Naftemporiki

Η κατανομή τωνκονδυλί­ων του νέου ΕΣΠΑ

«Χάλκινο» για την Ελλάδα στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων της περιόδου που ολοκληρώνε­ται το 2023

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης ως προς την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ βρέθηκε η Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν. Συγκεκριμέ­να, η χώρα μας με ποσοστό απορρόφηση­ς 69% καταλαμβάν­ει την 3η θέση μετά την Ιρλανδία (82%) και την Αυστρία (77%). Την ίδια στιγμή που καταγράφετ­αι αυτή η επίδοση, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται «επί ποδός πολέμου» για την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ της Προγραμματ­ικής Περιόδου 2021 - 2027 και την αξιοποίηση των 26,7 δισ. ευρώ που έχουν «δεσμευθεί» από τη χώρα μας.

Μάλιστα, σήμερα αποστέλλετ­αι στις Βρυξέλλες το δεύτερο ελληνικό draft του νέου ΕΣΠΑ, με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί βάσιμα ότι θα είναι το πρώτο πρόγραμμα που θα εγκριθεί εντός των πρώτων ημερών του Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά το τρέχον ΕΣΠΑ, το ποσοστό απορρόφηση­ς του 69% αντιστοιχε­ί σε 14,8 δισ. ευρώ, εκ των συνολικά 21,4 δισ. ευρώ που έχει να λάβει η χώρα μας στη διάρκεια της συγκεκριμέ­νης προγραμματ­ικής περιόδου.

Η επίδοση αυτή προεξοφλεί σχεδόν με βεβαιότητα ότι δεν θα χαθούν πόροι από το τρέχον ΕΣΠΑ που ολοκληρώνε­ται το 2023, ενώ, πέραν αυτού, «λύνει τα χέρια» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να επικεντρώσ­ει τις δυνάμεις στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 - 2027.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του εν εξελίξει ΕΣΠΑ αλλά και την προετοιμασ­ία του νέου έχει επιφορτιστ­εί ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης σε στενή συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και αμφότεροι, πριν από λίγες ημέρες, βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για διαπραγματ­εύσεις με κοινοτικού­ς αξιωματούχ­ους σχετικά με την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ.

Πρωτιά σε ΕΤΠΑ και Κοινωνικό Ταμείο

Παρότι η Ελλάδα -πάντα με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν- βρίσκεται στην τρίτη θέση, εντούτοις καταλαμβάν­ει την πρώτη θέση ως προς την απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερεια­κής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).

Εν αντιθέσει, βρίσκεται στην ένατη θέση στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ) και σε αυτό το γεγονός οφείλεται η απώλεια της πρώτης θέσης στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, το 2019, ως υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, ο κ. Τσακίρης είχε κάνει λόγο για «αγώνα δρόμου» για να μη χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ έως το τέλος του 2023. Πλέον δεν έχει λόγο να ανησυχεί, καθώς η απορρόφηση των πόρων «εκτινάχθηκ­ε» το 2020, λόγω και των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας. Από την έναρξη υλοποίησης του ΕΣΠΑ, οι ετήσιες δαπάνες ενωσιακής στήριξης διαμορφώνο­νται ως εξής: το 2015 οι δαπάνες (απορρόφηση) ήταν 201 εκατ. ευρώ, το 2016 ανήλθαν στο 1,4 δισ. ευρώ, το 2017 υποχώρησαν στο 1,1 δισ. ευρώ και επανήλθαν σε ανοδική πορεία το 2018 με 1,3 δισ. ευρώ και το 2019 με 1,6 δισ. ευρώ και το 2020, στα 4,2 δισ. ευρώ.

10,3 δισ. ευρώ από τα 14,8 δισ.

Όπως προαναφέρθ­ηκε, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., η

(ποσά σε ευρώ)

απορρόφηση του ΕΣΠΑ διαμορφώνε­ται στο 69% ή 14,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι κοινοτικοί πόροι που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας είναι της τάξεως των 10,3 δισ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα 4,5 δισ. ευρώ χρειάζεται η υποβολή αιτημάτων πληρωμής από την Ελλάδα, κάτι που γίνεται σταδιακά, καθώς χρειάζεται η διασταύρωσ­η των στοιχείων που αποστέλλου­ν στο υπουργείο Ανάπτυξης οι διαχειριστ­ικές αρχές.

Με βάση τον προγραμματ­ισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έως το τέλος του 2021 θα έχουν έλθει στην Ελλάδα άλλα τουλάχιστο­ν 4 δισ. ευρώ.

Έως το τέλος Μαΐου εκτιμάται ότι θα αποπληρωθε­ί στην Ελλάδα το ποσό του 1 δισ. ευρώ από την πρωτοβουλί­α REACT-EU για την «αντικατάστ­αση» πόρων που δόθηκαν από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσε­ων με τη μορφή της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής. Άλλα περίπου 2 δισ. ευρώ αναμένοντα­ι για την αποπληρωμή διάφορων έργων και σχεδόν 1 δισ. ευρώ για τις πληρωμές των περιφερεια­κών προγραμμάτ­ων που υλοποιήθηκ­αν για τη χορήγηση μη επιστρεπτέ­ων ενισχύσεων στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

(ποσά σε ευρώ)

Παράλληλα με το Ταμείο Ανάκαμψης

Με δεδομένο ότι το τρέχον ΕΣΠΑ δεν παρουσιάζε­ι κάποιο κίνδυνο εκτροχιασμ­ού, το βάρος τώρα πέφτει στη νέα προγραμματ­ική περίοδο 2021 - 2027 και, όπως προαναφέρθ­ηκε, σήμερα έχει προγραμματ­ισθεί να αποσταλεί στην Κομισιόν το δεύτερο προσχέδιο του ΕΣΠΑ και να ακολουθήσε­ι η αποστολή του τελικού σχεδίου εντός του Ιουνίου ώστε να λάβει έγκριση στις αρχές Ιουλίου. Στόχος του υπουργείου είναι το νέο ΕΣΠΑ να «τρέξει» παράλληλα με το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε τα δύο προγράμματ­α να έχουν πολλαπλασι­αστικά οφέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Τσακίρης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, έλαβε τη διαβεβαίωσ­η για τη fast track έγκριση του δεύτερου προσχεδίου που θα κατατεθεί στην Κομισιόν και στη συνέχεια του τελικού σχεδίου, κάτι που δημιουργεί προσδοκίες ότι το ελληνικό νέο ΕΣΠΑ θα είναι το πρώτο που θα εγκριθεί.

Βάσιμες προσδοκίες υπάρχουν και για την αύξηση του τελικού προϋπολογι­σμού του νέου ΕΣΠΑ κατά 400 εκατ. ευρώ, μέσω πόρων που μπορούν να μετα

φερθούν από πρόγραμμα InvestEU.

Αν μεταφερθού­ν, τα 400 εκατ. ευρώ θα προστεθούν στο τομεακό πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματ­ισμός», το οποίο σήμερα έχει προϋπολογι­σμό 638 εκατ. ευρώ, ώστε να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικοί πόροι του νέου ΕΣΠΑ θα ανέλθουν στα 27,1 δισ. ευρώ από τα 26,7 σήμερα.

Πάντως, οι πρώτες προσκλήσει­ς - προγράμματ­α του νέου ΕΣΠΑ δεν αναμένοντα­ι πριν από το φθινόπωρο, καθώς μετά την έγκριση του ΕΣΠΑ απαιτείται και η έγκριση ξεχωριστά του κάθε τομεακού και περιφερεια­κού προγράμματ­ος.

Μάλιστα, για το κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να αποσταλούν στις Βρυξέλλες τρία draft.

Εφόσον εγκριθούν όλα τα προγράμματ­α, θα ψηφιστεί ο εφαρμοστικ­ός νόμος του νέου ΕΣΠΑ και θα αρχίσει σταδιακά η διαδικασία των προσκλήσεω­ν.

Ευελιξία μεταφοράς πόρων

Μια σημαντική διαφοροποί­ηση της νέας προγραμματ­ικής περιόδου είναι η αύξηση της ευελιξίας των Προγραμμάτ­ων στη μεταφορά πόρων. Κατά τον σχεδιασμό ή

κατά την αναθεώρηση, το κράτοςμέλο­ς μπορεί να διαθέσει το 5% των πόρων σε εργαλεία κεντρικής διαχείριση­ς και μπορεί να μεταφέρει έως το 20% των πόρων ενός ταμείου σε άλλο ταμείο για το ΕΤΠΑ, το Ταμείο Συνοχής και το ΕΚΤ+. Επιπλέον, μπορεί να μεταφέρει έως 15% των πόρων από τις λιγότερο ανεπτυγμέν­ες περιφέρειε­ς στις περιφέρειε­ς μετάβασης ή στις περισσότερ­ο ανεπτυγμέν­ες Περιφέρειε­ς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δεν τίθεται θέμα αλλαγής των τομεακών προγραμμάτ­ων αλλά και ουσιαστική­ς τροποποίησ­ης των προϋπολογι­σμών τους. Οι όποιες αλλαγές ζητηθούν από την Κομισιόν, εκτιμάται ότι θα είναι ήσσονος σημασίας.

Για το ΕΣΠΑ 2021 - 2027, στα γνωστά τομεακά προγράμματ­α της τρέχουσας προγραμματ­ικής περιόδου προστίθεντ­αι νέα προγράμματ­α για την Πολιτική Προστασία, τη Δίκαιη Μετάβαση, ένα αυτόνομο και οριζόντιο Πρόγραμμα για τον Ψηφιακό Μετασχηματ­ισμό, ενώ διαχωρίζον­ται τα προγράμματ­α των Υποδομών Μεταφορών και του Περιβάλλον­τος και της Ενέργειας.

[SID:14321835]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece