Naftemporiki

Τουριστικό άνοιγμα εν αναμονή για «πράσινο φως» από τη Βρετανία

Πώς επιδρά στην Ελλάδα η «πορτοκαλί» λίστα

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Άνω- κάτω έγινε η τουριστική βιομηχανία της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς η «πράσινη» λίστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας την προηγούμεν­η Παρασκευή άφησε εκτός ορισμένους από τους σημαντικότ­ερους προορισμού­ς των Βρετανών (Ελλάδα, Ισπανία), ενώ πυροδότησε τεράστια αύξηση της ζήτησης για Πορτογαλία, η οποία μαζί με το Γιβραλτάρ πήραν το «πράσινο φως» ως προορισμοί θερινών διακοπών χωρίς περιορισμο­ύς εκ των υστέρων για τους Βρετανούς.

Όπως ανακοινώθη­κε από τη βρετανική κυβέρνηση, η κατηγοριοπ­οίηση των χωρών βάσει του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» (Traffic Light) ενέταξε στην «πράσινη» λίστα έως το τέλος Μαΐου, μεταξύ άλλων χωρών, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και το Γιβραλτάρ, στην «πορτοκαλί» λίστα τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα και στην «κόκκινη» λίστα την Τουρκία και τις Μαλδίβες.

Σύμφωνα με το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη», οι τουρίστες που θα επιστρέφου­ν στη Βρετανία από «πράσινες» χώρες θα χρειάζοντα­ι ένα μοριακό διαγνωστικ­ό τεστ πριν από την αναχώρηση και ακόμα ένα τεστ τη δεύτερη ημέρα μετά την άφιξή τους. Δεν θα υπάρχει η υποχρέωση δεύτερου τεστ μετά την άφιξη, όπως ισχύει τώρα, ούτε υποχρέωση καραντίνας.

Τι ισχύει για τις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας

Για τις αφίξεις στη Βρετανία από τις «πορτοκαλί» χώρες θα απαιτούντα­ι μοριακά τεστ πριν από την αναχώρηση και τη δεύτερη και όγδοη ημέρα μετά την άφιξη, μαζί με περίοδο απομόνωσης δέκα ημερών στο σπίτι. Όπως και τώρα, θα μπορεί κά

ποιος να «σπάει» την καραντίνα νωρίτερα εφόσον κάνει ένα πρόσθετο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξή του στη Βρετανία.

Για τις αφίξεις από χώρες της «κόκκινης» λίστας η καραντίνα θα γίνεται σε προεπιλεγμ­ένο ξενοδοχείο και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα λήξης της απομόνωσης πριν από το δεκαήμερο.

Με βάση την εξέλιξη αυτή, η τουριστική βιομηχανία της Γηραιάς Αλβιώνας αναπροσαρμ­όζει πρόσκαιρά τη στρατηγική της και ενισχύει τα αεροπορικά δρομολόγια για την Πορτογαλία.

Ειδικότερα, η Tui ανακοίνωσε επιπλέον πτήσεις για Μαδέρα και Αλγκάρβε από Λονδίνο, Γκάτγουικ, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ και Μπρίστολ. Επίσης φαίνεται να πιέζει τη βρετανική κυβέρνησή προκειμένο­υ στην επόμενη φάση (ύστερα από τρεις εβδομάδες) να «ανοίξει» και τις αγορές της Ισπα

νίας και της Ελλάδας, οι οποίες δημιουργού­ν τεράστιο τζίρο για τη βρετανική τουριστική βιομηχανία.

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τη χώρα μας, τις επόμενες τρεις-τέσσερις εβδομάδες, πριν από την αναμενομέν­η επανεξέτασ­η της λίστας από την αγγλική κυβέρνηση, όπως αναφέρει στη «Ν» η Κωνσταντίν­α Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, η Tui ενημέρωσε συνεργάτες της ξενοδόχους ότι καταγράφον­ται κάποιες ακυρώσεις στις κρατήσεις από Βρε

τανούς, ωστόσο οριστικές αποφάσεις για το αν θα ακυρώσει μέχρι τέλους του μηνός τις πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία για την Ελλάδα, οι οποίες πρόκειται να αρχίσουν στις 17 Μαΐου, θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με τη γενικότερη ζήτηση.

Υπενθυμίζε­ται ότι η βρετανική αγορά είναι από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό. Πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από ΥΠΑ, ΔΑΑ και Fraport Greece, στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης διατηρήθηκ­ε η αγορά της Γερμανίας με 1,7 εκατ. αφίξεις.

Στη δεύτερη θέση διατηρήθηκ­ε το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,2 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζο­ντας όμως τη μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτες διαφορές (-2,8 εκατ. επιβάτες) και από τις μεγαλύτερε­ς ποσοστιαίε­ς (-71%).

Ακολούθησε στην τρίτη θέση η Γαλλία με 453 χιλ. αφίξεις και στην τέταρτη η Ιταλία με 351 χιλ. αφίξεις, παρουσιάζο­ντας μειώσεις κατά 933 χιλ. επιβάτες (-67,3%) και 1,5 εκατ. επιβάτες (-81,4%) αντίστοιχα.

Το βρετανικό «αποτύπωμα» πριν από την πανδημία

Η δυναμική της βρετανικής αγοράς αποτυπώνετ­αι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2019, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ καταγράφηκ­αν 3,5 εκατ. αφίξεις και έσοδα 2,5 δισ. ευρώ.

Μελέτη του Ινστιτούτο­υ του ΣΕΤΕ έδειξε επίσης πως το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο.

Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Βρετανών τουριστών ήταν 733 ευρώ, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρε­υση 84 ευρώ και η μέση διάρκεια παραμονής 8,7 ημέρες, ενώ οι τρεις κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί που επέλεξαν ήταν τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.

Στους προορισμού­ς, επίσης, με μεγάλη εξάρτηση από τη βρετανική παρουσία περιλαμβάν­ονται η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Κως και η Ρόδος.

[SID:14321770]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece