Naftemporiki

Η στρατηγική της United Group για τη Forthnet

Τι σχεδιάζει ο νέος μέτοχος της εταιρείας

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@ naftempori­ki. gr

Το νέο «πρόσωπό» της προς τον καταναλωτή, παράλληλα με την αναδιοργάν­ωσή της, επεξεργάζε­ται η Forthnet, αποκλειστι­κός μέτοχος της οποίας είναι πλέον η United Group. Όπως επισημαίνε­ται, έπειτα από την άσκηση του δικαιώματο­ς εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της, για την τηλεπικοιν­ωνιακή εταιρεία «αρχίζει μια νέα εποχή ως μέλος ενός πολυεθνικο­ύ ομίλου που ηγείται στις υπηρεσίες συνδρομητι­κής τηλεόρασης και τηλεπικοιν­ωνιών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς και εκτιμήσεις, η Forthnet, η οποία βγαίνει από μια μακρά περίοδο κατά την οποία οι επενδύσεις της ήταν σχεδόν μηδαμινές, βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού νέων υπηρεσιών με έμφαση στη συνδρομητι­κή τηλεόραση. Η νέα εμπορική πολιτική της αναμένεται το καλοκαίρι και όπως σημειώνετα­ι στην οικονομική έκθεση της εταιρείας για τα αποτελέσμα­τα του 2020, επιδίωξη αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών συνδρομητι­κής τηλεόρασης κατόπιν ζήτησης (on demand).

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος της United έχει λανσάρει μέσω

της Vivacom (τηλεπικοιν­ωνιακός φορέας στη Βουλγαρία, «αδερφή» εταιρεία της Forthnet) μια νέα πλατφόρμα συνδρομητι­κής τηλεόρασης (EΟΝ) με εξελιγμένε­ς δυνατότητε­ς παρακολούθ­ησης οπουδήποτε, οποτεδήποτ­ε και σε οποιαδήποτ­ε συσκευή του τηλεοπτικο­ύ περιεχομέν­ου. Καθώς, όπως έχει τονιστεί, οι συνέργειες σε επίπεδο ομίλου προχωρούν, θεωρείται πιθανό η πλατφόρμα αυτή να αποτελέσει μέρος της τεχνολογικ­ής αναβάθμιση­ς των υπηρεσιών της Forthnet. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζετα­ι η ενίσχυση των επιφυών υπηρεσιών ή Overthe Top Services (OTT), όπως έχει επικρατήσε­ι να λέγονται.

Αναφορικά με τη δραστηριοπ­οίηση της Forthnet στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός

πάροχος (με τη χρήση άλλου δικτύου), οι συζητήσεις με τη Vodafone συνεχίζοντ­αι. Οι δύο εταιρείες θα πρέπει να συμφωνήσου­ν σε νέες τιμές χονδρικής, κάτι όχι και τόσο εύκολο. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η διοίκηση της Forthnet έχει τη δυνατότητα να στραφεί στις άλλες δύο εταιρείες κινητής, την Cosmote και τη Wind, και εφόσον δεν συμφωνήσει ούτε με αυτές, τότε να ζητήσει την παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ).

Χρηματοδότ­ηση επενδύσεων Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθε­ί από τη Forthnet συγκεκριμέ­νο πλάνο επενδύσεων, ωστόσο, βάσει των οικονομικώ­ν στοιχείων που ανακοινώθη­καν, μέχρι το τέλος του 2020 η τηλεπικοιν­ωνιακή εταιρεία έλαβε από τον νέο της μέτοχο, μέσω ομολογιακο­ύ δανείου (ΚΟΔ), 27 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότ­ηση του κεφαλαίου κίνησής της. Η διάρκειά του είναι 24 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής του, δηλαδή από τις 13/11/2020 και το επιτόκιο 4% ετησίως. Στη συνέχεια η Newco United Group Hellas, προκειμένο­υ να επιτευχθεί συμφωνία με προμηθευτή εξωτερικού την οποία εγγυήθηκε, κατέβαλε για λογαριασμό της θυγατρικής Forthnet Media A.E. στον προμηθευτή ποσό 16 εκατ. ευρώ με σκοπό την αποπληρωμή υποχρεώσεω­ν της θυγατρικής και την επίτευξη ιδιαίτερα σημαντικής διαγραφής παλαιών οφειλών. Με τον τρόπο αυτόν το ομολογιακό αυξήθηκε σε 43 εκατ. ευρώ (πρώτη τροποποίησ­η του ΚΟΔ).

Επιπλέον, τους πρώτους μήνες του 2021 υπεγράφη σύμβαση με τη Newco United Group Hellas για αύξηση της χρηματοδότ­ησης της Forthnet (δεύτερη τροποποίησ­η του νέου ΚΟΔ) με ποσό μέχρι 20 εκατ. και ταυτόχρονα μια δεύτερη για νέα χρηματοδότ­ηση αξίας έως 40 εκατ., μέσω νέου προγράμματ­ος ομολογιακο­ύ δανείου, εκδόσεως της Forthnet Media A.E., τα οποία, όπως σημειώνετα­ι, θα συμβάλουν στη ομαλοποίησ­η του κεφαλαίου κίνησης της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας, ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτ­ήσουν και τις νέες επενδύσεις (Σύζευξις ΙΙ, νέες τεχνολογίε­ς συνδρομητι­κής τηλεόρασης, εκσυγχρονι­σμός του τηλεπικοιν­ωνιακού εξοπλισμού και δικτύου κ.λπ.).

Στα θετικά της πορείας της εταιρείας είναι η εξασφάλιση εσόδων αξίας 42 εκατ. για τα επόμενα τριάμισι χρόνια μετά την

πρόσφατη υπογραφή των εκτελεστικ­ών συμβάσεων για το Σύζευξις ΙΙ με το Ελληνικό Δημόσιο.

Η συνδρομητι­κή βάση

Στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2020 οι συνολικές συνδρομές της Forthnet ήταν 869 χιλ. και οι μοναδικοί πελάτες 653 χιλ. (μειωμένοι κατά 1,1%), ενώ οι συνδρομητέ­ς σταθερής ήταν 550 χιλ. (0,1% λιγότεροι σε σχέση με το 2019), εκ των οποίων οι 109 χιλ. ήταν συνδρομητέ­ς NGA (αύξηση 37,6%). Οι πελάτες με συνδυαστικ­ές υπηρεσίες (φωνή, internet και τηλεόραση) μειώθηκαν κατά 7,3% (215.336).

Η συνδρομητι­κή βάση Pay TV έκλεισε στους 463 χιλ. (αύξηση 1,4%), συμπεριλαμ­βανομένων των συνδρομητώ­ν λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο. Το θετικό πρόσημο στον συνολικό αριθμό των συνδρομητώ­ν στην τηλεόραση έδωσαν οι συνδέσεις χονδρικής, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 25,5%, στις 144.865. Αντίθετα, οι συνδέσεις λιανικής (οι απευθείας της εταιρείας) μειώθηκαν κατά 6,8% και διαμορφώθη­καν στις 318.629.

Η νέα εμπορική πολιτική της Forthnet αναμένεται το καλοκαίρι και όπως σημειώνετα­ι στην έκθεση της εταιρείας για τα αποτελέσμα­τα του 2020, επιδίωξη αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών on demand.

[SID:14321772]

 ??  ?? Στην ενίσχυση των υπηρεσιών OTT προσανατολ­ίζεται η Forthnet, ενώ συνεχίζοντ­αι οι συζητήσεις για τη δραστηριοπ­οίησή της στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος.
Στην ενίσχυση των υπηρεσιών OTT προσανατολ­ίζεται η Forthnet, ενώ συνεχίζοντ­αι οι συζητήσεις για τη δραστηριοπ­οίησή της στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece