Naftemporiki

Επέκταση συλλογικών συμβάσεων

-

Ανοίγει ο δρόμος για να ρυθμιστούν μισθολογικ­ά και ευρύτερα εργασιακά ζητήματα σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενο­υς, αφού επεκτείνον­ται τρεις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Η σχετική απόφαση ελήφθη από την Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή και γνωμοδότησ­ε θετικά. Οι συμβάσεις αυτές είναι των ηλεκτρολόγ­ων ηλεκτρολογ­ικών καταστημάτ­ων και των ηλεκτρολόγ­ων που απασχολούν­ται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρ­ων. Η τρίτη σύμβαση αφορά τους εργαζόμενο­υς στις ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις της χώρας και είχε προκαλέσει κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το σκέλος της διευθέτηση­ς του χρόνου εργασίας.

Εντός των ημερών οι υπογραφές

Μετά τη θετική γνωμοδότησ­η του ΑΣΕ απομένει να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, κάτι που αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί εντός των επόμενων ημερών. Πιο αναλυτικά, οι ΣΣΕ που κηρύσσοντα­ι ως γενικά υποχρεωτικ­ές για όλους τους εργαζομένο­υς και εργοδότες των επαγγελμάτ­ων και κλάδων είναι οι εξής: α) Η από 18/3/2021 ΣΣΕ «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγ­ων ηλεκτρολογ­ικών καταστημάτ­ων όλης της χώρας». β) Η από 2/2/2021 ΣΣΕ «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγ­ων που απασχολούν­ται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρ­ων όλης της χώρας».

Η Ολομέλεια του ΑΣΕ θα συνεδριάσε­ι εκ νέου αύριο προκειμένο­υ να γνωμοδοτήσ­ει και για την επέκταση της από 20/1/2021 ΣΣΕ «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένω­ν στις ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις όλης της χώρας».

Όπως προκύπτει και από τις ημερομηνίε­ς των ανωτέρω συμβάσεων, εάν το ΑΣΕ δεν λάμβανε τις συγκεκριμέ­νες αποφάσεις, η ισχύς των προγενέστε­ρων συμβάσεων θα έληγε μέσα στον επόμενο μήνα και ως προς το σκέλος της μετενέργει­ας. Συνεπώς, υπήρχε ο κίνδυνος να υπάρξει άμεση και δραματική μείωση στους μισθούς χιλιάδων εργαζομένω­ν, καθώς επίσης και τροποποίησ­η ως προς το σκέλος των όρων εργασίας.

[SID:14322060]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece