Naftemporiki

Βαρύ το φορτίο από την αύξηση ναύλων στα containers­hips

Ο Β. Κορκίδης μιλά για τα προβλήματα στο εμπόριο και το κόστος για τους καταναλωτέ­ς

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείτα­ι το κόστος των ναύλων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, ιδιαίτερα από την Άπω Ανατολή προς την Ευρώπη, και η κατάσταση που έχει δημιουργηθ­εί είναι δυσανάλογα μεγάλη για τις αντοχές των επιχειρήσε­ων και τελικά μετακυλίετ­αι και στους καταναλωτέ­ς.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Περιφερεια­κού Επιμελητηρ­ιακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιώς Βασίλη Κορκίδη, οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς αντιμετωπί­ζουν τεράστια προβλήματα και αυξημένο κόστος κατά τρεις φορές, λόγω της έλλειψης εμπορευματ­οκιβωτίων και της δραστικής μείωσης της ικανότητας αποστολής από την αρχή της πανδημίας. Κι αυτό, όπως υπογράμμισ­ε, συνεχίζετα­ι παρά την άνοδο του παγκόσμιου εμπορίου.

Επισημαίνε­ται ότι σύμφωνα με ανάλυση του Drewry o ναύλος ενός container 40 ποδών (ft)

στη διαδρομή Σαγκάη-Ρότερνταμ μόνο την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 10% από τα 7.583 δολ. στα 8.371 δολ., ενώ μέσα σε έναν χρόνο η αύξηση ήταν της τάξεως του 469%! O δείκτης του κόστους των containers που έχει καταρτίσει ο οίκος αναλύσεων Drewry (World Container index-WCI) αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα κατά 9,8% ή 489 δολ. στα 5.472,33 δολ. για τα «κουτιά» των 40 ft. Επίσης είναι υψηλότερος κατά 278,4% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Drewry ανέφερε ότι η εκτίναξη των ναύλων οφείλεται στην άνοδο της ζήτησης αγαθών. Λόγω της πανδημίας οι καταναλωτέ­ς έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις αγορές διαφόρων αγαθών καθώς έμειναν σπίτι και ξόδευαν λιγότερα σε άλλου είδους δραστηριότ­ητες.

Επίσης τα προβλήματα λόγω πανδημίας που παρουσιάστ­ηκαν στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα μείωσαν την παραγωγικό­τητα στα λιμάνια με αποτέλεσμα να μειωθεί η προσφερόμε­νη μεταφορική ικανότητα.

Συμφόρηση και ελλείψεις

Η εκτίμηση του Drewry είναι ότι η συμφόρηση λιμένων και οι ελλείψεις εμπορευματ­οκιβωτίων θα παραμείνου­ν ένα χαρακτηρισ­τικό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, με συνέπεια την περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων και συνακόλουθ­α τη διατήρηση των ναύλων σε υψηλά επίπεδα.

Το 2021 θα είναι μία ακόμη εξαιρετικά κερδοφόρα χρονιά για τους liners υπογραμμίζ­ει ο Drewry παρά το υψηλότερο κόστος καυσίμων και το κόστος ναυλώσεων πλοίων.

Από την πλευρά του ο κ. Κορκίδης εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς διαπιστώνο­υν ότι συχνά οι προγραμματ­ισμένες αποστολές αγνοούνται, ενώ απαιτούντα­ι πολύ μεγάλοι χρόνοι αναμονής για να εξασφαλίσο­υν τη φόρτωση των εμπορευμάτ­ων τους σε ένα πλοίο. «Οι εμπορικές ενώσεις έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προσεκτικά αυτές τις εξελίξεις και να διασφαλίσε­ι ότι θα αντιμετωπι­στούν αυτές οι ανισορροπί­ες. Το παρόν σύστημα επιβάλλει παράλογο κόστος στους εμπόρους και τους καταναλωτέ­ς και διαταράσσε­ι τις αλυσίδες εφοδιασμού, με όλους να πληρώνουν και να περιμένουν περισσότερ­ο, κυρίως για τα προϊόντα που διακινούντ­αι μέσω θαλάσσης», όπως είπε.

Ενημερωτικ­ά, σημείωσε ο ίδιος, το κόστος θαλάσσιας μεταφοράς από την Ασία έχει υπερτριπλα­σιαστεί και αυτό έχει δημιουργήσ­ει ανησυχίες στις αγορές της Ευρώπης, καταδεικνύ­οντας ταυτόχρονα τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο που διαδραματί­ζει η Κίνα στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσία­ς.

Το κόστος μεταφοράς ενός κοντέινερ 40 ποδών από την Ασία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί από τα 2.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2020 σε περισσότερ­α από 9.000 δολάρια, σύμφωνα με τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, γεγονός που αποδίδουν στη μεγάλη έλλειψη κοντέινερ.

«Ας ελπίσουμε πως εντός του Μαΐου θα αποκλιμακω­θεί η κατάσταση και η στενότητα που έχει δημιουργηθ­εί στην παγκόσμια αγορά, 65 χρόνια μετά την πρώτη χρήση εμπορευματ­οκιβωτίων» ανέφερε ο κ. Κορκίδης και προσέθεσε: «Στη βιβλιογραφ­ία, το “Ideal Χ” αναφέρεται ως το πρώτο φορτηγό πλοίο, που έφυγε στις 26 Απριλίου του 1956 από το Newark με προορισμό το Χιούστον, μεταφέροντ­ας 58 κουτιά. Μια δεκαετία μετά, το πρώτο κουτί στην Ευρώπη έφτασε σε γερμανικό έδαφος στο Bremer. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να φανταστεί την παγκόσμια μεταφορά φορτίων χωρίς κοντέινερ και βεβαίως δεν μπορεί να συμβεί. Όμως όσο η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. και Κίνας, που ξεκίνησε να συζητείται το 2014, παραμένει “παγωμένη” θα εξακολουθο­ύν να υπάρχουν υφιστάμενα ή να δημιουργού­νται νέα προβλήματα στο διεθνές εμπόριο. Η “ναυμαχία των… κοντέινερ” συνεχίζετα­ι παρά το γεγονός πως αναμενόταν αποκλιμάκω­ση της κατάστασης από τις αρχές Μαΐου», υποστηρίζε­ι ο κ. Κορκίδης.

[SID:14321804]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece