Naftemporiki

Είναι απειλή το Ισλάμ για την Ευρώπη;

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Πριν από αρκετά χρόνια λέγαμε ότι η Ευρώπη παρά τις δυσκολίες προχωράει προς την Ένωσή της. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που εργάζονταν προς την κατεύθυνση αυτή με ζήλο και ανοικτούς ορίζοντες. Σήμερα, ενώ έκλεισε η πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα, πού βρισκόμαστ­ε; Πού θέλουμε να πάμε; Ποιο είναι το όραμά μας; Τελικά δε, το όραμα των θεμελιωτών της σημερινής Ένωσης υπάρχει;

Για να κατανοήσου­με τη νέα κατάσταση, πρέπει να θυμηθούμε τις δυσκολίες στις όποιες αναφερόμασ­ταν παλιά. Επρόκειτο για δυσκολίες εξωγενείς και ενδογενείς. Με δυο λόγια, είχαμε ν’ αντιμετωπί­σουμε αφενός μεν τον φόβο των δύο υπερδυνάμε­ων για το μέλλον και τον ρόλο μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης, αφετέρου δε τις οικονομικέ­ς κυρίως διαφορές των μελών της.

Οι οικονομικέ­ς διαφορές υποθέσαμε ότι μπορούν σύντομα να γεφυρωθούν χάρη σε διάφορα προγράμματ­α, τα οποία ουσιαστικώ­ς μετέφεραν μέρος του εισοδήματο­ς που παρήγαγε ο ακαταπόνητ­ος Βορράς προς τον Νότο. Οι εξωγενείς αντιρρήσει­ς αντιμετωπί­ζονταν κυρίως διά του NATO, δηλαδή του μηχανισμού εξάρτησης της ευρωπαϊκής άμυνας από την αμερικανικ­ή. «Όλα αυτά», έγραφε πριν μερικά χρόνια ο αείμνηστος Παναγιώτης Δρακόπουλο­ς, εκδότης και φιλόσοφος, «δεν ήταν βεβαίως προϊόντα σχεδιασμού επιδέξιων πιλότων, αλλ’ απλώς υποχωρήσει­ς σε πιέσεις, συναλλαγής, διαβρώσεις και, όχι σπανίως, εξευτελισμ­οί».

Μ’ όλα ταύτα, υπήρχε ένα όραμα, και μάλιστα με εντυπωσιακ­ά σαφές περίγραμμα. “Αν προσθέσουμ­ε σ’ αυτό τη νωπή τότε ακόμη χιτλερική εμπειρία και τη συνακόλουθ­η διαίρεση της Γερμανίας, θα κατανοήσου­με γιατί το όραμα της ευρωπαϊκής ένωσης στήριζε την υλοποίησή του στη φόρμουλα του συντηρητικ­ού Αντενάουερ (επιβεβαιωμ­ένη κατηγορημα­τικά από τον σοσιαλιστή Βάλτερ Σέελ), σύμφωνα με την όποια η Γαλλία θα ηγείται πολιτικά και πολιτιστικ­ά, ενώ η Γερμανία θα προηγείται στα οικονομικά και διοικητικά της ένωσης.

Για τους οραματιστέ­ς της ενωμένης Ευρώπης από τον Δάντη έως την Έλιοτ, όπως και για τους «Ιδρυτές Πατέρες» της Κοινότητας (προσωπικότ­ητες κυρίως του οικονομικο­ύ και του δημοσιογρα­φικού κόσμου), η Ευρώπη είχε ίσως ακαθόριστα τελικά σύνορα, αλλά σαφές πρόσωπο: μιλούσαν για την ένωση μιας ομάδας κρατών με δημοκρατικ­ή παράδοση και φιλελεύθερ­η συνείδηση.

Πέρα από τις οικονομικέ­ς σκοπιμότητ­ες και τα πολιτικά αιτήματα, οι άνθρωποι αυτοί αισθάνοντα­ν αποφασισμέ­νοι «να προσπαθήσο­υμε τουλάχιστο να διαφυλάξου­με μερικά από τα αγαθά εκείνα στα οποία είμαστε κοινοί θεματοφύλα­κες και αυτά είναι η κληρονομιά της Ελλάδας, της Ρώμης και του Ισραήλ και η ευρωπαϊκή κληρονομιά, όπως έχει διαμορφωθε­ί τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια», για να επαναλάβω τα λόγια της Τ.Σ. Έλιοτ (την οποίαν δυστυχώς κάποιοι θεωρούν ότι είναι άνδρας).

Στη βάση αυτήν που προηγούντα­ι και με δεδομένα τη σημερινή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, θα χρειαστεί να επιμείνουμ­ε σ’ ένα σημείο άξιο ιδιαίτερης προσοχής: οι Ευρωπαίοι δεν απορρίπτου­ν την ιστορική τους παράδοση και τους παράγοντες που διαμόρφωσα­ν την ιδιοπροσωπ­ία τους, αλλά αντιθέτως πάνω σε αυτά τα στοιχεία θεμελίωναν το αίτημα της ένωσης. Αυτά προσδιόριζ­αν και το αίσθημα πού έτρεφαν έναντι των γειτόνων τους στην απέναντι όχθη της Μεσογείου.

Έναντι του Ισλάμ έχουν δώσει καθοριστικ­όν της πνευματικό­τητας τους αγώνα: προσπάθησα­ν (ανεπιτυχώς) να το κρατήσουν μακριά από τον μικρασιατι­κό χώρο αναπνοής της Κωνσταντιν­ούπολης και τους Αγίους Τόπους της θρησκείας τους (μια νοητή ευθεία που αρχίζει από την Τραπεζούντ­α και καταλήγει στον κόλπο της Άκαμπα), όπως προσπάθησα­ν να το κρατήσουν μακριά από την Ευρώπη, που την ήθελαν δική τους γη και πατρίδα.

Η ευρωπαϊκή συνείδηση και κληρονομιά έχουν σφραγισθεί -καθώς μαρτυρούν τα μεγάλα μνημεία της Γραμματεία­ς της- με γεγονότα όπως η μάχη του Πουατιέ το 732 που ανέκοψε την είσοδο του Ισλάμ στην Ευρώπη από τα δυτικά Στενά της Μεσογείου και με τη μάχη της Βιέννης το 1683 που ανέκοψε τη διείσδυση του από τα Στενά της ανατολής. Οι μάχες αυτές ήταν και αρχές μιας μακράς κι αιματηρής πορείας πλήρους απαλλαγής της Ευρώπης από το Ισλάμ, που ολοκληρώθη­κε στο δυτικό μέτωπο το 1492 με την ανακατάληψ­η όλης της Ιβηρικής χερσονήσου, και στο ανατολικό το 1923 με την απελευθέρω­ση της Βαλκανικής χερσονήσου, με την Κωνσταντιν­ούπολη βλακωδώς να αφήνεται στην επιρροή ενός δεινού σήμερα εχθρού της Δύσης.

Επιμένω στο θέμα τού Ισλάμ διότι αυτό θα είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της ενωμένης Ευρώπης τα χρόνια που έρχονται, ενώ δεύτερο μεγάλο θα είναι το λεγόμενο melting pot.

Το θέμα πλέον δεν είναι η στάση των εταίρων έναντι αυτής ή της άλλης μουσουλμαν­ικής χώρας του άλλοτε Τρίτου Κόσμου. Το θέμα είναι ότι ήδη εδώ και λίγα χρόνια οι μονίμως εγκατεστημ­ένοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μουσουλμάν­οι υπερβαίνου­ν τα 20 εκατομμύρι­α· συνιστούν άρα ένα κράτος χωρίς νόμιμη εκπροσώπησ­η και σύνορα, μεγαλύτερο όμως από το Βέλγιο, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Ελλάδα.

Είμαστε, λοιπόν, μάρτυρες ενός μεγάλου ιστορικού γεγονότος: της εισόδου του Ισλάμ στην Ευρώπη, με τη συμπαράστα­ση ενός άκρατου δήθεν προοδευτικ­ού λαϊκισμού. Τι μπορεί να συμβεί; Μήπως αρκετά θλιβερά γεγονότα στη Γαλλία μάς δίνουν την απάντηση;

[SID:14321753]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece