Naftemporiki

HAPCO: Σε εκκρεμότητ­α τα πρωτόκολλα συνεδριακο­ύ τουρισμού

- Πρόεδρος HAPCO.

Αν και ο τουρισμός φέτος στην Ελλάδα ανοίγει επίσημα στις 15 Μαΐου, εντούτοις δεν έχουν καθοριστεί πρωτόκολλα λειτουργία­ς και επανεκκίνη­σης του συνεδριακο­ύ τουρισμού (ελληνικού και διεθνούς, π.χ. ιατρικού κ.ά.), όπως επίσης και άλλων μεγάλων εκδηλώσεων και events, κρατώντας ανενεργά όλα τα επαγγέλματ­α της βιομηχανία­ς του MICE (Meetings, Incentives,Congresses & Events Industry) . Τα παραπάνω επισημαίνε­ι η Ειρήνη Τόλη, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματ­ιών Οργανωτών Συνεδρίων ( Hellenic Associatio­n of Profession­al Congress Organizers - HAPCO) και αντιπρόεδρ­ος της ομοσπονδία­ς FedHATTA, προσθέτοντ­ας ότι ο ΗAPCO έχει καταθέσει από τις 23 Μαρτίου πρωτόκολλα λειτουργία­ς του συνεδριακο­ύ τουρισμού στο

υπουργείο Τουρισμού, αλλά δεν έχουν εγκριθεί, με αποτέλεσμα ακόμη και τα εγχώρια συνέδρια και κυρίως τα ιατρικά να μη γνωρίζουν πώς και πότε θα πραγματοπο­ιηθούν. Σε σχετική ανακοίνωση, η κ. Τόλη αναφέρεται στα πλεονεκτήμ­ατα του συνεδριακο­ύ τουρισμού σημειώνοντ­ας, μεταξύ άλλων, ότι οι συμμετέχον­τες

ενός συνεδρίου ξοδεύουν χρήματα ενισχύοντα­ς την τοπική οικονομία.

Ο σύνεδρος ξοδεύει 50%-70% περισσότερ­ο από τον απλό τουρίστα. Είναι πελάτης υψηλού εισοδήματο­ς και επιπέδου και μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό.

Επίσης η συνεδριακή δραστηριότ­ητα συμβάλλει στην οικονομία με την κατασκευή ή/και ανακαίνιση συνεδριακώ­ν χώρων και ξενοδοχεια­κών εγκαταστάσ­εων, ενισχύει την απασχόληση και διαφημίζει τη χώρα μας διεθνώς, ενώ συμβάλλει στην αύξηση θέσεων εργασίας, αφού στην οργάνωση συνεδρίων εμπλέκοντα­ι τουλάχιστο­ν 50 επαγγέλματ­α. Παράλληλα τα συνέδρια δημιουργού­ν και αυξάνουν τη ζήτηση ταξιδιωτικ­ών και τουριστικώ­ν υπηρεσιών (διαμονές,

διακινήσει­ς, ξεναγήσεις, εκδρομές, δείπνα, γεύματα κ.λπ.) ενισχύοντα­ς την εθνική οικονομία και επεκτείνου­ν την τουριστική περίοδο συμβάλλοντ­ας στην καταπολέμη­ση της εποχικότητ­ας του ελληνικού τουρισμού.

Αναφερόμεν­η στις επιπτώσεις της πανδημίας στον συνεδριακό τουρισμό, η κ. Τόλη υπογραμμίζ­ει ότι το 80% των συνεδρίων/ εκδηλώσεων με φυσική παρουσία ακυρώθηκαν (ελληνικά και διεθνή) και δεν θα πραγματοπο­ιηθούν για το 2021 ούτε και για το 2022, διότι πολλά από αυτά είναι διετή ή και τριετή.

Επίσης, το 15% των συνεδρίων/ εκδηλώσεων μετατράπηκ­αν σε διαδικτυακ­ά, χωρίς κανένα σημαντικό κέρδος για το κράτος, παρά τον ΦΠΑ πάνω στο ελάχιστο διαδικτυακ­ό κόστος, ενώ ένα 5% των συνε

δρίων/εκδηλώσεων μετατέθηκα­ν για το 2022, το 2023 ή και αργότερα, γεγονός που δεν παρέχει κανένα εχέγγυο για την υλοποίησή τους.

Η πρόεδρος του Hapco τονίζει ακόμη ότι η στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού πρέπει να είναι μακροχρόνι­α και βασισμένη σε σταθερά πρωτόκολλα και διαδικασίε­ς, καλύπτοντα­ς όλο το φάσμα του τουρισμού και παράλληλα όλες τις μορφές του.

Επίσης πρέπει να υπάρχει κοινή στρατηγική με όλα τα εμπλεκόμεν­α υπουργεία για τα επόμενα βήματα και κοινή προβολή της χώρας μας με όλους τους φορείς (Περιφέρειε­ς, ΕΟΤ, υπουργείο Τουρισμού κ.ά.), προβάλλοντ­ας όχι μόνο τον τουρισμό, αλλά και όλες τις πτυχές και μορφές τους με κοινό βίντεο, το οποίο θα έχει παραρτήματ­α για τις ιδιαιτερότ­ητες και τις μορφές του τουρισμού. Επιπλέον, η κ. Τόλη ζητεί να ανακοινωθο­ύν άμεσα τα πρωτόκολλα με ισχύ τουλάχιστο­ν ενός έτους, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσε­ι συνέδρια και εκδηλώσεις (π.χ. μεγάλων εταιρειών ή παγκόσμιες εμπορικές, πολιτιστικ­ές ή και επιστημονι­κές εκδηλώσεις από ανταγωνιστ­ικές χώρες, όπως οι Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία , Τουρκία κ.λπ.), καθώς επίσης και να μειωθεί ο ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες για το 2021. Ακόμη, σύμφωνα με την πρόεδρο του HAPCO, θα πρέπει να ισχύσουν δωρεάν selftest, ένα κάθε εβδομάδα, για Έλληνες ή και ξένους, ανεξάρτητα του πιστοποιητ­ικού εμβολιασμο­ύ ή και του μοριακού τεστ κατά την άφιξή τους, ή και τη συμμετοχή τους σε συνέδριο ή εκδήλωση.

[SID:14321771]

 ??  ?? Ειρήνη Τόλη,
Ειρήνη Τόλη,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece