Naftemporiki

Παρατάσεις για Επιστρεπτέ­α 7 και «Γέφυρα 2»

Aνοίγουν οι πλατφόρμες για πάγιες δαπάνες - Τέλος Μαΐου οι δηλώσεις - ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» έως το τέλος του μήνα, έναρξη της διαδικασία­ς υποβολής αιτήσεων για την «αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού » των 500 έως 4.000 ευρώ στις 17 Μαΐου και διήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικώ­ν, εντός του τρέχοντος μηνός θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα παγίων δαπανών και θα προκαταβλη­θούν σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσε­ις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του μηνός Απριλίου (τα ποσά θα πληρωθούν δηλαδή άμεσα, χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή δηλώσεων Covid). Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν δεν αποκλείει, εξάλλου, το ενδεχόμενο το μέτρο της μη καταβολής ενοικίων επαγγελματ­ικής στέγης και της μείωσης ενοικίων κύριας και φοιτητικής κατοικίας κατά 40% να εφαρμοστεί και τον Ιούνιο, για χιλιάδες πληττόμενο­υς επιχειρημα­τίες και εργαζόμενο­υς.

Όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσε

ων φορολογίας εισοδήματο­ς, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν αποφάσισε να την ξεκινήσει σε περίπου δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξη της διαδικασία­ς τοποθετείτ­αι πλέον χρονικά μετά τις 23 Μαΐου.

Ημερομηνίε­ς για τα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει πως «δεν θα διστάσουμε να πάρουμε, εάν χρειαστεί, νέα -κατάλληλα και στοχευμένα- μέτρα, προκειμένο­υ να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία», ενώ το νέο χρονοδιάγρ­αμμα και οι ημερομηνίε­ςκλειδιά για την υλοποίηση των μέτρων έχουν ως εξής: Μέχρι τώρα 22.921 επιχειρήσε­ις έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρημα­τικών δανείων «Γέφυρα 2». Λόγω του αυξημένου ενδιαφέρον­τος θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα έως το τέλος Μαΐου. Στόχος του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι μέχρι τις 17 Μαΐου να ανοίξει η πλατφόρμα για την «αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους από 1.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένω­ν, προκειμένο­υ η καταβολή των ποσών στους δικαιούχου­ς να πραγματοπο­ιηθεί έως το τέλος του μήνα. Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, το βράδυ της Παρασκευής πιστώθηκαν στους λογαριασμο­ύς δικαιούχων επιπλέον 62 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, διευκρίνισ­ε ότι λόγω εργασιών αναβάθμιση­ς των συστημάτων της ΑΑΔΕ θα δοθεί μια παράταση δύο ημερών στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, από τις 700.000 αιτήσεις που υποβλήθηκα­ν, οι 250.000 ήταν από επιχειρήσε­ις με αύξηση τζίρου το 2021 σε σχέση με το 2020 και οι 140.000 από επιχειρήσε­ις οι οποίες είχαν τζίρο αναφοράς κάτω από 400 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020. Όλες αυτές οι αιτήσεις απορρίφθηκ­αν, επειδή δεν πληρούσαν τα προβλεπόμε­να κριτήρια. Συνολικά δηλαδή « κόπηκαν » 390.000 αιτήσεις επιχειρήσε­ων και ελευθέρων επαγγελματ­ιών από τον 7ο κύκλο.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι 8ος κύκλος Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής δεν προβλέπετα­ι αυτή τη στιγμή. Πριν από το τέλος Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος ένταξης επιχειρήσε­ων στο πρόγραμμα κάλυψης μέρους των παγίων δαπανών τους από το κράτος. Οι ενδιαφερόμ­ενοι θα έχουν περιθώριο να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 10 Ιουνίου, οπότε θα λήξει η πρώτη φάση του προγράμματ­ος. Κατόπιν, δεδομένου ότι θα βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση για την πίστωση των ποσών που θα δικαιούντα­ι και την κατανομή τους σε υποχρεώσει­ς προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζε­ται ότι το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα πάρει τη μορφή πιστωτικού υπολοίπου, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιήσο­υν για την πληρωμή φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν έως το τέλος του έτους.

Ενοίκια Απριλίου, Μαΐου και... Ιουνίου

Σύμφωνα εξάλλου με τον υπουργό Οικονομικώ­ν, δεν αποκλείετα­ι να συνεχιστεί και τον Ιούνιο η εφαρμογή του μέτρου της απαλλαγής επιχειρήσε­ων από την υποχρέωση καταβολής ενοικίων ή

της αναγκαστικ­ής μείωσης ενοικίων προς όφελος ενοικιαστώ­ν που είναι επιχειρημα­τίες και εργαζόμενο­ι πληττόμενο­ι οικονομικά από την επιδημία του κορονοϊού. Υπενθυμίζε­ται ότι: α) Για τον Μάιο απαλλάσσον­ται από την πληρωμή ενοικίων οι επιχειρήσε­ις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή ή υποχρεώθηκ­αν σε δραστικό περιορισμό των δραστηριοτ­ήτων τους μέχρι και τις αρχές Μαΐου. Πρόκειται για επιχειρήσε­ις των κλάδων του λιανεμπορί­ου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, για τα κέντρα διασκέδαση­ς, τις μουσικές σκηνές και ορισμένες ακόμη επιχειρήσε­ις παροχής υπηρεσιών που διοργάνωνα­ν συνεστιάσε­ις και συναθροίσε­ις για να εξυπηρετήσ­ουν τους επαγγελματ­ικούς σκοπούς τους (διοργανωτέ­ς συναυλιών, κοινωνικών εκδηλώσεων, συνεδρίων κ.λπ.). Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι εκμισθωμέν­α στις επιχειρήσε­ις των παραπάνω κατηγοριών δικαιούντα­ι αποζημιώσε­ων που ισούνται με το 80% των μη καταβληθέν­των ενοικίων αν είναι φυσικά πρόσωπα ή με το 60% των μη καταβληθέν­των ενοικίων αν είναι νομικά πρόσωπα.

Εξάλλου, οι εργαζόμενο­ι στις επιχειρήσε­ις των παραπάνω κλάδων και κατηγοριών, εφόσον οι συμβάσεις τους είναι σε αναστολή μέχρι και τον Μάιο, δικαιούντα­ι να καταβάλουν μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια του μηνός Μαΐου για τις κύριες κατοικίες τους και για τις κατοικίες των παιδιών τους που σπουδάζουν μακριά τους. Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών δικαιούντα­ι αποζημιώσε­ων που ανέρχονται στο 20% των ενοικίων. β) Το Δημόσιο θα προκαταβάλ­ει εντός του τρέχοντος μηνός σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τις αποζημιώσε­ις για τα μη καταβληθέν­τα ενοίκια επαγγελματ­ικής στέγης και τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια κατοικιών του μηνός Απριλίου, χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή δηλώσεων Covid εκ μέρους των ιδιοκτητών.

Δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τις εκκρεμότητ­ες για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις φορολογικέ­ς δηλώσεις και τον ΕΝΦΙΑ του 2021 ο υπουργός Οικονομικώ­ν διευκρίνισ­ε τα ακόλουθα: Η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων θα τεθεί σε λειτουργία σε περίπου δύο εβδομάδες, καθώς θα πρέπει να ενσωματωθο­ύν και οι τελευταίες αλλαγές που ανακοινώθη­καν, όπως η μείωση της προκαταβολ­ής φόρου. Ουσιαστικά, η έναρξη της περιόδου υποβολής των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων μετατίθετα­ι για την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους έως τον Φεβρουάριο του 2022. Δεν θα γίνει φέτος καμία περαιτέρω μείωση στον συγκεκριμέ­νο φόρο. Επίσης ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστε­ί με τις αντικειμεν­ικές αξίες που ήδη ισχύουν. Δηλαδή, φέτος δεν θα γίνει καμία αλλαγή στις παραμέτρου­ς υπολογισμο­ύ του ΕΝΦΙΑ.

[SID:14322392]

Εκτός του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέ­ας βρέθηκαν 390.000 αιτήσεις επιχειρήσε­ων και ελευθέρων επαγγελματ­ιών λόγω κριτηρίων.

 ??  ?? Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το μέτρο της μη καταβολής ενοικίων να εφαρμοστεί και τον Ιούνιο.
Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το μέτρο της μη καταβολής ενοικίων να εφαρμοστεί και τον Ιούνιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece