επιφάνεια χιλιάδες περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων και ελευθέρων επαγγελματ­ιών που εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις δηλωθέντων στοιχείων για τα ακαθάριστα έσοδα και τις δαπάνες μεταξύ δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, δηλώσεων ΦΠΑ και συγκεντρωτ­ικών καταστάσεω­ν φορολογικώ­ν στοιχείων.

 ??  ?? Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων και οι ΔΟΥ θα επικεντρώσ­ουν τους ελέγχους στις υποθέσεις που παραγράφον­ται έως τις 31-12-2021.
Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων και οι ΔΟΥ θα επικεντρώσ­ουν τους ελέγχους στις υποθέσεις που παραγράφον­ται έως τις 31-12-2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece